Kampány indul a fiatalok öngyilkosságának megelőzésre

xxx
Pozsony |

Tavaly a 15 és 19 év közötti fiatalok próbáltak legtöbbször véget vetni életüknek, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai alapján a 14 évnél fiatalabbak kategóriájában szintén rekordmennyiségű öngyilkossági kísérlet történt. Gyermekpszichiáterből azonban országszerte fájóan kevés van, a várakozási idő pedig gyakran több hónapos.

Az IPčko nevű polgári társulás az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából (szeptember 10.) „Elég életed van?” címmel kampányt indított, mely elsősorban a fiatalokat célozza meg, és arra igyekszik ösztönözni őket, hogy szükség esetén kérjenek segítséget. Az IPčko kezdeményezés lényege, hogy ingyenesen nyújt pszichológiai tanácsadást interneten vagy telefonon keresztül, a szervezet szakértői pedig olyan zártkörű platformokon is jelen vannak, amelyekről a szülők gyakran azt sem tudják, hogy léteznek.

Marek Madro, a szervezet elnöke a kampány bemutatójának szentelt sajtótájékoztatón emlékeztetett, az NCZI statisztikái alapján 2022-ben összesen 563 öngyilkosság történt Szlovákiában, 723-an pedig megpróbáltak véget vetni életüknek. Megjegyezte, a 15–19 közötti korosztályból 16-an lettek öngyilkosság áldozatai, és további 148 fiatalnál regisztráltak erre irányuló próbálkozást. Az egészségügyi adatokat kezelő központ tájékoztatásából kiderült, az öngyilkossági kísérletek arányának éves összehasonlítása a 15–19 évesek körében mutatta ki a legnagyobb növekedést (12,1 százalékpont), a 14 évnél fiatalabbak körében pedig szintén enyhe emelkedés tapasztalható (1,8 pont).

A legfiatalabb korcsoportnál regisztrált esetek száma már második éve emelkedik, 2022-ben 70-et jegyeztek, ami 2008 óta a legmagasabb szám ebben a korosztályban. Madro kiemelte, az év első felében több mint 96 ezerszer keresték fel őket. „Épp az élet végetvetésére irányuló gondolatok témájában tapasztaltunk 31 százalékos emelkedést” – mondta azzal kiegészítve, 76 százalékkal nőtt az akut életveszélyben lévők, öngyilkos magatartás miatt felvett kapcsolatok száma. „Naponta tízszer voltunk olyan emberek közelében, akik véget akartak vetni az életüknek” – figyelmeztetett az IPčko. „A magány a kulcstéma” – hangsúlyozta Madro arra utalva, az ilyen esetekben leginkább azért keresik fel őket, mert nem akarnak egyedül lenni az utolsó percekben. „A fiatalokra lebontva ez összesen 369 öngyilkossági kísérlet, 1619 alkalommal pedig kapcsolatban voltunk 15 és 19 év közötti fiatalokkal, amikor az öngyilkosság gondolatával kísérleteztek” – folytatta. Hangsúlyozta, épp azért igyekeznek a támogatás különböző formáit biztosítani, mert sokak számára nehezen hozzáférhető a segítség. A fiatalokat célzó, számítógépes játékot idéző kampányba országszerte összesen 150 nyolc és kilencedik évfolyam kapcsolódott be. A diákok egy QR-kódot ábrázoló kártyát találnak majd az iskolában, melyet beszkennelve információt kapnak a pszichológiai tanácsadás lehetőségeiről. 

Veronika Marcinčáková Husárová, a pozsonyi Calma klinika gyermekpszichiátere szerint, az elmúlt időszakban megnőtt a kereslet a szolgáltatásaik iránt, időpontot már csak jövő év áprilisára tudnak adni. Ez főleg azért jelent hatalmas problémát, mert az akut esetek száma gyors ütemben növekszik. 

„A depresszió a leggyakoribb oka az öngyilkos magatartásnak a fiataloknál” – emlékeztetetett hozzátéve, az elemzések alapján az öngyilkosság áldozatainak 90 százaléka depresszióban szenvedett. „Nálunk a rendelőkben körülbelül a serdülők 70-ának vannak szuicidális gondolatai” – figyelmeztetett azzal, jó még ebben a szakaszban „elkapni” a gyermeket, az öngyilkos magatartásnak ugyanis több fokozata van. Marcinčáková Husárová szerint két fronton sürgős a beavatkozás – az egyik a pszichológusok és gyermekpszichiáterek táborának megerősítése, Szlovákiában ugyanis kétségbeejtően kevés van ezekből a szakemberekből. „Ha jól tudom, jelenleg 48 gyermekpszichiátriai ellátást nyújtó rendelő van” – jegyezte meg. Véleménye szerint emellett fontos lenne a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, tehát még az előtt beavatkozni, hogy a fiatalok elkezdenek az öngyilkosság gondolatával játszani.

Lucia Košťálová, az iskolapszichológusokat tömörítő szövetség elnöke leszögezte, bízik benne, hogy az iskolában dolgozó pszichológusok száma az idei tanévben magasabb lesz – tavaly körülbelül 85 volt belőlük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?