Közélet

Kettős állampolgárság: minden marad a régiben

Pozsony | Leszavazták a pozsonyi parlamentben csütörtökön Robert Fico kormánypártjának, a Smer a képviselői az állampolgársági törvény módosításának javaslatát, amelyet két független szlovák képviselő terjesztett a törvényhozás elé.
MTI

2013. május 30. 15:21

 

A módosító javaslatot - amely a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára nem hozott volna érdemi változást - két, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben a parlamentbe bejutott, ám jelenleg független képviselő, Daniel Lipšic és Jana Žitňanská terjesztette elő.
    
Az elutasított javaslat elsősorban azoknak a legalább fél évig külföldön élő szlovák állampolgároknak a számára jelentett volna változást, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy külföldön tartózkodásuk idején nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában. 
    
A módosítás lehetővé tette volna, hogy az érintettek a jövőben megtartsák vagy visszakapják szlovák állampolgárságukat, amelyet korábban a szlovák állampolgársági törvény alapján veszítettek el. A független képviselők javaslatát több ellenzéki honatya is különböző kritikákkal illette, és azt a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletei sem tartották jónak.
    
A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt 2010 tavaszán, még Robert Fico előző kormánya idején fogadta el a pozsonyi törvényhozás, azt követően hogy a magyar parlament úgy módosította a magyar állampolgársági törvényt, hogy annak alapján a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.
    
A szlovák jogszabály, amelynek alkotmányosságát egy képviselői beadvány alapján tavaly ősz óta a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja, kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát veszi fel. Arról, hogy egy szlovák állampolgár megszerezte egy másik ország állampolgárságát, a szlovák hatóságok hivatalosan ugyan csak az érintettek önkéntes bejelentése alapján tudnak tudomást szerezni, ám a bejelentés elmulasztása több ezer eurós bírságot von maga után.
 
A szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010. júliusi hatályba lépése óta, 483-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 34 felvidéki magyar is.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.