Közélet

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

Pozsony | „A választás győzteséből a legalacsonyabb bizalmat élvező kormánytag lett” – jelentette ki Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő délután az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter visszahívásáról szóló rendkívüli ülésen. A bizalmi szavazásra feltehetően csütörtökön kerül sor, az eredmény azonban továbbra is bizonytalan.
author
Bugár Anna

2022. szeptember 28. 19:15

matovič k
Matovič több mint egyórás beszédében élesen bírálta korábbi koalíciós partnerét, s elutasította a visszahívására felhozott érveket. - Szlovák Kormányhivatal

A parlamenti képviselők harmadik alkalommal tárgyalnak Matovič visszahívásáról, most először azonban szoros eredmény várható. A négyes koalíció szétesésével Matovič támogatottsága is meggyengült – a bizalmatlansági indítványt ezúttal a korábbi koalíciós partnere nyújtotta be, s az ellenzéki pártok többsége leszögezte: előrehozott választás ide vagy oda, Matovičnak mennie kell. Az előzetes nyilatkozatok alapján úgy fest, legfeljebb 73 szavazatot (SaS, Smer, Hlas, Republika és Tomáš Valášek, Miroslav Kollár) sikerül összegyűjteniük az ellenzéki pártoknak, a kormánytag leváltásához azonban legalább 76 képviselőre van szükség. A hét folyamán a Sme rodina képviselői is elismerték, nincsenek meggyőződve róla, hogy Matovič megtartása a legjobb döntés, feltehetően azonban a frakcióval összhangban, a koalíciós partner mellett szavaznak majd. A pénzügyminiszter sorsa tehát a független képviselők kezében van, többen közülük épp neki köszönhetően szereztek mandátumot.

Indoklás

A visszahívásra irányuló javaslatot Zemanová olvasta fel, beszédében azt mondta, az OĽaNO elnöke egy politikus, aki összetévesztette a közszolgálatot a játékkal. Az indoklásban kitért arra is, Matovič visszaélt a funkciójával, s felelőtlenül bánik a közpénzzel, tönkreteszi az állami intézményekbe vetett bizalmat, és sértegeti az újságírókat. Hozzátette azt is, nem teljesíti kötelességeit, nem a polgárok érdekében jár el, és megsérti az alkotmányt, illetve egyéb törvényeket. „Nem tartja tiszteletben a jogi eljárásokat, megkerüli a jogalkotási folyamatot. Ezt ő maga is elismeri, és még szórakozik is rajta” – mondta. Zemanová felrótta azt is, a pénzügyminiszter a funkcióját a saját szakmaiatlan ötleteinek erőszakos megvalósítására használja. Példaként említette az oltási lottót, s annak hatását az államkasszára, valamint kitért az ún. inflációellenes törvényre is.

Heger inkább dolgozna

A kormány továbbra is kiáll a legerősebb koalíciós párt főnöke mellett, a szerdai ülésen jóváhagyott állásfoglalásban azt írják: „Szlovákia kormánya úgy véli, hogy a miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter visszahívásának okai többször nyilvánosan meg lettek cáfolva, ennek ellenére megismétli, hogy miért tartja őket megalapozatlannak”. A parlamentben Eduard Heger (OĽaNO) ismertette a kormány álláspontját. Beszédében kiemelte, a parlamentnek és a kabinetnek ennél fontosabb dolgokkal kellene foglalkoznia, a lakosokat ugyanis már most rendkívül negatívan érinti az energiaválság és az infláció. „Sajnálom, hogy ez megakadályozza őket abban, hogy lássák Szlovákia valódi problémáit, s ezért ma inkább a pénzügyminiszterrel való vitát részesítik előnyben, ahelyett, hogy inkább félretennék a politikai mezünket és összefognánk, hogy a kormány és a parlament egységesen jóváhagyja a szükséges segélyt a polgárok számára” – mondta Heger. Megismételte, az úgynevezett inflációellenes csomag elfogadása – a gyorsított eljárást, és az elnöki vétó megtörését beleértve – megalapozott volt. Emlékeztetett, az SaS a koalíció tagjaként nem vétózta meg az intézkedést, ezért elutasítja, hogy megszegték volna a koalíciós szerződést.

Matovič harcol

A szószékre ezt követően Matovič lépett fel, aki hosszú védőbeszédét elsősorban az egykori koalíciós partnerének címezte. A leváltására szóló javaslat egyes pontjaira külön-külön reagált. Elsősorban azt kritizálta, a „maffia” aláírásainak köszönhetően hívták össze a rendkívüli ülést. A javaslat margójára megjegyezte: Hazugság, kitaláció, manipuláció, amiért egy bolsevik ügyésznek sem kellene szégyenkeznie. Elutasította az SaS kritikáját, amely szerinte már 3 hónapja „molesztálja Szlovákiát” a saját problémáival. Rámutatott, a négyes koalícióban kollektív elv alapján születtek a döntések, s a liberális képviselők egyszer sem éltek a vétó jogával. Megismételte, Sulík azt állította, nem támogatják az ún. inflációellenes csomag jóváhagyását, de nincsenek ellene, hogy az ellenzékkel fogadják el. Az SaS-en kívül Zuzana Čaputová államfőt, egyes civil szervezeteket és az újságírókat is kritizálta, valamint sértegette Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi minisztert is. Igyekezett megmagyarázni korábbi kijelentését, melyben „a 21. század zsidójának” nevezte magát. „Azonosulnak az újkori fasizmussal” – mondta a keresztények védelméről folytatott elmélkedése során. A közel másfél órás beszéde végén bejelentette: az OĽaNO tagjai távoznak az ülésteremből, hogy az SaS politikusai tudatosítsák, milyen pártokkal fogtak össze.

Előrehozott választás

Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő reakciójában azt állította, 37 személyes támadást és 40 hazugságot számolt össze, majd rámutatott, az OĽaNO preferenciája két év alatt jelentősen csökkent, miközben a Smer fokozatosan erősödni kezdett. „Matovič segít Ficónak” – jegyezte meg. Kolíková leszögezte, az igazságügyi miniszter nem választja a bírókat, ezért Matovič megjegyzését teljesen félrevezetőnek tartja. Hozzátette, a vétó körül zajlik a vita, s épp a koalíciós szerződés ezen pontja volt a legvitatottabb, s nem igaz, hogy nem éltek vele – többször is vétóztak, például a pedagógusok béremelésére irányuló javaslatot, mely adóemelést eredményezett volna.

Sulík beszédében leszögezte, ha Matovič leváltása sikeres lesz, készen áll visszatérni a kormányba és tárgyalásokat folytatni az új koalíciós szerződésről. Ellenkező esetben nem zárja ki az előrehozott választást sem.

Peter Pellegrini (Hlas) a szerdai ülés előtt kijelentette, az egész ellenzéknek „kutya kötelessége” a leváltás mellett szavazni. Úgy véli, parlamenti képviselőként Matovič már nem okoz akkora károkat, mint kormánytagként. „Elutasítok minden olyan elméletet és találgatást, mely szerint Igor Matovič menesztése hatással van vagy nincs arra, hogy kitart-e a kormánykoalíció vagy sem. Ha ki is bírja, nem érdekel, de ez az ember nem lehet a pénzügyminisztérium vezetője” – mondta szerda délelőtt, majd kritikával illette a kormányt, amiért a nehéz gazdasági helyzetben cserben hagyja a polgárokat. Bírálta az ellenzéki képviselőket is, akik az előrehozott választás sürgetésével indokolják Matovič megtartását a posztján. Hozzátette, Matovič ugyanolyan miniszter, mint Mikulec vagy bárki más. „Már az is sikernek számítana, ha Igor Matovičnak gyalázatosan a miniszterelnöki szék után a pénzügyminisztériumból is távoznia kellene, s visszatérne ide közénk” – véli Pellegrini. Hangsúlyozta, Szlovákiának nem létező miniszterelnöke és rossz, arrogáns, alkalmatlan pénzügyminisztere van.

A Republika tagjai hasonló álláspontot képviseltek, a rendkívüli ülés kezdete előtt megismételték, támogatják a bizalmatlansági indítványt, majd felszólították a „hezitáló” ellenzéki politikusokat is, szavazzanak Matovič menesztésére. „Milliárdokat költött el olyan ötletek megvalósítására, amelyek nem működtek” – jelentette ki Milan Mazurek parlamenti képviselő.

A Smer már a hét elején megerősítette, mind a 27 képviselőjük a miniszter leváltására voksol. Robert Fico (Smer) az üléssel kapcsolatban azonban azt mondta, Pellegrini és Sulík megállapodásáról van szó. Véleménye szerint stratégiai szempontból jobban is lehetett volna időzíteni: „nem tudom, kinek van kedve segíteni Sulíknak a személyes bosszújában” – mondta, majd hozzátette, Matovič menesztésére minden 15 másodpercben akad indok, ezért megszavazzák azt. Jelezte, a parlamenti vitába nem készülnek aktívan bekapcsolódni, úgy véli, hogy ez az OĽaNO és az SaS harca.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.