Közélet

Az Alkotmánybíróság döntött, a képviselői fizetések ügye bizonytalan

Bár az Alkotmánybíróság múlt héten úgy döntött, hogy a köztisztviselői fizetések befagyasztása alkotmányellenes, határozata csak néhány hivatalvezetőre és minisztériumi alkalmazottra vonatkozik, a parlamenti képviselők, a kormánytagok és az államfő bérére már nem.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 1. 13:13

parlament
- Somogyi Tibor felvétele

Míg a parlamenti képviselők fizetése a 2011-es szinten marad, addig a Számvevőszék főnökének és helyettesének, a Nemzetbiztonsági Hivatal főnökének és az ombudsmannak a fizetése emelkedhet, a honatyák az ő bérüket többé nem fagyaszthatják be.

A parlamentben idén végleg meg akarják oldani a képviselők fizetésének kérdését, hogy többé ne kelljen a bérbefagyasztásról szavazni. A témát tavaly november elején nyitotta meg Bugár Béla, a Híd elnöke. Mivel nem tudott megegyezni az SNS-szel és a Smerrel, a parlamenti képviselőknek ismét be kellett volna fagyasztaniuk a fizetéseiket. A kompromisszumos megoldás végül az lett, hogy a béreket egy euróval emelték meg, a rendszeres befagyasztást pedig egy, a tisztviselők juttatásait szabályozó komplex törvény váltja fel idén.

Kevesebb fizetést követelnek a kanadai orvosok

2018. március 8. 09:27

Kevesebb fizetést követelnek a kanadai orvosok

Azt, hogy mit tartalmaz majd a törvény, egyelőre nem tudni. A képviselőknek már a május 9-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megvitatniuk a javaslatot, ám lapértesülések szerint a jogszabály még nem készült el. Az eddig kiszivárgott információk szerint az elképzelés az, hogy a parlamenti képviselők bérét már nem az átlagfizetések, hanem a medián bér alapján számolnák ki. Ez utóbbi olyan matematikai középérték, amely az átlagértéknél reálisabban és pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat. Míg ugyanis az átlagfizetések nagyságát néhány magasabb fizetés erősen megemelheti, a medián a valós középértéket mutatja: ennél az értéknél az emberek fele keres többet, pontosan a fele pedig kevesebbet. Ezen kívül összevonnák a képviselők fizetését a költségtérítési átalánnyal, az így kapott összeget adóztatnák meg. Jelenleg ugyanis a képviselők a költségtérítési átalány után nem fizetnek adót.

Az utóbbi években a 2011-ben meghatározott fizetést kapták a parlamenti képviselők, de nemcsak ők, hanem valamennyi közjogi méltóság is, akinek a fizetése a parlamenti képviselőkéhez kapcsolódik. Így nem számíthatott magasabb bérre a köztársasági elnök és a miniszterek sem. Kivételt képeztek a bírók és az ügyészek, az ő bérüket nem lehetett befagyasztani. A képviselők fizetését a törvény 1961 euróban szabja meg, emellett jár nekik átalányköltség, amely a Pozsonyon kívüli lakhellyel rendelkező képviselők esetében 1615 euró, a pozsonyiak esetében pedig 1385 euró. A parlamentben funkciót betöltő képviselők további kiegészítést kapnak.

A köztársasági elnök a képviselők fizetésének négyszeresére, 7844 euróra jogosult. Andrej Kiska azonban minden hónapban szétosztja fizetését a rászorulók között. A kormánytag fizetése a képviselői bér 1,5-szöröse, a kormányfő ehhez még havi 746 eurót, helyettesei 497 eurót kapnak. (dem, SITA, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Donald Trump

Trump megköszönte az elmúlt négy évet, levelet hagyott Bidennek

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

Joe Biden

Színes adatok az amerikai elnökökről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.