Közélet

Jóban-rosszban? – szlovák–magyar kapcsolatok

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben a szlovák–magyar kapcsolatok alakulásáról szerveztek tegnap tudományos konferenciát.
Sánta Szilárd

2019. június 7. 13:42

Fórum Kisebbségkutató Intézet
- Somogyi Tibor felvétele

 Magyar és szlovák társadalomkutatók nagy erudícióval és elszántsággal ugrottak neki, hogy érvényes értelmezési kereteket találjanak a szlovák–magyar kapcsolatokhoz, együttéléshez. Az előadások a múlt és jelen történéseit állították fókuszba, a jövő, a hogyan tovább kérdése a vitában került elő, ahol konszenzus született arról, hogy a szlovákiai magyar közösség új kihívások előtt áll. Erős civil szervezetek nélkül a közösség jövőjét nagyban befolyásolja a szlovákiai magyar pártok sorsának alakulása.

A délelőtti blokk előadója Zuzana Poláčková, Simon Attila, Juraj Martonyik, Michal Vašečka és Öllös László volt. Az első két előadó történelmi visszatekintésre vállalkozott. Simon Attila történész megjegyezte, a múlt sokszor visszaköszön. Poláčková a magyar–szlovák kapcsolatok konfliktusforrásainak lajstromozását, a témák megjelölését végezte el, Simon a két világháború közötti időszak többpártrendszerének mai értelmezését, tanulságait villantotta fel. Juraj Martonyik doktorandusz az etnikai identitás kifejeződéséről a közép-európai térben ismertetett kutatási eredményeket: a szlovákok, magyarok, csehek és romák identitásáról, egymás elfogadásáról és sztereotípiáiról. Öllös László politológus szerint a szlovák–magyar megbékéléshez a nemzeti elnyomás kritikáján át vezet az út. Michal Vašečka szociológus a paranoid kormányzás és az ellenségképzés példáit mutatta fel, különös tekintettel a visegrádi négyekre. 

f

A második nagy blokkot Peter Zajac – személyes történetektől és visszaemlékezésektől tarkított – előadása nyitotta, amely a szlovákok és szlovákiai magyarok politikai kapcsolatainak 1989 utáni alakulását ismertette. Az alapszerződésben megjelenő kisebbségi kérdés bilaterális kezelését Szarka László történész boncolgatta. Az IVO társadalomkutató intézet kutatási eredményeit – a magyarok és szlovákok kölcsönös elfogadottságáról – prezentálta és értelmezte Grigorij Mesežnikov. Petőcz Kálmán azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségek kérdéséhez általános emberjogi szempontból kellene közelíteni.

A konferencia a 100 év után – Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről program keretében valósult meg. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
drogok
Frissítve

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el (GALÉRIA)

kassa

BARANGOLÓ: Kassa madártávlatból

boris kollár
Frissítve

Kollár leváltásáról szavaz a parlament

helder

Magyarországon kaphat munkát a DAC-nál megbukott edző

Az első fél évben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba, 70%-kal kevesebb, mint tavaly

Megindultak a turisták Horvátország felé

Nikolo Fialka

Egy szenci drogfüggőt keres a rendőrség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.