Közélet

Jozef Čentéš: újra él a remény

Kassa | Az Alkotmánybíróság döntött Čentéš-ügyben: mégsem a Smerhez közel álló alkotmánybírák alkotta szenátus hozza meg a végső ítéletet. Az ügyet egy olyan szenátus kapta meg, amelyben többségben vannak az „ellenzéki” alkotmánybírók. Čentéš reménykedhet.
Mózes Szabolcs

2013. január 25. 10:12

Lehet, hogy mégis Jozef Čentéš lesz a főügyész. Az Alkotmánybíróság (AB) Mészáros Lajos, Horváth György és Sergej Kohut alkotta szenátusa tegnap igazat adott Čentéšnek, aki az ügyében először megbízott szenátus két tagjának elfogultsága miatt fellebbezett. Mészárosék döntése értelmében az ügyben nem az Ivan Gašparovič államfőhöz köthető alkotmánybírák fognak ítéletet mondani.

Az ügyet most a Ján Luby, Ladislav Orosz, Marianna Mochnáčová alkotta szenátus kapta. Az első két nevezett az Alkotmánybíróság „ellenzéki” táborához tartozik, tavaly októberben mindketten különvéleményt csatoltak a testület azon döntéséhez, mely lehetővé tette Ivan Gašparovičnak Čentéš kinevezésének elutasítását. A posztjára másfél éve váró Čentéš tegnap nem kívánta kommentálni a döntést.
 
A szenátusnak először arról kell döntenie, hogy az ítélet meghozataláig előzetes határozatban megtiltja-e a parlamentnek az új főügyészválasztást. Jozef Vozár jogász, az akadémia alkotmányjogi intézetének szakértője szerint ez a döntés jelzésértékű lesz. Erre a határozatra azért is szükség lenne, mert a Smer már a jövő héten kezdődő parlamenti ülésen új főügyészt szeretne választani – igaz, eddigi egyetlen jelöltje, Jaromír Čižnár addig nem egyezik bele a jelölésbe, míg az AB nem dönt az előzetes határozatról. A tegnapi döntés után Čentéš küzdelme nem teljesen reménytelen, ám ha Oroszék neki adnának is igazat, csak újból indulna a hajcihő. A döntés ugyanis nem kötelezné az elnököt a főügyész kinevezésére, új indoklással ismét elutasíthatná – Čentéš pedig újra panasszal élhetne. Elméletileg ez egy véget nem érő történet lehet. „Félek, hogy ennél az elnöknél ez megtörténhet” – mondta lapunknak Vozár.
 
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.