Közélet

Kevesebb uniós támogatás a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt

Pozsony | A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt a szlovákiai önkormányzatok jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthatnak hozzá – figyelmeztet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), amely szerint mindez a Szlovák Földalap tétlenségével magyarázható.
Molnár Iván

2021. március 31. 07:00

chodnik
Az önkormányzatok jelentős összegtől esnek el, amit a járdák és utak felújítására, az épületek hőszigetelésére fordíthatnának. - TASR-felvétel

„A települések tisztában vannak azzal, hogy mire szeretnék felhasználni az uniós támogatásokat, gyakran azonban nem tudnak hozzájutni az önkormányzati ingatlanok, utak, járdák alatti telkek tulajdonjogához, ami a támogatás merítésénél feltételnek számít. Az említett telkek tulajdonosai általában ismeretlenek, vannak közöttük azonban állami tulajdonban levők is” – állítja Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) az irodavezetője. Szerinte erre minél hamarabb meg kellene találni a megoldást, ellenkező esetben az önkormányzatok az új programozási időszakban sem juthatnak hozzá a támogatásokhoz.

„Akinek nincs tulajdonviszonya a telekhez, az azon álló ingatlanra sem igényelhet uniós támogatást, az önkormányzatok így jelentős összegtől esnek el, amit az épületek hőszigetelésére, a járdák és az utak felújítására fordíthatnának”

– mondta el Kaliňák. Szerinte a probléma a Szlovák Földalap (SPF) tétlenségével magyarázható. „Ha az alap aktívabban lépne fel, nincsenek ilyen gondjaink. Épp ezért felszólítjuk a földművelésügyi és régiófejlesztési tárcát, hogy lépjen közbe” – tette hozzá a ZMOS irodavezetője.

A ZMOS szerint standardizálni kellene a földek átírásával kapcsolatos szabályokat, megkönnyítve az önkormányzatok dolgát. „A Szlovák Földalapnak az ilyen telkeket automatikusan és térítésmentesen át kellene írnia az önkormányzatokra” – vallja Martin Červenka, a ZMOS mezőgazdasági és vidékfejlesztési szekciójának a vezetője. Szerinte az alap ezzel szemben nem egyszer magas árakat szabott meg az önkormányzatok számára még a közhasznú célra használt ingatlanok alatt álló telkek esetében is.

A ZMOS panaszaira a földművelésügyi tárca is reagált.

„Tisztában vagyunk az ismeretlen tulajdonosokkal és a földek szétaprózottságával kapcsolatos problémákkal, ami a teljes szlovákiai földterület nagyjából 20 százalékát érinti”

– áll a szaktárca nyilatkozatában, amely szerint a földrendezés beindítása mellett az ismeretlen tulajdonosok azonosítását is megkezdték. A minisztérium sajtóosztálya szerint tavaly 34,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról döntöttek, ami 130 település földrendezésére elegendő. Ezekben ehhez már tavaly hozzá is láttak, jelenleg pedig újabb 120 kataszteri terület kiválasztásán dolgoznak.

(mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.