Közélet

Kibertámadás érte a külügyminisztériumot

Pozsony | Kibernetikai támadás érte a Szlovák Külügyminisztériumot – jelentette be Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) az újságíróknak a Biztonsági Tanács tárgyalása után. Azt is hozzátette, hogy egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében.
TASR

2018. október 17. 11:02

Frissítve

„A támadást a katonai hírszerzés leplezte le a számítógépek gyanús viselkedésének köszönhetően. A részletes analízis feltárta, hogy nem egyszerű vírusról van szó, hanem egy nagyon finoman kidolgozott káros kódról, amelyik által a támadók bizonyos adatokat külföldi szerverekre irányíthatnak át" – mondta Pellegrini.

Elmondása szerint az elsődleges cél jelenleg a támadók kilétének kiderítése. „A rendelkezésünkre álló információk alapján elrendeltem a katonai hírszerzés igazgatójának a teljes kormányhálózat biztosítását" – tette hozzá.

2018. október 12. 18:31

Elágazás a kibertérben

A kormányfő nagyra értékeli a katonai hírszerzés munkáját. „A támadást egy nemzetközi kémszervezet irányította külföldről. A további védelem érdekében elengedhetetlen, hogy együttműködjünk azokkal a szervekkel, amelyek a hasonló eseteket vizsgálják a környező országokban. Ezért is döntöttünk úgy, hogy nyilvánosságra hozzuk az ügyet, és hogy megmutassuk, hogy Szlovákia fel tudja venni a harcot az ilyenféle támadásokkal" - jelentette ki Pellegrini, és hozzátette, hogy kérni fogja a kormány tagjait a kibernetikai biztonságra fordított összegek növelésére.

Arra a kérdésre, hogy kiszivárogtak-e valamilyen fontos információk, a kormányfő nem adott egyértelmű választ. „Szerencsére nem sikerült működésképtelenné tenni az egész rendszert. Még vizsgáljuk, hogy a támadók milyen adatokat szerezhettek meg. Intézkedéseket tettünk annak érdekében, hogy Szlovákiának minél kisebb kára származzon a támadásból" – zárta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?