Közélet
Illusztrációs felvétel - TASR

Kelet-Szlovákiában létesülhet Szlovákia ötödik autógyára

TASR

2018. április 23. 12:53

Kassa | A Kassa melletti ipari parkban létesülhet Szlovákia ötödik autógyára – számolt be róla hétfőn a Hospodárske noviny (HN). A Zhi Dou nevű kínai autóipari vállalat beruházásáért Szlovákia már csak Romániával versenyez. A BMW sem zárta ki egy szlovákiai autógyár lehetőségét. Az új ipari parkban megjelenhet a LingLong gumigyártó óriáscég is.

A kínai befektetőkért folyó versenyben Románia áll jobban, mivel a beruházóknak 50%-os támogatást tud nyújtani, Szlovákiában a határ 35%. A végső döntést ősszel jelentik be.    

2018. április 23. 09:39

Egyre igényesebbek a szlovákiai vásárlók

Egy szlovákiai BMW-gyár létesítése már többször is szóba került, az autógyártó azonban rendre cáfolta az információkat. Sandra Schillmöller szóvivő most azt válaszolta a HN kérdésére, hogy felmérik, mely országok lehetnek alkalmasak a jövőbeli termelésre. A szlovákiai bővítést nem zárta ki.

A kormány pénteken (4. 21.) hagyta jóvá az új kassai stratégiai parkhoz tartozó telkek zárolását. Ez azt jelenti, hogy ha beruházó érkezik, az államnak jogában áll ezeket a telkeket kisajátítani. Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter elmondása szerint jelenleg öt befektető van játékban. Az ipari övezet összterülete 250 hektár, így több céget is képes befogadni.

Önnek ajánljuk