Ismerjük a koronavírus terjedési modelljét Szlovákiában

Korona
Pozsony |

Nyilvánosságra hozta tegnap az Egészségpolitikai Intézet (IZP), milyen méreteket ölthet a járvány az országban. Eszerint a betegek száma április végén, május elején ugorhat meg jelentősen. Addigra, ha érvényben maradnak a jelenlegi szigorú intézkedések, közel 24 ezer ember szorul majd kórházi ellátásra, ebből ezernek lesz szüksége intenzív kezelésre.

Bár Peter Pellegrini leköszönő kormányfő hétfőn nem akarta nyilvánosságra hozni a járvány terjedéséről kidolgozott tanulmányt, az IZP tegnap közzétette a részletes adatokat. Az intézet igazgatója, Martin Smatana közölte, a Szlovákiában foganatosított óvintézkedéseknek köszönhetően időt nyertünk. „Körülbelül 58 napunk van arra, hogy felkészítsük a kórházakat a legnagyobb hullámra, ekkor lesz szüksége a legtöbb páciensnek kórházi ellátásra” – mondta Smatana. Ha enyhébb intézkedések lennének érvényben, akkor az e hét hétfőtől számított 61. napon már annyi páciensünk lenne, hogy a szlovák egészségügy képtelen lenni ellátni őket.

550 lélegeztetőgép

Ha érvényben maradnak az aktuális intézkedések, akkor száz napon belül 24 ezer ember kerülhet kórházba, ebből körülbelül ezer szorulhat intenzív kezelésre. Olyan emberekről beszélünk, akiknél igazolták a koronavírus-fertőzést, a fertőzöttek száma összesen akkorra elérheti a félmilliót – többségüknek viszont semmilyen, vagy csak enyhe tünetei lennének. Az IZP folyamatosan frissíteni fogja számításait, így az adatok az aktuális helyzet alapján még változhatnak.

Az optimista forgatókönyvek szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy az e hét hétfőtől számított 60. napon az országban 52 ezer embernek lesznek tünetei, s közel négyezer szorul majd kórházi ellátásra, ebből 532 személynek lesz szüksége lélegeztetőgépre. Ezen a napon összesen körülbelül 87 ezer fertőzött lesz, többségük ugyancsak minimális vagy semmilyen tünetekkel. A szlovákiai kórházakban jelenleg 550 lélegeztetőgép van, így Smatana szerint a rendelkezésre álló időszakot arra tudjuk kihasználni, hogy a legrosszabb forgatókönyvekre is felkészüljünk. Az állami tartalékalap további száz lélegeztetőgépet vásárolt. Ha semmilyen óvintézkedéseket nem foganatosított volna a kormány, akkor egy hónap alatt körülbelül 2,3 millió fertőzött személy lenne az országban.

Ezen adatokat az IZP olyan esetben tartja reálisnak, ha a jelenlegi óvintézkedések minimum három–négy hónapig lennének érvényesek. Ennek pedig nagyon kicsi az esélye, ugyanis ezen intézkedések hatalmas megterhelést jelentenek az átlagos embereknek és a gazdaságnak is. „Ezért szükséges más intézkedésekre is gondolni, hogy a lehető leginkább csökkentsük a megszorítások negatív gazdasági következményeit” – mondta Smatana. Megoldás lehet városok, vagy régiók lezárása, vagy az idős személyek szabad mozgásának korlátozása, hiszen a lakosság ezen csoportja van kitéve a legnagyobb veszélynek. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzött személyek túlnyomó többségének sejtelmese sem lesz arról, hogy megfertőződött, vagy csak nagyon enyhe tünetei lesznek.

A terjedés három forgatókönyve

Érdekes

Lehetséges forgatókönyvek

Minimális korlátozások

Ha végképp nem lenne korlátozva az emberek mozgása, akkor a vírus terjedésétől számított 26 napon belül, március végén csúcsosodna ki a járvány. Ekkor 2,4 millió ember lenne fertőzött, ami a lakosság 45 százaléka. 50 nappal később a fertőzés a lakosok kevesebb mint tíz százalékát érintené. Ez a forgatókönyv figyelhető meg Spanyolországban és Olaszországban, ahol rendkívül magas a halálesetek száma.

Közepes korlátozások

Ilyen közepesen szigorú intézkedések voltak érvényesek Szlovákiában március 16-ig. Ha érvényben maradnak, akkor a fertőzések száma később, a 60. napon (április vége, május eleje) érik el a csúcsot. Kevesebb ember, a lakosok körülbelül 25 százaléka, tehát 1,36 millió személy fertőződne meg. A fertőzés terjedése így lelassul, ám nem áll le, a fertőzött személyek száma csak a 75. napon érné el a lakosság 10 százalékát.

Szigorú korlátozások

Ebben az esetben húzódik el a járvány a legtovább, ám jelent legkisebb megterhelést az egészségügynek. Olyan korlátozásokról van szó, amelyek jelenleg érvényesek az országban. S bár az összes fertőzött még így is a lakosság 10 százalékát jelenti (537 ezer ember), ezt a szintet csak a 110. napon érjük el, körülbelül június 2. felében. Augusztus közepén, tehát 150 nappal a járvány kitörésétől a fertőzöttek aránya kevesebb lesz, mint az összlakosság 5 százaléka.

A vírus valószínűsített terjedése a legszigorúbb korlátozások esetén

Nem tudni, meddig tart

Az elemzés összeállítása során nem számoltak azzal, hogy fertőzés rejtett, eddig ismeretlen gócpontjai is megjelenhetnek. A modell kiszámításának azt vették figyelembe, hogy az emberek felelősségteljesen betartják az óvintézkedéseket, ami ugyancsak különbözhet a valóságtól. Az elemzők néhány napon belül megkapják a mobilszolgáltatóktól a SIM-kártyák adatait, így pontosabban azonosítani tudják majd az emberek mozgását, így módosítani fogják az egész felmérést.

Azt, hogy mikor érhet véget a járvány, egyelőre senki sem tudja, ám nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírust csak egy vakcina feltalálásával lehet majd csak teljesen kiirtani, erre pedig év végéig nincs esély. „Mint ahogy egyetlen ország sem tudta megmondani, mikor jelenik meg területén a járvány, azt sem tudják, mikorra sikerül kiirtani” – zárta Smatana.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?