Közélet

Iskolák az integráció szélén

Tornalja/Szepsi | A magyar iskolák Tesztelés 9 járási adatai alapján ismét azok a régiók teljesítettek a leggyengébben, ahol sok a hátrányos helyzetű diák. Míg az oktatási tárca a diákok szegregációjának felszámolásában látja a megoldást, addig az iskolák saját erőből, a helyi igényekből kiindulva külső segítséggel is fejlesztik a diákokat.
Ibos Emese

2019. június 5. 10:00

Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete  (NÚCEM) kidolgozta a magyar iskolák Tesztelés 9 adatait járási bontásban. A szlovák iskolákhoz hasonlóan a magyar iskolákban is ugyanaz a trend figyelhető meg. A leggyengébb eredmények azokban a járásokban születtek, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű, marginalizált diákok vannak többségben. Magyar nyelv és irodalomból Kassa-vidék iskolái 40,6%-os, Rozsnyó 45,7%-os, a Rimaszombati járás pedig 48,2%-os átlageredményt ért el. Az élen Pozsony, Kassa és Losonc végzett. Szlovák nyelv és irodalomból, minimális különbséggel, a Tőketerebesi (51,4%), a Rimaszombati (51,5%) és a Nagymihályi (53,4%) járás iskolái végeztek. Az élen Pozsony, Kassa és Szenc zárt. Természetesen az adatokat az adott járás iskoláinak és diáklétszámának tükrében kell vizsgálni. Ettől függetlenül évek óta ismétlődő trend, hogy a leggyengébb eredmények azokban a régiókban születnek, ahol sok a halmozottan hátrányos helyzetű diák. Az eredmények ismertetésekor Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter arra a kérdésre, hogyan kívánja a tárca megállítani ezt a több éve tartó trendet, azt felelte: „egyértelműen a szegregáció felszámolása a megoldás. Ügyelni kellene arra, hogy a keleti iskolák diákjainak struktúrája ne térjen el a nyugati iskoláéktól.”

Az általunk megszólított két iskola igazgatója viszont teljesen másképpen látja a helyzetet. Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatója szerint iskolájuk minden diákot integrál. Állítja, a felzárkóztatás és az integráció sokkal szélesebb körű törődést igényel, mint pusztán a diákok „vegyítése”. Ő a családi háttér helyzetének változtatásában és a szülőkkel való szorosabb együttműködésben látja a megoldást. Iskolája ezért is csatlakozott a magyarországi Kedvesház Esélyteremtő Programhoz. Papp Andrea, a Szepsi Alapiskola igazgatója viszont a korai fejlesztésben látja a megoldást. Az iskola roma diákjait 3-4 éves lemaradással iskolázzák be, ráadásul nem ismerik az oktatás nyelvét sem. 70 diákjukat külön program keretében fejlesztik.

Tesztelés 9: javultak a matekeredmények

2019. május 31. 13:09

Tesztelés 9: javultak a matekeredmények

A magyar iskolák Tesztelés 9 adatainak részletes, járási adatai alapján ismét azok az iskolák teljesítettek a leggyengébben, ahol sok a hátrányos helyzetű diák. Az oktatási tárca szerint ezt a trendet azzal lehet csak megfékezni, hogy az iskolák felszámolják a diákok szegregálását, ami annyit jelent, hogy a gyengén teljesítő diákokat integrálni kell a jól teljesítő társaikkal. A gyakorlatban azonban nem a szegregáció okozza a legnagyobb gondot. A diákok felzárkóztatása érdekében az iskolák a helyi problémákra reagálva külső segítséggel is fejlesztik a diákokat.

Nincs szegregáció

Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatója szerint eredményük azért nem változik látványosan, mert a diákok összetétele sem változik. Martina Lubyová szavaival azért nem ért egyet, mert állítása szerint iskolájában nincs szegregáció. „Mi a jó képességű, az átlagos diákokat, a roma és a problémás, vagyis a tanulási és viselkedési zavarokkal küzdő gyerekeket is igyekszünk integrálni. Nálunk az A és a B osztályokba is vannak roma diákok, viszont a D és az E osztályokban nem azért vannak jobbára roma gyerekek, mert szegregáljuk őket, hanem azért, mert olyan képességűek, olyan szociálisan hátrányos helyzetű és marginalizált közegből érkeznek, hogy csak oda tudjuk besorolni őket” – magyarázza Nagy Katalin. Az igazgató szerint diákjaik felzárkóztatása és az integrációja sokkal szélesebb körű törődést igényel, mint pusztán a diákok „vegyítése”.

Fejlesztés családsegítéssel

Ő a családi háttér helyzetének változtatásában és a szülőkkel való szorosabb együttműködésben látja a megoldást. „Iskolánkban a felzárkóztatás feltételei adottak, kiváló pedagógusokkal, szakemberekkel dolgozunk, vannak speciális pedagógusaink, asszisztenseink, van pszichológusunk. Nálunk nem a hellyel, nem az eszközzel van a gond, hanem a családi háttérrel. Nem egy olyan szülőnk van, ahol az anyuka főállású anya, 5–6 gyerekkel. Több szülőt nem érdekli, mi történik a gyerekével. Azoknál, akiknél a családi háttér úgy ahogy rendezett és a szülők együttműködnek, ott tudunk eredményeket elérni, hiszen nem egy ügyes roma tanulónk van” – érvel az igazgató. Nagy kérdés, kinek a feladata lenne megsegíteni ezeket a családokat. Nagy Katalin elmondása szerint iskolájuk több családsegítő programba is bekapcsolódik. „Iskolánk csatlakozott a »Kedvesház Esélyteremtő Programba«, mi is szervezünk számos alkalmat, de ezek felé is az átlagon felüli roma családok nyitnak” – mondta az igazgató azzal, hogy ennél többet az iskola már nem tud tenni.

A Nyírteleki Kedvesház Esélyteremtő Program filozófiája szerint a roma/hátrányos helyzetű népesség társadalmi befogadását, oktatási, társadalmi integrációját leghatékonyabban azok a programok mozdíthatják elő, melyek helyi társadalmi szinten adnak megoldásokat; helyi szükségleteket, hiányokat pótolnak. Kidolgozásánál stratégiai célul tűzték ki, hogy egy olyan programot alkossanak és tegyenek fenntarthatóvá, amely – az iskola kompetenciáit meghaladóan – komplex módon képes kezelni és csökkenteni a hátrányokat.

 

Radikális változtatás kell

Ennél is sokkal nagyobb munkát kell elvégeznie például a Szepsi Alapiskolának, diákjaik ugyanis a helyi roma telepről érkeznek. Papp Andrea igazgató szerint diákjaik a beiskolázás idejében 3–4 éves lemaradással érkeznek az iskolába. „Óriási deficittel kell dolgoznunk, hiszen a hatéves diák 2–3 éves gyermek szintjén van, ráadásul nem beszéli az oktatás nyelvét, ezt a lemaradást nem tudjuk olyan szintre felfejleszteni, hogy állják a sarat a teszteléseken” – mutat rá az igazgató azzal, hogy ennek a hátránynak a ledolgozására egy fejlesztő programra lenne szükség. „Szlovákiában van ugyan speciális pedagógia, de nincs fejlesztő pedagógia, míg Magyarországon a fejlesztő pedagógusképzésnek már több évtizedes hagyománya van. Mi a Miskolci Pillangóház Korai Fejlesztő és Tehetséggondozó Központtal működünk együtt, mivel a gyerekeink fejlesztéséhez elengedhetetlenek a különböző fejlesztő, szimulációs és akcelerációs programok. Ezeknél a gyerekeknél korai fejlesztés nélkül behozhatatlan a deficit” – magyarázza Papp Andrea azzal, hogy az olyan gyermek tudását nem lehet fejleszteni, amelyik még az oktatás nyelvét sem beszéli. Emlékeztet arra is, hogy a tárca korábban törvénybe iktatta, hogy az övékhez hasonló iskolákban szükség van logopédusra, speciál pedagógusra vagyis egy inklúzív csapatra. Viszont a költségvetésben nem támogatta a tárca a pedagógiai szakszolgálat kiépítését. Papp Andrea szerint az igazgatók zúgolódását követően mindezt törölték a törvényből. A Szepsi Alapiskola igazgatója szerint addig nem lesz előrelépés ezen a téren, amíg a minisztérium nem szembesül ezzel a problémával, és nem hoz radikális törvénymódosításokat. „Be kellene ismerni, hogy például a mi iskolánk nem normál, nem speciális alapiskola, hanem specifikus, és pont ezt a másságot kellene anyagilag támogatniuk” – érvel az igazgató. Hozzátette, a létszámnak köszönhetően ők saját költségvetésből fedezni tudják a fejlesztést, a kisebb tanintézmények viszont ezt képtelenek megfizetni.

Korai fejlesztés

Szepsiben első lépésben a korai fejlesztésre koncentrálnak. Heti rendszerességgel foglalkoznak mintegy 70 nulladik osztályos diákkal. A kicsik felmérését követően négy fejlesztőcsoportot állítottak össze. „Kísérleti jelleggel individuálisan, egyénre szabott foglalkozást tartanak például a beszédindító vagy a tehetséggondozó csoportban. Munkalapokkal kiegészített elméleti résszel indítanak, arra épül egy mozgásos rész. Szeptembertől pedig a miskolci szakemberek ajánlásával fejlettségi szintjükből kiindulva soroljuk őket osztályokba” – magyarázza az igazgató. Papp Andrea jelenleg azon dolgozik, hogy iskolája egy újabb programhoz csatlakozhasson, ennek lényege, hogy olyan családokkal próbálnak majd együttműködni, ahol 3 éves gyermekek vannak. Állítja, az első évek fejlesztésének hiányát nem lehet kompenzálni. Elmondta azt is, hogy óriási munkát jelent ennek a fejlesztésnek az anyagi hátterét biztosítani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 265 új eset volt vasárnap

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találtak új eseteket vasárnap

vv

Kisiklott egy tehervonat Nagylévárdnál

Krascsenits

Krascsenits Dávid profi triatlonosként is tovább akar fejlődni

Gál Réka

Közülünk valók a VASÁRNAPBAN Gál Réka

Zuzana Čaputová

Čaputová rendkívüli beszédet mond a közszolgálati televízióban a járvány kapcsán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.