Közélet

Item, jut eszembe...

Neki bánatból, fájdalomból, féltésből, aggodalomból oly sok jut. Minden idők futnak végig Szabó Ottó képein, halványult, mégis elevenen élő árnyékvonalak, továbbalakítható, átformálható festékfoltok gyanánt. Csak egy dolog kézzelfogható, a megszólalásig eleven ezeken a képeken: a NŐ!
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. augusztus 19. 05:07

f
Meztelenségében egyszerre kiszolgáltatott és uralkodó. Végteleníti a folyamatot, mintha minden mögöttes történés csupán őt szolgálná, pedig éppen fordítva. Ő szolgál minden mögöttes történéshez elfogadható előképet. Kit anya szült, az mind csalódik egyszer... ĺm, a csalódás az idő könyörtelenségében van, mikor átrohan mindenen, elsöpri, pillanattá gyűri az ezredéveket, álmok foszlánnyá bomlanak, a foszlányokat is levető lány arcán egyetlen állandó, az örök változó – az álarc.

Item, jut eszembe, kire mit is hagynék e világból, ha el kellene mennem most és mindörökre. Ráhagynám a világra látásom, a képeket, amelyeket agyamban őrzök, s attól, hogy megéltem, megtapasztaltam őket, már részeivé váltak az én végtelen időmnek.

E képek közt Szabó Ottó festményei is ott vannak. Item, jut eszembe, a NŐ. Aki hol kitárulkozó, védtelen, hol vonzó, ígéretes és soha el nem érhető. A megtekert génspirálon leszánkázó életinformációkat továbbhordozó, a reménységet, a szebb lehetőségét ringató. A NŐ igaz és örök, csalóka és hamiskás, imádnivaló és gyűlöletet generáló, a NŐ az örök téma. Mert benne van minden félrecsúszott nyakkendőben, minden közönséges mozdulatban, egy reggeli kávéban, egy kanál mézben, egy pillantásban, egy időtlenné kövesült ölelésben. Minden mulandó, Isten viszont tudja, az ajándékot, az örömöt elrejtette a NŐ-ben, hogy kereshessük és imádhassuk a pillanat varázsának és mindenségnek idejében egyszerre. Elmúlik történelem, elsuhannak a szarkalábas vonások a test mögé, csatazaj és háborúk füstje mind csak háttérré mosódik, átformálhatóvá, megváltoztathatóvá válik, mert a NŐ mindent felold. Csókjával, simogatásával, érintésével, lázcsillapító kezével, biztató mosolyával eltörpíti a gigászokat. Aranyalmával játszik, hősök sorsát fonálon pergeti, jelenből múltba dob, újra visszahív, egyetlen intésével átadja az örökséget.

Szeress! Parancsolat ez, egyetlen megfogadandó parancsolat. Szeresd a NŐ-t, szeresd benne magad, gyarló földi léted mulandóságát váltsd a NŐ-ben rejlő időtlenné. Nézd meg e képeket, láss csodát, vidd magaddal, hagyd rá másokra is a látás tudását, az érzés szépségét, miként én is. Anyagba merült világból éteri felé vedd gondolatban utadat. Minden ecsetvonásnak üzenete van. Az üzenet személyre szóló, megfejtésének kódja a kezedben van. Élj vele

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Még szavazhatunk 2019 homofóbjára

Már lehet szavazni az év homofóbjára

Rolls

Rolls-Royce Ghost Black Badge: ez az az autó, amit a dúsgazdagok is azért vesznek meg, hogy vezessék (FOTÓK)

váróterem k

Orvoshoz készül? Két biztosító megköveteli a szakorvosi beutalót

f

Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

d

Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

sportatvben

Folytatódik a hoki-vb, de képernyőn a Liverpool is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.