Hullanak a fejek a telekmaffia miatt

Dunaszerdahely |

<p>Beismerte hibáját a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal (ÚGKK) azokkal a törvénytelen dél-szlovákiai földátíratásokkal kapcsolatban, amelyekről lapunk hétfőn tájékoztatott. Eddigi értesülések szerint a telekmaffia legkevesebb 12 földtulajdonost károsított meg a Dunaszerdahelyi járásban.</p>

A csalások kapcsán már menesztették a dunaszerdahelyi hivatal igazgatóját és az érintett alkalmazottakat is.

A Dunaszerdahelyi Kataszteri Hivatalban július végén derült fény arra, hogy legalább 17 olyan földátíratási szerződés létezik, amelyen meghamisították az eredeti tulajdonos és a közjegyző aláírását. A megkárosítottaknak sejtelmük sem volt a dologról, a csaló ugyanis az eladást igazoló szerződéseken kívül egy felhatalmazást is átadott a kataszteri hivatalnak, mely szerint az eredeti tulajdonosok a besztercebányai Amler cég képviselőjét bízzák meg a kataszteri hivatallal való kapcsolattartással. A telkek új tulajdonosa a pozsonyi Ballor cég lett, amely az összes földet további magyarországi személyek nevére írta át, akik vagy nem léteznek, vagy minden bizonnyal hajléktalanok. Az ügyben már a rendőrség is eljárást indított.

A kataszteri hivatal nem sokkal azután, hogy a csalásokról az Új Szó és a Sme napilap is tájékoztatott, elfogadott egy rendeletet, mely szerint azonnali hatállyal megkezdték a további gyanús szerződések ellenőrzését. Ráadásul elrendelték, hogy ezentúl minden szerződés jóváhagyása előtt a központi jegyzékben ellenőrizzék le az érintett közjegyző aláírásának és pecsétjének a hitelességét. „A Nagyszombati Kataszteri Hivatal az ügyészséggel együttműködve azon dolgozik, hogy az eredeti tulajdonosok visszaszerezzék földjeiket“ - olvasható a geodéziai hivatal sajtónyilatkozatában. Ugyanakkor bevezetnek egy elektronikus rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az eredeti tulajdonosokat elektronikus formában tájékoztassák a szerződésekben tervezett módosításokról.

„Mivel az említett esetekben jelenleg vizsgálat folyik, az ügy lezárásáig nem teszünk közzé több információt“ - közölte sajtónyilatkozatban a hivatal. A kataszter ballépése annál súlyosabb, hogy a csalásokat könnyen meg lehetett volna akadályozni, ha az illetékesek jobban odafigyelnek a munkájukra.

További információk szombati nyomtatot kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?