Közélet

Jövő hét kedden hirdetnek ítéletet Dušan Kováčik ügyében

Május 24-én, kedden 13 órakor hirdet ítéletet Dušan Kováčik speciális ügyész fellebbezésének ügyében a Legfelsőbb Bíróság. A bíróság pénteken lezárta a bizonyítási eljárást. A Speciális Ügyészi hivatal ügyésze Kováčik fellebbezésének elutasítását kérte, a védelem ragaszkodik a felmentéséhez.
author
TASR

2022. május 20. 14:30

Frissítve
Dušan Kováčik
- TASR-felvétel

„Mivel nem megalapozott, javaslom, hogy a Legfelsőbb Bíróság utasítsa el a vádlott fellebbezését” – mondta Michal Šúrek ügyész. Meggyőződése, hogy a Speciális Büntetőbíróság határozatának indokoltságát a fellebbezési eljárás során benyújtott bizonyítékok nem kérdőjelezték meg.

Erik Magál, Dušan Kováčik ügyvédje azzal érvelt, hogy a bizonyítékok nem támasztják alá a vádlott bűnösségét. „Javasoljuk, hogy a fellebbviteli bíróság változtassa meg az elsőfokú ítéletet, és mentse fel ügyfelemet a vádak alól” – fogalmazott. Indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és az ügyet utalják vissza a Speciális Büntetőbíróság egy másik bírójához, vagy a Besztercebányai Kerületi Bíróságra.

Kováčik igazságtalannak tartja az elsőfokú ítéletet, szerinte számos hiba történt az eljárás során. „Meggyőződésem, hogy meg kell semmisíteni az ítéletet, és további bizonyítékokat kell beszerezni” – tette hozzá. Ismét hangsúlyozta az ártatlanságát: „Nem követtem el, amivel vádolnak”.

A tárgyalás után Magál azt mondta az újságíróknak, hogy kedvező ítéletet vár. „Semmi mást nem fogadunk el, mint a felmentést vagy az ítélet megsemmisítését” – hangsúlyozta. Az ügy más bíróságra utalására, esetleg a Besztercebányai Kerületi Bíróságon az újratárgyalásra irányuló kérelmet a Speciális Büntetőbíróság bíróinak elfogultságával indokolta. „Vannak arra utaló jelek, hogy elfogultak” – tette hozzá az ügyvéd.

Šúrek kijelentette, hogy a védelem megint a bűnbánó tanúkkal, nem pedig a Kováčik ellen felhozott vádakkal foglalkozott. „Amikor egyenesen kellene válaszolnia, nem válaszol, és gyakran eltereli a bíróság figyelmét az ügy érdemi részéről" - mondta Dušan Kováčikra és az ügyvédjére utalva. Újságírók előtt megismételte: meggyőződése, hogy az elsőfokú ítélet megalapozott, és erre számít másodfokon is. „Hiszek benne, hogy a Legfelsőbb Bíróság olyan döntést hoz, ami után el lehet majd mondani, hogy a törvény jó és igazságos” – hangsúlyozta.

Kováčik 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig a Speciális Ügyészi Hivatal vezetője volt. 2020. október végén vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. Nem sokkal azután, hogy büntetőeljárás indult ellene, lemondott posztjáról. Bűnszervezet létrehozása, szervezése és támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint bizalmas és korlátozottan hozzáférhető információk veszélyeztetésének bűntette miatt emeltek vádat ellene. Tavaly nem jogerősen 14 év letöltendő szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a Speciális Büntetőbíróság.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lk

Már Szlovákiában is nő az esetszám, de a nyár még nyugodt lehet

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

čaputová k

Čaputová: Sosem volt még olyan háború, ami ilyen közel zajlott volna határunkhoz

cenzúra vél

Búcsút inthetünk a szólásszabadságnak, jön a cenzúra?

zgr

Elvágta újszülött gyermeke torkát, évtizedekig bujkált a rendőrség elől

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.