Közélet

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Pozsony | Úgy tűnik, hogy a szlovák vakcinaprogram mégsem halad olyan ígéretesen, mint ahogy azt a kormány szeretné. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter például kedden azt állította, hogy az idősotthonokban már sikerült elérni a 77 százalékos átoltottságot, de utólag kiderült, hogy ezek az adatok nem teljesen fedik a valóságot. A megyei önkormányzatok pedig arról beszélnek, hogy a nagy kapacitású vakcinaközpontokat sem használják ki eléggé.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 14. 19:00

koronavírus
Több megyei polgármester is arról számolt be, hogy a vakcinaközpontok nem működnek teljes kapacitással, mivel nem kaptak elegendő vakcinát. - TASR-felvétel

Az utóbbi napokban úgy tűnt, hogy a szlovák vakcinaprogram felgyorsult, hiszen a tárca egyre több csoport számára tette elérhetővé az elektronikus várótermi regisztrációt. Lapunk is beszámolt arról, hogy már a 40 év felettiek is bejelentkezhetnek az AstraZeneca oltóanyagáért, ezt követően pedig az egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy újabb csoportok is bekapcsolódhatnak a vakcinaprogramba. Ezek közé tartoznak azok a személyek, akik nem fizetnek egészségbiztosítást (például a hajléktalanok), illetve a biztosítók adósai is. A tárca emellett a Szlovákiában élő külföldi állampolgároknak is kedvezett: azok is kérvényezhetik az oltást, akik nem szlovák állampolgárok, de nálunk fizetik az egészségbiztosításukat. Azok az EU-s polgárok, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában, szintén regisztrálhatnak, ha rendelkeznek úgynevezett S1-es formanyomtatvánnyal. Ennek segítségével lehet az egészségbiztosítóknál kérvényezni az uniós egészségbiztosítási kártyát, amit a szlovák oltópontokon elfogadnak.

77 százalék... vagy nem?

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője kedden, az aktuális járványhelyzettel kapcsolatos sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az idősotthonok lakóinak már közel 80 százaléka be van oltva. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerdán a kormányülés után pontosította Mišík kijelentéseit, elmondása szerint a 80 százalék az intézményekre vonatkozik, a beoltott lakók és alkalmazottak száma egész pontosan 77 százalék. Hozzátette, a javuló járványhelyzet és a magas átoltottság miatt már az idősotthonok újranyitásáról is beszélnek, és a következő napokban várhatóan tájékoztatni fognak az ezzel kapcsolatos ütemtervről.

Újságírói kérdésre azonban Krajniak elismerte, hogy a 77 százalékos arány nem az idősotthonok összes lakójára és alkalmazottjára vonatkozik, hanem csak azokra a személyekre, akik már kérvényezték az oltást. Arról nem beszélt, hogy hány olyan személy él vagy dolgozik az idősotthonokban, akik egyelőre nem regisztrálták be magukat az oltásra.

Milan Krajniak
Milan Krajniak az újságírók kérdése után pontosította az idősotthonok átoltottságával kapcsolatos adatokat - TASR-felvétel

Lucia Plaváková, a Progresszív Szlovákia (PS) politikusa a Facebook-oldalán rávilágított a nem stimmelő arányokra. Elmondása szerint kikérte a munkaügyi minisztériumtól az arra vonatkozó adatokat, hogy összesen hány személy él vagy dolgozik idősotthonokban. A tárca a válaszában mintegy 82 ezer személyről számolt be.

MZ vo svojej prezentácii uvádza zaočkovanosť 80 % v zariadeniach sociálnych služieb. Asi by ste si logicky mysleli, že...

Közzétette: Lucia Plaváková – 2021. április 13., kedd

 

A Denník N napilapnak eljuttatott közleményében a minisztérium azt írta, hogy április 13-ig összesen 32 470 lakót oltottak be az első adag vakcinával (az alkalmazottak számáról nem közöltek információkat). Ha ebből a számból indulunk ki, akkor ez az összes lakó mintegy 40 százalékát jelenti.

Oltóközpontok nélkül

A vakcinaprogramot emellett több megyei képviselői is bírálta. Ondrej Lunter, Besztercebánya megye alpolgármestere például azt nyilatkozta, hogy a régióban már több nagy kapacitású vakcinaközpontot is kialakítottak, így hetente akár 50 ezer embert is be tudnának oltani. A jelenlegi oltási stratégia értelmében azonban csakis az AstraZeneca oltóanyagát használhatják, mivel ennek a tárolása a legegyszerűbb (a Pfizer vakcináját például -70 fokos hőmérsékleten kell tartani). Lunter elmondása szerint az AstraZenecából nincs elég, ezen a héten például összesen 4000 dózist kaptak. 

Ondrej Lunter
Ondrej Lunter szerint az oltóközpontokban jóval gyorsabban haladna a vakcinázás, ha nem csak az AstraZenecát használhatnák - TASR-felvétel

Hasonló problémákról számolt be Milan Majerský, a KDH vezetője és Eperjes megye polgármestere. Elmondása szerint a vakcinahiány miatt mindössze a kapacitásaik felét tudják kihasználni, ami a megyei önkormányzat számára igencsak elkedvetlenítő adat, hiszen a központok működéséhez szükséges munkaerőt és felszerelést is nekik kellett bebiztosítani.

A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy vannak olyan megyék is, ahol nincs értelme oltóközpontot nyitni, mivel alacsony az érdeklődés az oltás iránt. Ezek közé tartozik például Kassa megye, ahol az RTVS információi alapján legalább napi 1500 jelentkezőre lenne szükség, hogy az oltóközpontok működtetése rentábilis legyen. René Hako, a Kassa megyei önkormányzat főorvosa azt mondta, enélkül nincs értelme központokat nyitni.

Az oltással kapcsolatos adatok

  • Szlovákiában 891 404 személy kapta meg az első dózist. A második adagot eddig 308 412 személynek adták be.
  • Az idősotthonok azon lakói és alkalmazottai közül, akik már regisztráltak az oltásra, 77 százalék kapott vakcinát. Arról nincsenek pontos adatok, hogy ez az összes idősotthonban élő és dolgozó személy hány százalékát jelenti, de a rendelkezésre álló információink alapján körülbelül 40–45 százalék lehet.
  • Április végéig több mint 300 ezer adag vakcina érkezhet Szlovákiába. A Pfizer és a BioNTech 146 250, a Moderna 40 800, az AstraZeneca 90 800, a Johnson & Johnson pedig 26 400 oltóanyagot ígért. Az utóbbi készítmény sorsa kérdéses, hiszen a gyártó ideiglenesen leállította az európai szállítmányokat. Szlovákiában van 200 ezer adag Szputnyik V is, és a közeljövőben további szállítmányok érkezhetnek, de kérdéses, hogy egyáltalán használni fogják-e az orosz készítményt.
  • A nyájimmunitás kialakításához még 2 408 596 személyt kellene beoltani.

Vakcinák raktáron

Az egészségügyi minisztérium a továbbiakban sem tervezi a Pfizer használatát a vakcinaközpontokban. Ezt a készítményt az úgynevezett oltócsapatok számára tartogatják. Ezek közé tartoznak azok az egészségügyi dolgozók, akik például az idősotthonokat látogatják, és a helyszínen oltanak. A nagy kapacitású oltópontokon elméletileg a Szputnyik V-t, vagy a Johnson & Johnson vakcináját lehet használni. 

Jonhson & Johnson
Bizonytalan a helyzet a Jonhson & Johnson szállítmányával kapcsolatban - TASR-felvétel

Más kérdés, hogy mi lesz az említett oltóanyagokkal. Az orosz vakcina használatáról már hetek óta zajlik a vita, újonnan pedig a Johnson & Johnson oltóanyagával kapcsolatban is felmerültek kételyek. A készítményt az USA-ban már használják, és az utóbbi hetekben regisztráltak olyan eseteket, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy az oltóanyag vérrögképződést idézett elő. Az eseteket vizsgálják, de a cég ideiglenesen leállította az európai szállítmányokat. Szlovákia összesen 26 400 ilyen vakcinát kapott volna áprilisban.

(nar, Denník N, RTVS)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Mi lesz a raktárban álló vakcinákkal?

AstraZeneca
Frissítve

Szlovákiában felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinával történő oltást

Komárom

96 településen újulnak meg a templomok Szlovákia-szerte

Zuzana Čaputová

Čaputová részvéttáviratot küldött Putyinnak

alvás k

Az alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.