Közélet

Hétfőtől változik az oltási stratégia, harmincra nő a feketével jelölt járások száma

Pozsony | Jövő héttől már csak három járás tartozik a pirossal jelöltek közé, ellenben 30-ra nő a feketével, 46-ra pedig bordóval jelölt járások száma – közölte Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter.
Mészáros Richárd

2021. március 2. 18:53

Frissítve
Marek Krajčí
- TASR-felvétel

A kórházakban továbbra is súlyos a helyzet, az ellátásra szoruló betegek száma (4 042) újabb negatív rekordot döntött, ezzel egyidejűleg pedig egyre több páciens kerül lélegeztetőgépre. A reprodukciós szám 1 és 1,05 között mozog. Az év elejétől fokozatosan nő az emberek mobilitása, egyre nagyobb gondot okoz az egyes intézkedések betartása. Naponta körülbelül 124-en vesztik életüket a fertőzés következtében.

Jövő héttől már 30 járás tartozik a feketével, 46 a bordó és csupán három a pirossal jelöltek közé.

A feketével jelölt járások: Dunaszerdahelyi járás, Galántai járás, Kassai járások, Rimaszombati járás, Rozsnyói járás, Vágsellyei járás, Nagyszombati járás, Báni járás, Gyetvai járás, Alsókubini járás, Galgóci járás, Homonnai járás, Illavai járás, Kassa-vidéki járás, Turócszentmártoni járás, Vágújhelyi járás, Simonyi járás, Pöstyéni járás, Vágbesztercei járás, Puhói járás, Nagyrőcei járás, Rózsahegyi járás, Trencséni járás, Stubnyafürdői járás, Zsarnócai járás, Garamszentkereszti járás és a Zólyomi járás

 

A bordó járások: Besztercebányai járás, Selmecbányai járás, Bártfai járás, Pozsonyi járások, Breznóbányai járás, Nagybiccsei járás, Csacai járás, Gölnicbányai járás, Komáromi járás, Korponai járás, Kiszucaújhelyi járás, Lévai járás, Lőcsei járás, Liptószentmiklósi járás, Losonci járás, Malackai járás, Nagymiháyi járás, Miavai járás, Námesztói járás, Nyitrai járás, Érsekújvári járás, Bazini járás, Poltári járás, Poprádi járás, Eperjesi járás, Privigyei járás, Kisszebeni járás, Szenci járás, Szenicei járás, Szakolcai járás, Szinnai járás, Szobránci járás, Iglói járás, Ólublói járás, Sztropkói járás, Felsővízközi járás, Nagytapolcsányi járás, Tőketerebesi járás, Nagykürtösi járás, Varannói járás, Zsolnai járás és az Aranyosmaróti járás

 

A piros járások: Késmárki, Mezőlaborci és a Turdossini járás

Jövő héttől változik az ország oltási stratégiája is: hétfőtől megszüntetik a kivételeket, ezután kizárólag az életkort veszik alapul. Az AstraZeneca vakcinájával 60-tól 70 éves korig, a Pfizer- és Moderna-vakcinával pedig a 70 évesnél idősebbeket oltják majd.

Krajčí úgy véli, az orosz Szputnyik V-vakcina esetlegesen fellépő negatív mellékhatásaiért a gyártónak kéne felelősséget vállalnia. A felröppent információt illetően, mely szerint az Európai Unió nem ismerné el az orosz vakcinával oltottak védettségét, Krajčí elmondta, az ilyen jellegű diszkriminációt nem tartja helyénvalónak.

A szaktárca vezetője szerint márciusban a Pfizer/BioNTech vakcinájából 413 100, a Modernáéból 75 600, az AstraZenecáéból 356 864, az oroszok vakcinájából pedig 200 000 érkezik Szlovákiába.

(mr)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.