Közélet

Ján Mazákot választották meg a Bírói Tanács új elnökévé

Ján Mazákot, az Alkotmánybíróság volt elnökét választották meg a Bírói Tanács új elnökévé.
TASR

2020. június 29. 15:02

Frissítve
Ján Mazák
Ján Mazák - TASR-felvétel

Erre a Bírói Tanács hétfői ülésén került sor.

Mazák elsősorban az elintézetlen, eldöntetlen és késésben lévő ügyekre akar összpontosítani a bírói tanácson belül, de a kerületi és járási bíróságok, a Legfelsőbb Bíróság és az igazságügyi miniszter kérelmeivel is foglalkozni szeretne. Mint elmondta, ki kell derítenie, hogy a hivatalos teendői milyen állapotban vannak. Ezeket szét kell válogatni, és rövid időn belül el kell intézni, hogy a tanács működése visszatérhessen a normális kerékvágásba.

"A Bírói Tanács nagy nyomás alatt áll, és a hatáskörébe tartozó szokásos dolgok mellett olyan ügyekkel is foglalkoznia kell, mint hogy mi történik az igazságszolgáltatáson belül. Külön oda kell figyelni a bűnügyi és más negatív jelenségekre, ahogy azokra az emberekre is, akik letartóztatásban vannak, illetve akik ellen büntetőeljárás indult, vagy meg vannak valamivel gyanúsítva” – mondta.

Mazák kijelentette: mindent máshogy akar csinálni, mint az elődje.

„Arra fogok törekedni, hogy az egész Bírói Tanács végezze a munkáját, és hogy én tényleg moderátor és koordinátor legyek” – közölte Mazák.

Megoldásokat, javaslatokat és kezdeményezéseket kínál a tanács számára. Megpróbálja magára vállalni a adminisztrációs ügyek szervezését is. A tanács tagjait csak a döntéshozási eljárásba fogja bevonni, illetve olyan más dolgokba, amelyekbe ők maguk szeretnének bekapcsolódni.

Az új elnök egy új tárgyalási rend elfogadását is kilátásba helyezte. Egy olyan korlátozást akar bevezetni, amely megtiltja, hogy az üléseken olyan dolgokról legyen szó, amelyek nem függnek össze az eljárás tárgyával.

Mazák szerint a Bírói Tanács és a bíróságok legnagyobb kihívását a bíróságokba vetett bizalom növelése jelenti. Mint elmondta, oda fog figyelni a tanács tagjainak az érdekeire, függetlenségére és pártatlanságára, és mindezt védelmezni fogja.

„Meggyőzöm őket, hogy egy olyan közegben élni, amely tényleg pártatlan, nem áll senki nyomása alatt, és nem tartozik hálával a hatalmasoknak és gazdagoknak, nagyon kényelmes” – így Mazák.

Hozzátette: ha nem bíznának meg benne a bírók és bírónők, lemondana tisztségéről. A Nyitott Igazságszolgáltatásért kezdeményezéssel is szorosan együtt akar működni. 

Mazák Lenka Praženkovát váltja ezen a pozíción, aki lemondott a tisztségéről. Az új elnököt a hatalom különböző területeinek a jelöltjei javasolták, vagyis a Bírói Tanács tagjai, akiket a bírók és a parlament választott meg, illetve a kormány és az államfő nevezett ki. A javaslatot Elena Berthotyová, Alena Svetlovská, Juraj Kliment és Miloš Kolek írta alá. Mazák korábban többek között az Alkotmánybíróság elnöke volt, és Andrej Kiska volt államfő tanácsadójaként is dolgozott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Négy magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.