Közélet

Hátrányban érzik magukat a magyar fiatalok

Pozsony | A szlovákiai magyar fiatalok rosszabbnak látják saját helyzetüket, mint a szlovák kortársaikét. A tizenévesek a romák lehetőségeit tekintve sem derűlátóak, derül ki az IVO kutatásából.
Czímer Gábor

2019. szeptember 3. 07:00

Képarchívum
Képarchívum

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által készített kutatás többek közt azt vizsgálta, miként látják a 15–19 év közötti fiatalok a saját helyzetüket, illetve más társadalmi csoportokat. A megkérdezettek nagy része viszonylag kritikusan értékeli a magyar kisebbségnek a többséggel szembeni helyzetét és esélyeit. 
Az összes válaszadó kétötöde szerint a magyarok rosszabb helyzetben vannak a szlovákoknál, hozzávetőlegesen a megkérdezettek fele mondta, hogy a két csoportnak azonosak a lehetőségei és csak a felmérésben résztvevők tizede állította, hogy a magyar fiataloknak jobb a helyzete. A felmérést elemző tanulmány szerint ez egybevág a felnőttek körében végzett kutatások eredményeivel.

Magyarok és szlovákok

Ha ugyanennél a mutatónál a nemzetiségük szerint külön vizsgáljuk, miként válaszoltak a megkérdezettek, akkor kiderül, a magyar fiatalok még annál is borúsabban látják a helyzetüket, mint ahogy a szlovák kortársaik értékelik az ő lehetőségeiket. A magyar fiatalok 57%-a vélekedik úgy, hogy a többséghez képest rosszabb a helyzete, 43%-szerint a két nemzet tagjai azonos lehetőségekkel rendelkeznek. A viszonylag kicsi magyar mintában (nagyjából 40 válaszadó) pedig senki sem gondolta úgy, hogy közösségének jobb helyzete lenne a szlovákokénál.

A szlovák fiatalok azonban kicsit másként látják a magyar kisebbség helyzetét. A többségiek 40%-a gondolja, hogy a magyarok helyzete az országban rosszabb, mint a szlovákoké, 48% szerint a két nemzetiség tagjai azonos helyzetben vannak, 12% szerint pedig a magyarok több lehetőséggel rendelkeznek, kedvezőbb a helyzetük.

Magyarok és szlovákok

Az egyszínű Smer-kormány idején rosszabb volt

A tanulmány idéz egy 2014-ben készült kutatást, amely szerint a 18–24 év közötti szlovák nemzetiségűek 18%-a kedvezőtlenebbnek, 58%-a azonosnak, 24%-a pedig jobbnak tartotta a magyar kisebbség helyzetét, mint a sajátjáét. Az intézet elemzője, Zora Bútorová az öt évvel ezelőtti helyzettel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy akkor a magyar pártok ellenzékben, illetve a parlamenten kívül voltak, és a Smer egyedül irányította az országot. Ebben az időszakban sokkal kevesebb válaszadó gondolta úgy, hogy a magyar kisebbség tagjai hátrányt szenvednek. „A jelenlegi kormány kommunikációjának hangvétele azonban sokkal kevésbé magyarellenes, hiszen a magyar párttal közös koalícióban bizonyos témák a háttérbe szorultak” – mondta Bútorová, de hozzátette, nem lehet egyenes összefüggést kimutatni a kormányok összetétele és aközött, hogy a többség miként érzékeli a magyarok szituációját.

A nők helyzete rosszabb

A kutatásban azt is vizsgálták, miként érzékelik a tizenévesek más csoportok, kisebbségek helyzetét. Ebből kiderül, hogy a nők szituációját a férfiakéval összehasonlítva 47% rosszabbnak, 45% azonosnak és 8% jobbnak értékeli. A megkérdezett tizenéves romák 63%-a mondta, hogy a közösség tagjainak rosszabb, 17% szerint azonos és 20% szerint kedvezőbb a helyzete a nem romákénál.

Hátrányban a melegek

A nem heteroszexuálisokra, vagyis az LGBTI közösség tagjaira vonatkozóan is hasonló eloszlást mutatnak a megkérdezettek válaszai. 61% szerint rosszabb, 32% szerint azonos, 7% szerint jobb a helyzetük, mint a heteroszexuálisoké.
Ez utóbbi, vagyis az LGBTI közösség szituációjának értékelése, jelentősen eltér a fiú és a lány válaszadók között. Míg a fiúk 50%-a szerint az LGBTI közösség tagjai a többséghez képest rosszabb, 39%-a szerint többséggel azonos és 11%-a szerint jobb helyzetben vannak, addig a lányok 73%-a gondolta, hogy a kérdéses csoport tagjainak rosszabb, 24%-a szerint azonos és csak 3%-a szerint jobb a szituációja. A tanulmány megjegyzi, hogy a lányok az összes vizsgált csoport esetében kritikusabban értékelték azok helyzetét, mint a fiúk.

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) egy, a Focus közvélemény-kutató intézet által készített felmérés reprezentatív adatai alapján vizsgálta a 14–19 éves korosztály vélekedéseit. A kutatás júniusban készült és elsősorban a fiataloknak a társadalmi együttélés kérdéseiben alkotott nézeteit vette górcső alá. Több mint 400 fiatalt kérdeztek meg. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.