Közélet

Interjú Végh Lászlóval a keddi Új Szóban

Tizenöt éve, hogy 1997-ben a hat esztendővel korábban Zalabai Zsigmond, Presinszky Lajos és Végh László jóvoltából alapítványként Somorján alakult központi szlovákiai magyar könyvtár a Fórum Kisebbségkutató Intézethez került; napjainkra pedig Kárpát-medencei mértékben is szinte egyedülálló, a hazai kisebbségekkel kapcsolatos kutatókönyvtárrá épült ki.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 15. 21:04

 

A Madách Kiadó egykori Új Mindenes Gyűjtemény nevű sorozatának 1989-ben megjelent kötetében került terítékre ama szándék, hogy a hazai magyar tudományos kutatások intézményi keretet kapjanak. Jó két évtized távlatából miként felel meg ennek az elvárásnak a Bibliotheca Hungarica?
Az a tervezet, amelyen már évek óta dolgoztunk, valóban akkor látott napvilágot, és több eleme a ’89 után nyílt lehetőségek révén napjainkra működő valóság. A hetvenes-nyolcvanas években, célkitűzésként, az 1931-ben létesült Csehszlovákiai Magyar Tudományos, Irodalmi és Művészeti Társaság, az úgynevezett Masaryk Akadémia emléke lebegett előttünk, amelynek könyvtára nem volt ugyan, de intézményes hátteret biztosított a társadalomtudományi kutatásoknak. Ennek kívánt folytatója lenni az új szlovákiai magyar értelmiségnek az Új Mindenes Gyűjtemény körül csoportosuló köre; és ez a szándék itt a Fórum Kisebbségkutató Intézetben sok tekintetben végül is megvalósult. Ami pedig magát a Bibliotheca Hungaricát illeti, annak alapjait egy, a sajtóban hasonlóképpen ’89 őszén közzétett felhívás vetette meg, s ennek nyomán kezdett gyűlni-gyarapodni a (cseh)szlovákiai magyar könyvek, dokumentumok, egyéni hagyatékok napjainkra tekintélyesre növekedett kollekciója. Visszatérve tehát a kérdés lényegére: a Bibliotheca Hungarica ma már komoly gyűjteménnyel bíró, bő levéltári és adattári résszel kiegészült, az interneten is megjelenő kutatókönyvtár.
 
A Miklósi Péter készítette teljes interjút a keddi Új Szóban olvashatják!
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.