Közélet

Isten, óvj a nyelvrendőrtől!

Pozsony | Közfelháborodást okozott a kulturális tárca nyelvrendőreinek ellenőrzése Bősön. Nem ez az egyetlen község, amelyben a szlovák nyelvtörvény abszurd megszegéseit keresték. Izsán például a nyelvrendőrök látogatása után szlovákra kellett fordítani a magyar Himnusz első mondatát.
Demecs Péter

2016. október 29. 11:15

A kulturális minisztérium az esetek többségében lakossági beadványok alapján ellenőrzi az államnyelvtörvény betartását. Értesüléseink szerint havonta három-négy új beadványt kapnak, rendszerint a községi lapokban vagy internetes oldalakon hiányzó szlovák szövegre panaszkodnak. „Sok önkormányzat és polgármester gyakran úgy gondolja, hogy amit a törvény nem tilt, az megengedett, ám ez nem így van” – állítja Rigó Konrád, a kulturális tárca államtitkára. Bősön például azt nehezményezték a nyelvrendőrök, hogy a turisztikai komp tájékoztató tábláján magyarul használták a város nevét, hogy az önkormányzati képviselők neve a város honlapján „fordított sorrendben” – vagyis magyar sorrendben – volt feltüntetve.  Kifogásolták továbbá, hogy a város területén levő két emlékmű tábláján nincs szlovák szöveg, hogy a hangosbemondón először magyarul hangzik el a hirdetés, hogy a városi hivatal faliújságján nincs minden kétnyelvűen feltüntetve. „A honlapot átszerkesztettük, megfordítottuk a hirdetések sorrendjét és a faliújságot is átrendeztük. Látszólag nagyon jó a szlovák–magyar viszony, de ez az eset is mutatja, hogy az első adandó alkalommal belekötnek az önkormányzatokba” – nyilatkozta Fenes Iván, Bős polgármestere. 
 
Bože, požehnaj Maďara!
 
Izsán még a bősinél is abszurdabb helyreigazítást követeltek. A Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum épületének felújításáról készült négynyelvű emléktáblára felkerült a Himnusz első mondata, az „Isten, áldd meg a magyart”. „A kulturális tárca levélben kért minket arra, hogy fényképezzük le a táblát, és küldjük el a felvételt, majd figyelmeztettek bennünket, hogy a magyar szöveget szlovákra kell fordítani. Ezért a minisztérium utasítása szerint kellett készíteni egy kiegészítő táblát a »Bože, požehnaj Maďara« mondattal, s ezt fel kellett szerelni az eredeti tábla alá” – mondta lapunknak Domin István, Izsa polgármestere. Hozzátette: a minisztériumot később önszántából figyelmeztette, hogy a táblán van még egy felirat, amely nincs szlovákra fordítva, mégpedig az „anno domini” (az Úr évében – latinul), ennek lefordítását viszont már nem követelték.
 
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szerint ezek az ellenőrzések csak és kizárólag a sikanírozásról szólnak, s gyakran olyan dolgok megváltoztatására kényszerítik az önkormányzatokat, amelyek évtizedek óta jól működnek és megszokottak.
 
„Teljesen abszurd dolgokat, változtatásokat követelnek. Abszurd, hogy az államnyelvtörvény betartásának ellenőrzésének ilyen nagy figyelmet szentelnek, a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény betartását viszont már nem ellenőrzik ilyen intenzíven” – nyilatkozta lapunknak Tokár Géza, a kerekasztal szóvivője. Véleménye szerint az államnyelvről szóló törvény több rendelkezése teljesen felesleges. 
 
A kisebbségi nyelvek használatát nem ellenőrzik
 
Legutóbb 2012-ben, Iveta Radičová kormányzása alatt módosították a szlovák államnyelvtörvényt, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának véleménye szerint így is rengeteg értelmetlen passzus maradt benne. „A Híd viszont akkor azt állította, hogy csupán ilyen változásokra volt politikai akarat. Jelenleg ezért olyan törvény érvényes, amely alapján a kulturális minisztérium nyelvrendőrei szó szerint sikanírozhatják az önkormányzatokat, ha kedvük tartja” – mondta lapunknak Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője.
 
Az MKP sajnálatosnak tartja, hogy míg az államnyelv használatát a legszigorúbb módon és teljes terjedelmében megkövetelik, addig a kisebbségi nyelv érvényesülését ahol lehet, gátolják vagy szabotálják. „A kisebbségi nyelvhasználat területén ugyanis számos olyan, törvényben lefektetett kötelezettsége van az államnak, amelyet egyáltalán nem hajlandó betartani. Az 1995-ben megalkotott államnyelvtörvény azon fő vonása, hogy az államnyelvet éppen a kisebbségi nyelvektől védi, továbbra is érvényes” – közölte Menyhárt József, az MKP elnöke lapunknak elküldött nyilatkozatában. Meggyőződése, hogy amíg az állam nem fogja ellenőrizni a kisebbségi nyelv betartását, addig a bősihez hasonló ellenőrzések minden egyes esetben a szlovákiai magyarok tudatos diszkriminációjához fognak vezetni.
 
 
Rigó Konrád, a kulturális minisztérium (Híd-jelölt) államtitkára szerint a minisztérium ilyen ellenőrzései nem boszorkányüldözésről, hanem egy érvényes jogszabály betartásának ellenőrzéséről szólnak. Hivatalból nem ellenőriznek, kizárólag lakossági beadványok alapján. S bár evidens, hogy az államnyelvtörvény abszurd követeléseknek és előírások betartására is lehetőséget ad, egyhamar nem fog megváltozni. „Ez nem szerepel a kormányprogramban” – válaszolta Rigó.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.