Közélet

INEKO: Besztercebányai az év kórháza

Pozsony | Az állami egyetemi kórházak kategóriában először nyerte el a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet az év kórháza kitüntetést. Az általános kórházak közül az ólublói kórház végzett az élen. Erről Dušan Zachar, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének (INEKO) elemzője tájékoztatott hétfőn.
TASR

2018. október 8. 11:45

Frissítve
F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet - Plus Jeden Deň

Zachar elmondása szerint az egészségügyi intézményeket öt fő területen értékelték és hasonlították össze: a páciensek elégedettsége, a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatás minősége, a gazdálkodás, a kórházak átláthatósága, valamint a diagnózisok igényessége. A teljes rangsor a nemocnice.ineko.sk oldalon érhető el.

Peter Goliaš, az INEKO igazgatója a TASR hírügynökségnek elmondta: a DRG rendszernek köszönhetően először sikerült információkat szerezni arról, hogy a páciensek mennyire igényes diagnózisokkal érkeznek a kórházba, mennyibe kerül az ellátásuk és milyen mértékű a kórházak által ténylegesen hozzáadott érték.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt kórház igazgatója hangsúlyozta: a kitüntetésért az alkalmazottak egész csapatát köszönet illeti. Hozzátette: a kórház az ország többi egészségügyi intézetéhez hasonlóan személyzeti gondokkal, munkaerőhiánnyal küzd. Nem csupán ápolókból, hanem orvosokból is hiány van. A pozitívumok között a jövő évre tervezett beruházást említette, melynek eredményeképpen két lineáris gyorsítóval bővül a kórház felszerelése. 

2018. szeptember 24. 17:22

Díjat nyert a komáromi kórház innovatív onkológiai központja

Az ólublói kórház csaknem minden területen kiemelkedően teljesített. Peter Bizovský kórházigazgató szerint ez elsősorban a „dolgos személyzetnek”, és a kiváló személyzeti politikának köszönhető. A kórház ugyanakkor több bírságot kapott a közegészségügyi ellátást felügyelő hivataltól (ÚDZS).

A legjobban gazdálkodó intézet a kategóriáján belül a nyitrai egyetemi kórház marad idén is, mivel egyedüliként téríti idejében a számlákat. A páciensek a leginkább a turócszentmártoni Egyetemi Kórházzal elégedettek.

Az értékelésben az utolsó helyen a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház végzett. A felmérés eredménye szerint a páciensek elégedettsége átlagon aluli, a legtöbb panasz erre az intézményre érkezett. A kassai kórház a második legrosszabb a gazdálkodás és az átláthatóság terén is. Az értékelés rámutatott a pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) több problémájára is. Az elégedetlen páciensek mellett a legfőbb gondot a kórház által felhalmozott, 255 millió eurós adósság jelenti. Az UNB minőségi mutatói ugyanakkor kiválóak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?