Közélet

Hazugságvizsgálaton volt Robert Kaliňák

Pozsony | Robert Kaliňák, a Smer parlamenti képviselője, volt belügyminiszter hazugságvizsgálaton volt a vietnámi vállalkozó, Trinh Xuan Thanh elrablási ügyével kapcsolatban.
TASR

2018. augusztus 7. 14:08

A hazugságvizsgálatról készült jelentés (TASR)

Kaliňák ezt ma, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hozzátéve, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekre adott válaszait úgy értékelték ki, hogy azok „valószínűleg igazak”.

Kalinák
(SITA-felvétel)

Kaliňák beszámolója szerint az ellenőrző jellegű és a semleges kérdések mellett válaszolt négy kulcsfontosságú kérdésre is a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyével összefüggésben.

A volt belügyminisztertől először azt kérdezték, hogy 

a vietnámi miniszter látogatása idején tudott-e arról, hogy Németországban elraboltak egy vietnámi állampolgárt. 

Másodszor, hogy 

segített-e megszervezni a vietnámi állampolgár elrablását. 

Harmadszor, hogy 

adott-e utasítást a belügyi tárca alkalmazottainak, hogy segítsenek megszervezni a vietnámi állampolgár elrablását. 

Negyedszer pedig, hogy 

volt-e információja arról, hogy egy elkábított és megvert vietnámi állampolgárt áttették egy olyan autóba, amely csatlakozott a vietnámi miniszter konvojához.

Kaliňák ezekre a kérdésekre „nem”-mel válaszolt. „A készülék mind a négy választ igaznak értékelte. A zárójelentést író szakértő megállapította, hogy a releváns kérdésekre adott válaszok valószínűleg igazak voltak. 
A „valószínűleg igaz” szókapcsolat ezeknél a teszteknél általánosan használatos, és a válaszok megbízhatóságának lehető legmagasabb fokát fejezi ki – állítja Kaliňák. A hazugságvizsgáló készülék két választ értékelt úgy, hogy valószínűleg hamis, mindkettő az ellenőrző és semleges kérdésekre adott reakció volt. „Arra a kérdésre, hogy tartok-e attól, hogy a teszt elvégzése során hiba történik, nemmel válaszoltam. A berendezés azonban kimutatta, hogy nem vagyok ekkora hős. Arra a kérdésre, hogy valaha tettem-e valakinek valami rosszat, szintén nemmel válaszoltam, a válasz a határon volt” – fejtette ki.

Kaliňák hangsúlyozta: ugyanannál a szakembernél abszolválta a hazugságvizsgálatot, akinél korábban Igor Matovič, az OĽaNO ellenzéki mozgalom elnöke is. Hozzátette: azért nem a rendőrségen vagy a nemzetbiztonsági hivatalnál vetette alá magát a hazugságvizsgálatnak, mert a teszt eredményét szerinte ebben az esetben manipuláltnak minősítették volna, hiszen hosszú évekig a belügyi tárca élén állt.

A képviselő felszólította a Denník N szerkesztőségét, amely csütörtökön (2.8.) tette közzé a vietnámi vállalkozó Pozsonyból való elhurcolásáról szóló cikkét, hogy hasonlóan felelősségteljesen álljok hozzá a témához. „Eddig ugyanis semmilyen módon nem bizonyították a közzétett információk hitelességét” – szögezte le Kaliňák, hozzátéve: együtt fog működni a bűnüldöző szervekkel.
Kaliňák egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni a sajtótájékoztatón.

2018. augusztus 7. 10:49

Vietnámi KO a már kiütött Kaliňáknak

2018. augusztus 7. 15:57

Kiska találkozott a német nagykövettel az emberrablási ügy miatt
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?