Karas megoldást kínál az azonos nemű párok jogi helyzetére, de ez nem mindenkinek tetszik

Karas szerint a javaslata megkönnyítené az azonos nemű párok bizonyos élethelyzeteit, de a bírálói szerint ennél sokkal többet kellene tenni
Pozsony |

Viliam Karas igazságügyi miniszter bemutatta a javaslatát, amellyel megkönnyítené az azonos nemű párok együttélését. Lucia Plaváková, a Progresszív Szlovákia (PS) alelnöke és Mária Kolíková (SaS) korábbi igazságügyi tárcavezető azonban úgy vélik, a törvényjavaslat rendkívül elhibázott.

Karas a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly a pozsonyi kettős gyilkosság után – amely során két férfit öltek meg a nemi identitásuk miatt – Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök megbízta őt egy olyan törvénymódosítás megalkotásával, amely javítana az azonos nemű párok jogi helyzetén.

Az igazságügyi miniszter saját bevallása szerint sokat tárgyalt az emberi jogokat képviselő szervezetekkel, jogi szakértőkkel, politikusokkal, és a javaslat összeállításakor igyekezett minden véleményt figyelembe venni.

Bizalmasok

Így született meg a törvénymódosítás, amely Karas szerint megkönnyíthet bizonyos nehéz élethelyzeteket azon párok számára, akik nincsenek összeházasodva, beleértve az azonos nemű párokat is. Az új jogszabály értelmében bármilyen személy kijelentheti egy másik személlyel kapcsolatban egy közjegyző előtt, hogy a bizalmasa, és ezt jegyzőkönyvben is rögzítik. A tárcavezető leszögezte, a bizalmasi viszony lehet kölcsönös is, de minden személynek legfeljebb csak egy bizalmasa lehet. Erről egy új nyilvántartást is létrehoznak, amely minden közjegyző számára elérhető lesz, így az érdeklődőknek elég lesz felkeresniük a legközelebbi irodát, és bejelenteni a szándékukat.

Az új jogi státusz több nehéz élethelyzetet is megkönnyíthet azoknak a pároknak, akik nincsenek összeházasodva, állítja Karas. Lehetővé teszi például, hogy az adott személy a bizalmasát jelölje meg a hagyatéka kezelőjének vagy a gyermeke gyámjának, a szlovák törvények értelmében erre eddig nem volt lehetőség. További újítás lenne, hogy a bizalmas hozzáférést kapna az adott személy egészségügyi információihoz, és szükség esetén döntést is hozhatna a nevében az egészségügyi beavatkozásokról.

Legkorábban jövőre

Karas úgy véli, a törvény azért is kedvező, mert a bizalmasi jogi viszonyt nagyon könnyű elintézni, és ugyanilyen könnyű megszüntetni is. A tárcavezető leszögezte, a jogszabályt elsőként tárcaközi egyeztetésre bocsájtják, és csak ezután kerülhet a kormány, majd a parlament elé. Hozzátette, szerinte legkorábban 2024 januárjától léphet életbe az új törvény, már amennyiben megszavazza a parlament. Ezzel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, több politikussal is tárgyalt a javaslat elfogadásáról, köztük Hegerrel és Igor Matovičcsal is, de a törvényben foglaltak a kormányprogramban is benne vannak, így nem látja akadályát a széles körű támogatásnak. Megjegyezte, szerinte a törvényjavaslat a „lehetőségekhez mérten megfelelő lett”.

Progresszív bírálat

Az utóbbi véleménnyel azonban nem mindenki ért egyet. Lucia Plaváková, a Progresszív Szlovákia (PS) alelnöke a párt Facebook-oldalán élesen bírálta az igazságügyi minisztert, szerinte Hegerrel és Matovičcsal együtt semmit sem értettek meg az LMBTQ+-közösség problémáiból. Állítja, a kettős gyilkosság után feleslegesen húzták az időt, most pedig előálltak egy olyan javaslattal, amely egyáltalán nem állja meg a helyét, holott már rég elfogadhatták volna azt a szakmai szempontból is megfelelő törvénymódosítást, amit a PS terjesztett be a parlament elé. Plaváková szerint Karas javaslata nemcsak hogy nem old meg minden jogi problémát, hanem tovább folytatja a nemi kisebbségek megaláztatását.

Nem ismerik el, hogy léteznek azonos nemű párok, akik szeretik egymást, együtt akarnak élni és gyereket akarnak nevelni

üzente a PS alelnöke. Hozzátette, a miniszter explicit módon másodrendű állampolgárnak titulálja őket azzal, hogy közjegyzőhöz küldi őket a bizalmasi viszony bejegyzésére, míg más párok kifejezhetik a szeretetüket a házasságkötés nyilvános cselekedetével.

„A gyűlölet, amit a szélsőségesekkel együtt terjesztenek, erőszakhoz és két fiatal halálához vezetett. Szinte az egész társadalom elítélte az esetet, de ők úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Ez pedig az LMBTQ+-közösség további megaláztatásához vezet”

– zárta Plaváková.

Mária Kolíková (SaS) korábbi igazságügyi miniszter szintén bírálta Karas javaslatát. A TASR hírügynökség szerint az SaS képviselője úgy fogalmazott, a törvény csak bizonyos élethelyzetekben nyújt segítséget, de jelenleg ez már nem elegendő, és a teljes elfogadás útjára kellene lépni. Hozzátette, megérti, hogy Karas politikai kompromisszumra törekszik, de ennél nagyobb ambícióra lenne szükség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?