Közélet

Így fosztják ki jövőre a nyugdíjasok pénztárcáját

Pozsony | A kormány azt hiszi, hogy a nyugdíjasoknak odadobott morzsákkal, a szánalmasan alacsony nyugdíjemeléssel sikerül elkápráztatnia őket. Az igazság azonban az, hogy az árak megugrása és a kormány egyéb intézkedései miatt a nyugdíjasok anyagi helyzete jövőre látványosan romlik.
ÖSSZEFOGLALÓ

2021. december 28. 16:00

bevásárlás
Az élelmiszerárak növekedése miatt jövőre jóval nagyobb kiadásokkal kell számolniuk a nyugdíjasoknak az idei évhez képest. - TASR/AP-felvétel

A Heger-kormány ugyan folyamatosan azzal dicsekszik, hogy milyen jelentős mértékben segít a nyugdíjasoknak, valójában azonban ennek az ellenkezője az igaz. Az Eduard Heger vezette kabinet a jövő év elejétől átlagosan 1,3 százalékkal emeli a nyugdíjakat, pár eurót dobva a nyugdíjasoknak, ezzel párhuzamosan azonban szinte mindennek megugrik az ára, ami szó szerint kisöpri a tárcájukat. És ha ez még nem lenne elég, a minimálnyugdíj összege egyáltalán nem nő. Ez utóbbit – a Milan Krajniak vezette munkaügyi tárca javaslatára – a kormány 2032-ig befagyasztotta annak a nagyjából 200 ezer nyugdíjasnak, akik csak erre jogosultak.

Minden drágul

Miközben azonban a nyugdíjasok többségének a bevételei csak elenyésző mértékben nőnek, a kiadásaik rég nem látott ütemben ugranak meg. „Novemberben 5,6 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest, amire 17 éve, vagyis 2004 óta nem volt példa. Jövőre ráadásul még ennél is rosszabb helyzetre számíthatunk, hiszen az év első hónapjaiban az infláció üteme a 6 százalékot is meghaladhatja” – mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. A szlovák jegybank előrejelzése szerint az árvágta a jövő év elején éri el a csúcsát, amikor az árszint 7 százalékkal haladja majd meg az egy évvel korábbit.

Az energiaárak növekedése miatt megugranak az eddig sem alacsony rezsiköltségek, miközben a legnagyobb drágulásra azok számíthatnak, akik gázzal is fűtenek, és akik között ugyancsak sok a nyugdíjas. És akkor még nem beszéltünk az élelmiszerárakról. Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke szerint az élelmiszeripari cégek 10–20 százalékkal lesznek kénytelenek megemelni az áraikat a növekvő gyártási költségek miatt. A gyártási költségek leglátványosabb növekedéséről a hús- és tejfeldolgozók, a pékek és a cukoripari vállalkozások számoltak be. Mindezt figyelembe véve, csak a rezsiköltségek és az élelmiszerárak növekedése miatt jóval nagyobb kiadásokkal kell számolniuk a nyugdíjasoknak az idei évhez képest.

Olcsóbb gyógyszer?

A nyugdíjasok kiadásainak a tetemes részét teszi ki a gyógyszerekre fordított összeg is. Ezzel kapcsolatban a jó hír, hogy a gyógyszerek megtérítésének a feltételeiről szóló, a jövő év elejétől életbe lépő szabályok szerint a nyugdíjasoknak eltörlik a gyógyszerek után fizetendő önrészt. Ám erre sem lesz mindenki jogosult. Nem minden gyógyszer lesz pótdíjmentes, és nem minden nyugdíjas lesz jogosult a hozzáfizetés nélküli gyógyszervásárlásra. A Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) szerint a kedvezmény csak azokat a nyugdíjasokat érinti, akiknek a negyedéves bevételei nem haladják meg a 2039,40 eurót, a többieknek továbbra is fizetniük kell.

Hátrányos módosítások

A még dolgozó nyugdíjasok között jelentős felháborodást váltott ki a munka törvénykönyvének a legutóbbi módosítása is, amely lehetővé tette volna a munkáltatóknak, hogy a 65 évnél idősebb alkalmazottaiknak az életkorukra hivatkozva mondhassanak fel. Ezt azonban az ellenzéki Smer megtámadta az Alkotmánybíróságon, ez utóbbi pedig a napokban átmenetileg – az erről szóló jogerős döntés meghozataláig – felfüggesztette az említett módosítás hatályosságát.

A nyugdíjasokat azonban több más jogszabályi változás is jelentősen érinti. Néhányat már jóváhagytak, mások még készülnek. A jóváhagyottak között szerepel a munkaügyi miniszter műhelyéből származó társadalombiztosítási törvény módosítása. Eredetileg az első nyugdíjpillér megreformálását tervezték, ám több változtatás is kiesett belőle, így például a szülői nyugdíj ötletét is elvetették, amely szerint a dolgozó gyerekek hozzájárulhattak volna a szüleik nyugdíjához.

ZUZANA KULLOVÁ

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin k

Turistaszezon előtt dráguló üzemanyagárak

Prékop Mária

Tanítani itt húzós művészet

zelenszkij k

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér az oroszok rakétái ellen

dd

Halálos baleset: Kamion elé hajtott egy sofőr

hasnyálmirigy k

Hátfájás is lehet a hasnyálmirigyrák tünete

Hétfőn 89-en lettek rosszul a hőség miatt

Rendkívüli hőségre figyelmeztetnek Dél-Szlovákiában a meteorológusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.