Közélet

Jutalmat kap a diák, aki részt vesz a duális képzésben

Pozsony | Törvénymódosítással tenné vonzóbbá a duális képzést az oktatási minisztérium, mert a jelenlegi rendszer sem a szakközépiskolákat, sem a vállalkozókat nem ösztönzi arra, hogy bekapcsolódjanak a duális képzés rendszerébe.
author
Ibos Emese

2018. február 16. 11:58

duális képzés
Jutalmat kap az a diák, aki duális képzésben vesz részt  - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Szlovákia 30 millió eurós csomagot hívott le arra, hogy az oktatási rendszerbe bevezesse a duális képzést. Az anyagiak fejében vállaltuk, hogy 2020-ig 12 ezer szakközépiskola diákjait kapcsoljuk be a rendszerbe. Ha ezt nem teljesítjük, vissza kell fizetnünk a támogatást Brüsszelnek. Lenka Dorčáková, a duális képzést felügyelő Szakképzés Állami Intézetének munkatársa szerint jelenleg 2661 diákot sikerült bevonni a duális képzésbe. Ez pedig jóval elmarad a várakozásoktól.

A duális képzés lényege, hogy a diákok szakmai képzése nem vagy nemcsak az iskolai tanműhelyben, hanem elsősorban cégeknél, vállalkozóknál folyik. Arra eddig is volt példa, hogy a különböző szakmát tanuló diákok – szakácsok, fodrászok, pincérek – szakmai gyakorlaton vettek részt cégeknél, vállalkozóknál, ám ez a munkáltató és az iskola közötti megállapodáson alapult. A duális képzésnél a cégek, vállalkozók szerződést kötnek a diákok teljes szakmai oktatására. Ennek fejében adókedvezményeket kapnak, a diákok pedig jutalmat. A rendszer mégsem vonzó.

 iskola

2018. január 31. 19:25

Kisebbségre szabott tartalom az iskolában

Varga Zoltán, az érsekújvári szakközépiskola és szakiskola igazgatója szerint ennek több oka van. Az egyik, hogy a cégekre és a vállalkozókra jelentős adminisztratív terhet ró a duális rendszerben való részvétel. „Az iskolák szempontjából visszatartó erő, hogy kevesebb fejpénzt kapnak a duális képzésben részt vevő diákok után. Ezt azzal indokolják, hogy a duális képzésben részt vevő diákok szakképzésének költsége a munkáltatót terheli” – magyarázta Varga Zoltán, aki szerint az iskolákat a pénz megvonásával nem lehet motiválni a duális képzés bevezetésére. Az igazgató úgy véli, a jelenlegi rendszert nem gondolták át. Negatívumnak tartja azt is, hogy ha egy osztály 3–4 diákja a duális képzést választja valamilyen cégnél, akkor az iskola az osztály többi diákjának is köteles a saját tanműhelyeiben biztosítani a duális képzést.

A rendszer problémáival az oktatási tárca is tisztában van. Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter intenzívebbé akarja tenni a diákok toborzását. „A cél ugyan ambiciózus, de úgy vélem, hogy a tervezett rendszerszintű módosításokkal képesek leszünk teljesíteni a 12 ezres vállalást” – mondta a miniszter. A tárca már dolgozik a szakképzést szabályozó oktatási törvény módosításán, az egyik módosító javaslat szerint a duális képzésben részt vevő szakközépiskolák fejpénzét nem csökkentenék. „A módosítás után ők is teljes összeget kapnak” – magyarázta Lubyová, A miniszter asszony hozzátette, hogy a vállalkozókat és a cégeket további adókedvezményekkel ösztönöznék arra, hogy részt vegyenek a duális képzésben, vállalják a szakembereket felkészítését.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

Sajtótájékoztató

Szeptemberben megkezdi működését az új szlovák alapiskola Somorján

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

panelház

SOKKOLÓ: Tízemeletes panelházból kiugorva vetett véget életének egy férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.