Jól telik az államkassza

Pozsony |

<p>Lesz pénze a kormánynak, így a kormányzó pártnak is a &bdquo;választási kampányra&rdquo;, az adó- és járulékbevételek ugyanis jobban alakulnak a vártnál. Növekedik a gazdaság, de az uniós támogatások is segítenek.</p>

A Fico-kabinetnek nem kell azon törnie a fejét, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt miből teremti elő a kormánypárt népszerűsítéséhez szükséges anyagiakat – derül ki a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) tegnap közzétett elemzéséből, amely szerint csak idén 250 millió euróval nagyobb összeg folyik be az adókból és járulékokból, mint amire még idén júniusban számítottak. Hogy nem kis összegről van szó, azt az IFP igazgatója, Martin Filko is elismerte, aki szerint a negyedmilliárd euró nagyjából a szlovák bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékának felel meg. A most közzétett elemzés azért is fontos, mivel ez alapján állítják majd össze a jövő évi állami költségvetés tervezetét, a kormány így jóval több pénzt oszthat szét, mint azt eredetileg tervezte. A kormány ráadásul a váratlanul ölébe hullott pluszpénzt a saját hibájának is köszönheti. Az IFP elemzése szerint ugyanis az adóbevételek növekedése részben az állami beruházások jelentős megugrásának köszönhető: a közszféra beruházásai egy év alatt nagyjából a háromnegyedével nőttek. Márpedig ez csak azért lehetséges, mert Szlovákia – jórészt a Fico-kabinet elhibázott döntései miatt – az utolsók között kullog az uniós pénzek lehívásában, és ha a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakból rendelkezésre álló pénzeket az idei év végéig nem hívja le az ország, végleg búcsút inthet nekik. Nem kis összegről van szó, hiszen az első programozási időszakra elkülönített 11,5 milliárd eurónak nagyjából a negyedét még nem sikerült felhasználni. A kormány ezért minden lehetséges eszközt igénybe vesz ahhoz, hogy minél több uniós pénzt költsünk el az év végéig. Márpedig a beruházások növekedésének köszönhetően az adóbevételek is nőnek. Az uniós pénzek hatását jól példázza, hogy a 2016 és 2018 közötti időszakra az IFP együttesen már csak 337 millió eurós többletbevétellel számol a júniusi előrejelzéshez képest, ami az említett évek összesített GDP-jének alig a 0,1 százaléka. „A 2015-ös adóbevételek növekedéséhez a beruházások bővülése, a munkapiaci helyzet javulása és az adóbehajtás hatékonyságának a növelése járul hozzá, a következő években már csak az adóbehajtás hatékonyságának a javításával számolhatunk” – ismerte el Filko. (vlv)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?