Közélet

Kilenc alkotmánybíró kerestetik

Pozsony | Míg a kormánykoalíció zárt ajtók mögött egyezkedik az alkotmánybírók megválasztásának új szabályozásáról, addig hazai szakemberek egy csoportja kész javaslattal állt elő az alkotmánybírók megválasztásának szigorítására. Az már most világos, hogy a koalíció a szakemberek számos javaslatával nem fog azonosulni.
Ibos Emese

2018. május 23. 13:54

Még nincs koalíciós egyesség
Még nincs koalíciós egyesség - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

Közel negyven elismert jogász, jogtudós, volt és jelenlegi bíró, alkotmánybíró dolgozta ki az alkotmánybírók megválasztását szabályzó törvény szigorítását. Közös nyilatkozatukban azt állítják, hogy az utóbbi évek negatív tapasztalataiból kiindulva módosítani kell az alkotmánybírók megválasztásának módját, hogy a taláros testületet olyan bírók alkossák, akik következetesen védelmezni fogják az alapvető jogokat, a jogállamiság alapjait és az igazságszolgáltatást.

Nyilvános szavazást

A szakemberek egyebek mellett azt javasolják, hogy az alkotmánybíró-jelölteket első körben legkevesebb 90 képviselői szavazattal kelljen megválasztani. Ha sikertelen az első voksolás, a további szavazásokon 76 szavazat is elegendő lehetne a bírójelöltek megválasztásához. A jelöltekkel szemben alapkövetelmény lenne a feddhetetlenség és a szakmai rátermettség. „A bírójelöltnek eddigi életvitelével garantálnia kellene, hogy bírói feladatait becsületesen, pártatlanul és függetlenül fogja ellátni” – áll a javaslatok között. A tervezet alapján az alkotmánybírói posztra már nemcsak egy szűk kör jelölhetne személyeket, a poszt betöltésére maguk a jelöltek is jelentkezhetnének. A szakemberek színvonalasabbá tennék a jelöltek meghallgatását, hogy a parlamenti képviselők és a nyilvánosság pontos képet alakíthasson ki az alkotmánybírói poszt várományosairól. Javasolják továbbá, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás legyen nyilvános. Eddig titkos szavazással választották meg a bírójelölteket. „Az alkotmánybírók megválasztására vonatkozó javaslatunk a demokratikus értékeken, az átláthatóság és az előreláthatóság elvén alapul, valamint a bírók szakmai, független és erkölcsi integritásán” – állítják a javaslat kidolgozói, melyet a Via Iuris oldalán hoztak nyilvánosságra.

 

Az Alkotmánybíróság döntött, a képviselői fizetések ügye bizonytalan

2018. május 1. 13:13

Az Alkotmánybíróság döntött, a képviselői fizetések ügye bizonytalan

Kilenc új bíró lesz

2019 februárjában 9 alkotmánybíró mandátuma jár le. A parlamentnek ezért még idén 18 alkotmánybíró-jelöltet kell megválasztania. Minden betöltendő posztra két jelöltet kell felkínálni az államfőnek, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a mindenkori államfő dönt a bírók személyéről. Az államfő által 2019-ben kinevezett 9 alkotmánybíró 2031-ig töltheti be a bírói posztot.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter a napokban azt állította, hogy tárcája már kidolgozta az alkotmánybírók megválasztását szabályozó módosító javaslatot. Részleteket azonban addig nem hajlandó elárulni, míg a tervezetről nem születik egyezség a koalíciós partnerek között. A szakemberek tervezetére pozitívan reagált.

Titkos koalíciós javaslat

A koalíciós tanács tegnapi megbeszélése után Robert Fico, a Smer elnöke kijelentette, hogy egyeztettek a szigorításról. Az azonban nem világos, mikor hozzák nyilvánosságra azt a tervezetet, melyre mind a három párt rábólintott.

Robert Fico feltételül szabná, hogy csak az lehet alkotmánybíró, aki már betöltötte 45. életévét, legalább egy világnyelvet beszél és letette az ügyvédi vizsgát. A Smer elnöke 76 képviselői szavazathoz kötné a bírójelöltek megválasztását, mert szerinte 90 képviselői szavazat túl sok lenne a bírójelöltek megválasztásához.

Peter Wilfling, a Via Iuris jogásza, a szakemberek közös tervezetének egyik szerzője szerint az nem járulna hozzá az Alkotmánybíróság színvonalának emeléséhez, ha a jelenlegi 40-ről 45-re emelnék az alkotmánybíró-jelöltek életkorát. „Ez a korhatár blokkolná a fiatalabb korosztály jelölését, ami azt eredményezhetné, hogy nem lesz elegendő alkalmas jelölt a felszabaduló posztok betöltésére” – véli Peter Wilfling.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.