Közélet

Jóváhagyta a kormány a tanszertámogatásról szóló képviselői javaslatot

A tervek szerint 100 eurós hozzájárulást kapnak a leendő elsősök tanszervásárlásra. A javaslat a Smer-SD képviselőitől származik, Alena Bašistová (független) és Magdaléna Kuciaňová (SNS) is támogatja. A törvénytervezetet a munkaügyi minisztérium terjesztette a parlament elé. A kabinet szerdán elfogadta.
TASR

2019. június 12. 17:08

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

A munkaügyi minisztérium észrevétele szerint a törvénytervezet olyan kiadásokat jelent, melyeket a költségvetés nem tartalmaz. A minisztérium ezért a 2019-es költségvetés módosítását javasolta. A képviselők szerint a törvénymódosítás célja a családi pótlék összegének egyszeri emelése, amely az első osztályos gyerekek szüleinek jelent támogatást. A családi pótlék összege 100 euróval növekszik abban a hónapban, amikor a gyerek első osztályba megy.

Az elsősök adatait a központi nyilvántartásba kötelesek az iskolák bejelenteni szeptember végéig. A munkahivatal ellenőrzi a jogosultságot és a megemelt juttatást októberben fizeti ki. „Ez a megoldás nem ró felesleges adminisztrációs terhet a kérelmezőre, mivel a juttatást automatikusan kifizetik” – magyarázták a képviselők. Igazolás akkor szükséges, ha a gyerek külföldön kezdi meg az iskolát.

Ebben az évben 6,2 millió eurót kell elkülöníteni az állami költségvetésben erre a célra. 5,9 millió eurót a megemelt családi pótlék kifizetésére, 300 000 eurót pedig az információs rendszerek frissítésére költenek. Idén 59 000, jövőre 59 300, 2021-ben pedig 59 600 gyereket támogatnak.

Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter reményei szerint a jövőben nem csak az elsősök kapnának ilyen juttatást, hanem az összes alsó tagozatos tanuló, ha lesz rá keret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elfogadták a Lex Kiska törvényt

Čaputová üzent Lukasenkónak és helyretette Dankót

A Focus újabb felmérése méri vonal alatt a Hidat és az MKP-t is

Újabb ellentmondás a Kuciak-gyilkosságban

Danko úgy hívott meg egy diktátort, hogy előtte nem egyeztetett sem Čaputovával, sem a külüggyel

2,6 millió végrehajtás leállítva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?