Közélet

Holnap felavatják Štúr párkányi szobrát

Párkány | Holnap délután lesz Ľudovít Štúr mellszobrának ünnepélyes felavatása Párkányban. Az MKP helyi szervezete ma délután tiltakozó megmozdulást szervez a városban. 
A szobor felállításához az Érsek Árpád (Híd) vezette közlekedési minisztérium is hozzájárult.
Czímer Gábor

2019. május 11. 14:11

- Gulyás Zsuzsanna felvétele

A Matica slovenská felállítja a szobrot a párkányi Duna-partra, habár a helyi képviselő-testület nem egyezett bele. Az önkormányzati képviselők szerint Štúr párkányi szobrának felavatása felesleges feszültséget kelt a helyi magyarok és szlovákok között. 

A szobor számára kiszemelt helyszín – a Duna-part – kiválasztását, az önkormányzat provokatívnak tartja, a képviselők attól tartanak, hogy szélsőségesek szerveznek majd ott tüntetéseket.

Az emlékművet a Közkikötő (Verejné prístavy) állami vállalat tulajdonában levő területen állítják fel. Egy 2015-ben kelt szerződés szerint a cég a szobor által elfoglalt területet évente egy euróért adja bérbe a Matica slovenská párkányi szervezetének. A vállalat a közlekedési minisztérium tulajdonában van.

Érsek aláírása

A TASR hírügynökség januári tájékoztatása szerint a szerződést a szaktárca vezetője, Érsek Árpád (Híd) is aláírta. A szerződések központi adatbázisa szerint a 2015-ös megállapodáshoz 2018 októberében csatoltak egy kiegészítést, amely további évi 14 eurós bérleti díjról szól. A dokumentum megfogalmazása szerint az csak akkor érvényes, ha a Közkikötő képviselője a miniszter jóváhagyásával aláírja. A Matica slovenská által a szerkesztőségünknek megküldött dokumentum tanúsága szerint Érsek valóban írásos beleegyezését adta a kiegészítés aláírásához.

Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője szerint az a szerződéskiegészítés, amelyet a jelenlegi miniszter aláírt, csupán a telek méretének megváltoztatásáról szól. 

„A bérleti szerződést, amelyben a bérbeadás oka is szerepel, tehát a szobor elhelyezése, még 2015-ben, a minisztérium korábbi vezetése idején írták alá” – mondta lapunknak Ducká.

A kormányfő védnöksége

Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök lesz a szoboravatás védnöke, bár személyesen nem vesz részt az eseményen. Patrícia Macíková, a kormányfő szóvivője elmondta, a miniszterelnökség még 2015-ben, Robert Fico hivatali idejében, 5000 euróval támogatta az emlékmű felállítását.

Az ünnepélyes szoboravatáson vasárnap többek közt beszédet mond Marián Gešper, a Matica slovenská elnöke, és Viliam Horňáček, a Szlovák Értelmiség Társasága – KORENE szervezet tagja is. 

A mai napra azonban délután fél kettőre Tiltakozás – Štúr szobra nem a Duna-parti sétányra való címmel az MKP helyi szervezete hirdetett meg tiltakozó nagygyűlést. „Nem a városban elő szlovák nemzetiségű közösség többségi akaratának megnyilvánulásaként kerülhet Ľ. Štúr szobra a Duna-parti sétányra, hanem szélsőséges emberek csoportosulásának kezdeményezésére, amelynek tagjai közt az ország legextrémebb pártjának listáján indult helyi, szerencsére leszerepelt, alig-alig támogatott képviselőjelölt is akad” – utal a nyilatkozat Margaréta Vyšnára. Vyšná a párkányi Matica slovenská elnökségi tagja, és a 2018-as önkormányzati választáson a szélsőjobboldali, Kotleba-féle ĽSNS jelöltjeként indult az önkormányzati képviselőjelöltek listáján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?