Közélet

Januártól az alapsegélyt is le kell dolgozni

Pozsony | Jövő év januárjától több szociális juttatás nem lesz ingyen – nemcsak a munkanélküli-segélyt, hanem még az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó alapsegélyt is le kell dolgozni. Aki elutasítja, annak a támogatását lényegesen csökkentik.
B. Szentgáli Anikó

2013. július 12. 13:44

Nem sokkal azután, hogy májusban hatályba lépett az új foglalkoztatási törvény, mely több ponton is a munkanélküliek rovására módosult, a szociális, munka- és családügyi minisztérium jelezte, az egész szociális rendszert át akarják alakítani.
 
Az első kiszivárgott információk szerint az egyik lényeges változás az lesz, hogy például a munkanélküli-segélyt csak annak fogják kifizetni, aki közhasznú munkával ledolgozza. A szaktárca ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta, mondván: a több törvénymódosítást magába foglaló elképzelést egyszerre vázolják.
 
A néhány hetes titkolózás után most konkrét javaslattal rukkoltak elő: a tárcaközi véleményezésre bocsátott anyag szerint januártól az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó 60,50 euró alapsegélyt az állam csak azoknak a szociálisan rászoruló felnőtt személyeknek fogja kifizetni, akik havonta legalább 32 órát ledolgoznak önkéntes munkákkal vagy kisebb községi szolgáltatásokkal. A javaslat indoklása szerint az embereket így akarják munkára ösztönözni.
 
Lesz elég munka?
Már amikor kiszivárgott, hogy a munkanélküli-segélyt is le kell majd dolgozni, felmerült a kérdés: a községek képesek lesznek-e elég munkát adni? A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) jelezte: félő, hogy azokban a régiókban, ahol magasak a munkanélküliség mutatói, ez problémát fog okozni. Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet elnöke szerint munkát még csak lehetne találni, viszont hatékonyabb ellenőrzésre van szükség, hogy ne csak a jelenléti íveket írják alá, hanem a tényleges munkavégzésen legyen a hangsúly.
A tárca elképzelése szerint a munkát a községek, a polgármesterek adják, a terepen viszont a munkaügyi hivatalok 840 alkalmazottja koordinálja. Ha a koordinátornak nem sikerül megfelelő munkatempóra ösztönöznie valakit, az illetőtől megvonják a szociális segélyt.
 
Jelenleg egy négytagú család a különböző szociális támogatásokból havonta 156 euróra számíthat. Ha januártól az egyik szülő sem lesz hajlandó ledolgozni a juttatást, nem kapják meg az aktivációs hozzájárulást, sem az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó alap szociális segélyt. A lakhatási és a gyerekek után járó támogatás ugyan megmaradna, de a család szociális támogatásokból befolyó havi bevétele a jelenlegi 156 euróról mindössze 36 euróra apadna.
 
Egy gyermek után – ha rendesen jár iskolába – 17,20 eurós támogatást kaphatnak a szülők. Januártól ezt is megvonhatják, ha a kiskorú havonta 15-nél több igazolatlan órát hiányzik, vagy megszegi az iskola házirendjét. Ha valaki kihágást követ el, a kiszabott bírságot levonhatják a szociális segélyből.
 
Új elbírálás
A tárca javaslata szerint januártól változik az egy háztartásban élő, közösen elbírált személyek köre. Az új norma szerint a háztartás tagjának fog számítani az a 25 évesnél idősebb gyermek is, aki szüleivel él és nappali tagozaton tanul. Ezzel szemben ezentúl nem számít a háztartás tagjának az a doktoranduszi (PhD-s) tanulmányait végző diák, aki nappali tagozaton tanul és jogosult szociális ösztöndíjra.
 
Lesz egy új segély is, egyfajta személyi hozzájárulás azoknak, akik hosszú ideig munkanélküliek voltak, munkába állásuk előtt folyósították nekik az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó szociális segélyt, és elkezdtek dolgozni. A személyi hozzájárulásra csak akkor válik valaki jogosulttá, ha bevétele eléri legalább a havi minimálbér összegét, de nem haladja meg a minimálbér háromszorosát, és annak a háztartásnak, melynek ő is tagja, már nem folyósítják az alap szociális segélyt. A személyi hozzájárulást hat hónapig kaphatja valaki.
 
Ezek a tervek, kérdéses, mennyi valósul meg belőlük. Robert Fico kormányfő hétfőn már kilőtte a tárca gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos elképzeléseit. A tervezetről ősszel tárgyalnak a képviselők. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.