Híd lett a Híd, a fiatalok kedvence Kotleba

Pozsony |

<p>Érdekes eredményeket hozott a tavalyi parlamenti választásokon készült exit-poll felmérés mélyebb elemzése, amelyet tavaly év végén hoztak nyilvánosságra. A Híd választóinak többségét szlovák nemzetiségű választók adták, a fiatalokat viszont Kotleba és Kollár tudta megszólítani.</p>

Egy évvel ezelőtt a Híd választóinak 53,8 százaléka szlovák nemzetiségű volt, a magyarok csak a 43,7 százalékot tették ki, 2,5 százalék volt a más nemzetiségű választók aránya, derül ki a tavalyi választások során a Focus közvélemény-kutató ügynökség által készített exit-poll felmérésből. Az elemzést az ügynökség vezetője, Martin Slosiarik és Oľga Gyárfásová szociológus készítette a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete támogatásával. „A magyar választók szinte egyenlően oszlottak meg az MKP és a Híd között, az előbbit 44%-uk, az utóbbit 39%-uk választotta, a fennmaradó részben más szlovák pártokat támogattak” – áll a tanulmányban. Szerintük ezzel a Híd tényleg „híddá” vált a többségi nemzet és a magyar kisebbség között. Az MKP maradt etnikai pártnak, választóinak 96 százalékát tették ki a magyar szavazók.

Szlovák kampány

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke szerint a tanulmányban szereplő adatok hozzávetőlegesen helyesek. „Én is úgy tippelem, hogy a választók közt fele-fele arányban voltak magyar illetve szlovák nemzetiségűek” – mondta lapunknak az alelnök. – A kampány során sikerült olyan szlovák szavazói réteget is bekapcsolni, akik korábban nem ránk szavaztak.” Szerinte ebben segítségükre voltak a párt vonzó „szlovák arcai”, mint például Lucia Žitňanská. A szlovák és magyar szavazók megoszlását befolyásolta Ravasz szerint az is, hogy Dél-Szlovákiában folyt egyfajta demobilizáció, illetve az is, hogy a magyar választók viszonylag nagy arányban szavaztak olyan pártokra, amelyekre korábban nem szoktak. „Ilyen volt például az OĽaNO, Boris Kollár vagy Marian Kotleba pártja” – magyarázta Ravasz. Szerinte azonban az arány mára megfordult, a szavazótáborukban jelenleg többen vannak a magyar szavazók a szlovákoknál. „A magyar választóknak tetszik, hogy van egy magyarokat képviselő párt a kormányban, míg a szlovák választók egy részét elveszíthettük a Smerrel kötött koalíció miatt” – véli a párt alelnöke.

Kotleba 3000 magyarja

A magyar választók 2016-os viselkedését megerősíti az elemzés is, e szerint mérhető arányban jelentek meg magyar választók más szlovák pártok választói között is. Meglepetésre a legnagyobb arányban Boris Kollár Sme rodina választói között képviselték magukat, a párt által kapott közel 173 ezer szavazat 2,6 százalékát tették ki a magyar voksok, vagyis csaknem 4500 magyar szavazót szólított meg a szlovák celeb választások előtt néhány hónappal összedobott pártja. A második helyen az OĽaNO–Nova állt 2,3 százalékkal – ez abszolút számokban kifejezve több, 6600 magyar voksot jelentett, és egy százalékon felül volt a magyar választók aránya a Sieť (1,6%), az SaS (1,2%), és a Smer (1,1%) szavazói között is. Meglepő, hogy sokan támogatták a fasiszta szlovák államot éltető Marian Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártját (ĽSNS) is. A rájuk leadott csaknem 210 ezer voks 1,4 százalékát tették ki a magyarok szavazatai, ami csaknem 3000 magyar voksot jelentett Kotlebának.

Aktív fiatalok

Az elemzésből az is kiderül, hogy viszonylag nagy arányban mentek voksolni az elsőválasztók, vagyis a 18-21 éves korosztály, akik a négy évvel korábbi választásokon még nem voksolhattak. A felmérés szerint ez a választói csoport szinte azonos arányban, vagyis csaknem 60%-ban járult az urnákhoz, mint az idősebb választók, ami elsősorban az interneten és a közösségi oldalakon folytatott politikai kampánynak volt köszönhető. „Ilyen magas arányt csak 1998-ban és 2002-ben mutattak ki az elsőválasztók körében, ami a szerzők szerint a civilszervezetek akkori, mečiarellenes kampányának volt köszönhető. „Az ilyen magas arány a stabil demokráciákban rendkívül ritka jelenségnek számít” – állítja Oľga Gyárfášová.

„Protestszavazó” fiatalok

Az elsőválasztók magas aránya azonban főleg a szélsőséges és a protestpártoknak kedvezett. Ebben a korosztályban ugyanis egyértelműen Marian Kotleba pártja nyerte a választásokat – a voksok 22,7 százalékát vitte el. Jól teljesített még 17,7 százalékkal az SaS, a harmadik helyen pedig a standard pártnak szintén nem nevezhető OĽaNO végzett 12,6 százalékkal a Boris Kollár fémjelezte Smer rodina pártja előtt (11,4 százalék). Vagyis a 3 nem standard párt kapta a legfiatalabb választók voksainak 46,7 százalékát.

A hagyományos pártnak számító formációk – az SaS kivételével – megbuktak a fiatalok körében: a Smer 7,6, az SNS 5,5 a Híd 3,3 százalékot kapott körükben, vagyis jóval alacsonyabb arányt értek el, mint a teljes választóréteg körében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?