Közélet

Kiderült, hogy Fico blokkolja a kórházreformot

Pozsony | Robert Fico, a Smer elnöke kijelentette: a koalíció addig nem tárgyal a kórházreformról, amíg Kalavská nem mutatja be a részleteket. A szakértők szerint sajnálatos, hogy az intézkedésekről csak ősszel tárgyalnak, hiszen ezzel az egész reform csúszhat.
Nagy Roland

2019. július 10. 07:00

Andrea Kalavská - TASR-felvétel

Ahogy arról korábban is írtunk, az egészségügyi minisztérium kórházreformja az előzetes tervekhez képest máris csúszhat, ugyanis a kormány múlt héten nem tárgyalt a javaslatról. A legközelebbi kormányülés szeptemberben lesz, így a tervezet legkorábban ősszel kerülhet a parlament elé. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy 2020-ban már megkezdődhetnek az első intézkedések, azonban a szakértők szerint ez egyre valószínűtlenebb. Kalavská kijelentette: a minisztérium elkészült a javaslattal, azonban a koalíción belül nincs egyezség, ezért nem született döntés.
Mint kiderült, Kalavská reformját a Smer blokkolja. Robert Fico pártelnök kijelentette, addig nem küldhetik a parlament elé a javaslatot, amíg Kalavská nem mutatta be a részleteket a pártnak.

„Egy olyan döntéshez, mely a kórházak bezárásához vezethet, komoly politikai mérlegelés szükséges. A Smeren belül még egyelőre nem tárgyaltunk arról, hogy pontosan milyen következményei lehetnek Kalavská reformjának. Ha valaki meggyőz minket arról, hogy a reform valóban szükséges és hasznos, akkor természetesen támogatni fogjuk, de a miniszter asszony ezt egyelőre nem tette meg. De ha mindössze az egyetlen haszna az lesz, hogy a választás előtt 4 hónappal kórházakat fogunk bezárni, akkor kénytelen vagyok felelősséget vállalni”

– mondta Fico.

A reformot az ellenzék és az egészségügyi szakértők is támogatják. Dušan Zuchar, az INEKO gazdaságkutató intézet elemzője szerint sajnálatos, hogy a kórházreformról csak a választási időszak megkezdése után tárgyalnak majd. „Ilyenkor mindig lelassulnak az intézkedések, pláne akkor, ha az intézkedés eredménye nem tűnik túl populárisnak” – mondta lapunknak Zachar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?