Közélet

Jóban-rosszban? – szlovák–magyar kapcsolatok

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben a szlovák–magyar kapcsolatok alakulásáról szerveztek tegnap tudományos konferenciát.
Sánta Szilárd

2019. június 7. 13:42

Fórum Kisebbségkutató Intézet
- Somogyi Tibor felvétele

 Magyar és szlovák társadalomkutatók nagy erudícióval és elszántsággal ugrottak neki, hogy érvényes értelmezési kereteket találjanak a szlovák–magyar kapcsolatokhoz, együttéléshez. Az előadások a múlt és jelen történéseit állították fókuszba, a jövő, a hogyan tovább kérdése a vitában került elő, ahol konszenzus született arról, hogy a szlovákiai magyar közösség új kihívások előtt áll. Erős civil szervezetek nélkül a közösség jövőjét nagyban befolyásolja a szlovákiai magyar pártok sorsának alakulása.

A délelőtti blokk előadója Zuzana Poláčková, Simon Attila, Juraj Martonyik, Michal Vašečka és Öllös László volt. Az első két előadó történelmi visszatekintésre vállalkozott. Simon Attila történész megjegyezte, a múlt sokszor visszaköszön. Poláčková a magyar–szlovák kapcsolatok konfliktusforrásainak lajstromozását, a témák megjelölését végezte el, Simon a két világháború közötti időszak többpártrendszerének mai értelmezését, tanulságait villantotta fel. Juraj Martonyik doktorandusz az etnikai identitás kifejeződéséről a közép-európai térben ismertetett kutatási eredményeket: a szlovákok, magyarok, csehek és romák identitásáról, egymás elfogadásáról és sztereotípiáiról. Öllös László politológus szerint a szlovák–magyar megbékéléshez a nemzeti elnyomás kritikáján át vezet az út. Michal Vašečka szociológus a paranoid kormányzás és az ellenségképzés példáit mutatta fel, különös tekintettel a visegrádi négyekre. 

f

A második nagy blokkot Peter Zajac – személyes történetektől és visszaemlékezésektől tarkított – előadása nyitotta, amely a szlovákok és szlovákiai magyarok politikai kapcsolatainak 1989 utáni alakulását ismertette. Az alapszerződésben megjelenő kisebbségi kérdés bilaterális kezelését Szarka László történész boncolgatta. Az IVO társadalomkutató intézet kutatási eredményeit – a magyarok és szlovákok kölcsönös elfogadottságáról – prezentálta és értelmezte Grigorij Mesežnikov. Petőcz Kálmán azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségek kérdéséhez általános emberjogi szempontból kellene közelíteni.

A konferencia a 100 év után – Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről program keretében valósult meg. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.