Közélet

Holnap néhány üzlet zárva tart

Pozsony | Nem kell bezárni a boltokat kedden a rendkívüli államünnep miatt. Egyes üzletláncok azonban ennek ellenére zárva tartanak, illetve lerövidítik a nyitvatartásukat.
Hegedűs Norbert

2018. október 29. 15:08

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Például a Tesco üzletlánc ezen a napon minden elárusítóhelyét zárva tartja. „A vásárlókat hétfőn (október 29.) és szerdán (október 31.) szívesen kiszolgáljuk a megszokott nyitvatartási időben” – állapította meg Martin Kuruc, a Tesco SR ügyvezető igazgatója.

A Lidl üzletlánc ugyanakkor azt írta a honlapján, hogy kedden a szokásos nyitvatartási idő szerint várja a vásárlókat.

Kedden, a rendkívüli államünnep idején lesz pontosan száz éve, hogy 1918. október 30-án, Túrócszentmártonban, elfogadták a Szlovák Nemzet Deklarációját. Jozef Zadňan, a kereskedelemben és idegenforgalomban dolgozó alkalmazottak szakszervezetének elnöke szerint ahhoz, hogy ezen a napon minden bolt kötelezően zárva tartson, újból meg kellene nyitni a Munka törvénykönyvét.

Ugyanis épp a Munka törvénykönyvében rögzítették a szlovákiai boltok bezárásáról szóló törvényt az egyéb államünnepek idején. Ez egy évben összesen 15,5 napot jelent. A munkáltatók ezeken a napokon nem írhatnak elő az alkalmazottaknak olyan munkát, és nem is egyezhetnek meg velük olyan munkában, amely az áru eladásával függ össze.

2018. szeptember 12. 18:19

Egyszeri államünnep lesz idén október 30-a

Mivel kedden (október 30.) egyszeri államünnep lesz, a szakszervezetek számára - Zadňan szerint – elfogadható, hogy a boltok nyitva tartanak. Ugyanakkor az elnök üdvözli, hogy egyes boltok ennek ellenére bezárnak, illetve lerövidítik a nyitvatartási idejüket.

A szakszervezetek mindemellett felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy a csütörtöki (november 1.) napra már érvényes a Munka törvénykönyvében elfogadott tiltás. Ezért a törvény szerint minden boltnak zárva kell tartania ezen a napon. Kivételt a virágkereskedések képeznek, illetve azok az elárusítóhelyek, ahol sírhelyek díszítésével kapcsolatos eszközöket lehet vásárolni.

A gyógyszertárak, ajándékboltok, benzinkutak, továbbá a repülőterek és az állomások elárusítóhelyei szintén nyitva tartanak. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a szolgáltatásokra, csupán az áru árusítására. Ezért például a fodrászatokat, szépségszalonokat vagy kölcsönzőket nem kell bezárni ezen a napon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?