Hat éve halt meg Kuciak

„Sosem felejtjük” – ez volt a 2018-as tüntetések egyik jelszava. Hat év elteltével azonban most újra azok vannak hatalmon, akik akkoriban lemondani kényszerültek a hatalmas társadalmi nyomás miatt

Napra pontosan 6 évvel ezelőtt gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót, és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A két fiatal halála akkor valóssággal megrázta az országot, de most úgy tűnik, a politikai változás iránti igény mégsem volt olyan erős a szlovák társadalomban.

2018. február 21-én az esti órákban egy fegyveres férfi rontott be Kuciak nagymácsédi otthonába, ahol menyasszonyával élt. A bérgyilkos hidegvérrel végzett mindkét fiatallal, majd a sofőrével együtt elhagyta a helyszínt. A rendőrség 4 nappal később, február 25-én talált rá a holttestekre.

Ami ezután következett, arra Szlovákia történetében a rendszerváltás óta nem nagyon akadt példa: március 9-én tízezrek vonultak utcára, hogy felháborodásukat fejezzék ki a történtek miatt. A demonstrálók elfogadhatatlannak tartották, hogy egy demokratikus országban meggyilkoljanak egy oknyomozó újságírót, mert túlságosan jól végzi a munkáját. Kuciak számos gazdasági bűncselekményre mutatott rá, cikkeivel veszélyeztette a politikusok és a befolyásos nagyvállalkozók gazdasági érdekeit.

Mélyrepülés, majd feltámadás

A tüntetések végül a harmadik Fico-kabinet bukásához vezettek. 2018. március 12-én lemondott Robert Kaliňák belügyminiszter, majd három nappal később Robert Fico miniszterelnök is (mindketten Smer). Az akkori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar tartott ki legtovább, őt csak májusban váltotta le Kaliňák utódja, Denisa Saková. A kabinet vezetését Peter Pellegrini vette át, aki Andrej Kiska köztársasági elnök kérésére jelentősen átalakította a kormány összetételét.

A Smer népszerűsége a következő hónapokban jelentőset zuhant. Ficóék a 2016-os parlamenti választáson magabiztosan győztek több mint 28 százalékkal, 2020-ban viszont már csak 18 százalékot szerzetek, ezáltal ellenzékbe kényszerültek. A választás után az akkorra már nagy népszerűségnek örvendő Pellegrini több ismert képviselőtársával együtt kilépett a Smerből, és megalapította a Hlast. Akkoriban úgy tűnt, hogy Fico pártja talán túl sem éli az éppen csak megkezdődött választási ciklust.

2023. szeptember 30-án azonban a Smer közel 23 százalékkal ismét kormányt tudott alakítani, hála a Hlasnak, illetve az Andrej Danko-féle SNS-nek. Fico jelenleg az ország miniszterelnöke, Kaliňák a védelmi minisztériumot irányítja, Gašpar pedig a Smer színeiben a parlament védelmi bizottságáért felel.

Megemlékezés

Szerdán a késő délutáni órákban 23 szlovákiai és 9 külföldi városban tartanak megemlékezést a meggyilkolt fiatalokról, köztük olyan magyarlakta városokban is, mint Komárom, Érsekújvár vagy Rimaszombat. A demonstrációt – csakúgy, mint hat évvel ezelőtt – a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezi.

„A gyilkosság megváltoztatta Szlovákiát. Együtt álltunk a tereken, harcoltunk a tisztességért és az igazságosságért. Most mégis úgy érezzük, hogy Szlovákiában Ján és Martina megölése után sem változott semmi. A régi idők visszatértek”

– olvasható a mozgalom állásfoglalásában.

A harc nem ért véget

Úgy vélik, még ez a szörnyű tragédia sem változtatott azon, hogy az újságírók szinte naponta a politikusok támadásainak célkeresztjében állnak. Aggasztónak tartják továbbá az aktuális politikai fejleményeket is.

„Hagyományos jogalkotási eljárás nélkül fogadnak el olyan törvényeket, amelyek megingatják az igazságszolgáltatás működését és veszélyeztetik a jogállamot. A demokráciánk fiatal és törékeny, a jogállamiság pedig nem magától értetődő”

– üzenték a demonstráció szervezői, utalva a büntető törvénykönyv legutóbbi módosítására, amely nagy felháborodást váltott ki. Az új jogszabály eredményeként eltörölnék a Különleges Ügyészséget (ÚŠP), és jelentősen csökkentenék a különféle bűncselekmények elévülési idejét, valamint a kiszabható büntetési tételek hosszát. Ezek közé tartoznak a gazdasági bűncselekmények is – vagyis azok az ügyek, amelyek felderítésén maga Kuciak is dolgozott.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a múlt héten nem élt vétójogával, tehát nem küldte vissza a parlament elé a törvénymódosítást, hanem aláírta azt. Elmondása szerint nem azért cselekedett így, mert egyetértene a jogszabályban foglaltakkal, hanem azért, hogy időt nyerjen. Arra ugyanis nem lát esélyt, hogy a koalíció érdemben foglalkozna a fenntartásaival, szerinte mindenképpen megtörnék az elnöki vétót. Éppen ezért azonnal az Alkotmánybírósághoz fordult, abban bízva, hogy a testület a döntése meghozataláig felfüggeszti a módosítás életbe lépését. Az államfő ezt azért tartja fontosnak, mert ha a jogszabály akár egyetlen napra is életbe lép, akkor számos lezáratlan ügy évülne el, köztük olyanok is, amelyekben érintettek a Smer vezető politikusai.

Kapcsolódó cikkünk

Hol tart a per?

Egyelőre a lezáratlan ügyek sorába tartozik a Kuciak-per is. A nyomozók eredetileg öt személyt gyanúsítottak meg a bérgyilkosság végrehajtásával, köztük négyen már rács mögött ülnek. A gyilkosságot végrehajtó Miroslav Marček, valamint a segítője, vagyis az autót vezető Szabó Tamás már jogerős börtönbüntetését tölti, csakúgy, mint Andruskó Zoltán, aki összekötő szerepet vállalt a gyilkos osztag, valamint Alena Zsuzsová között. A nőt a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) először nem találta bűnösnek, de a fellebbezést követően a Legfelsőbb Bíróság visszadobta az ügyet az ŠTS elé, így 2022-ben újraindult a per, már egy másik szenátussal. Az ügy közben bonyolódott is, mivel a bíróság a Kuciak-gyilkosság megtárgyalását összevonta egy másik botránnyal, amelyben Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész és Peter Šufliarsky ügyész meggyilkolását tervezték. A feltételezett megrendelő mindkét esetben Marian Kočner volt, Alena Zsuzsová pedig az összekötő.

Az ŠTS másodjára már elegendőnek tartotta a Zsuzsová ellen bemutatott bizonyítékokat, bűnösnek találták őt a Kuciak-ügyben, valamint Žilinka és Šufliarsky tervezett kivégzésében. Érdekesség, hogy a Lipšic ellen tervezett merénylet nem nyert bizonyítást. A nőt így is 25 évnyi szabadságvesztésre ítélték.

Az ügy ötödik vádlottja, a feltételezett végső megrendelő, Kočner mindkét esetben megúszta, a bíróság ugyanis egyik alkalommal sem találta bizonyítottnak, hogy a nagyvállalkozónak valóban köze van a gyilkossághoz, illetve az ügyészek tervezett kivégzéséhez.

A bíróság szerint továbbra sem bizonyított, hogy Marián Kočner lehetett a Kuciak-gyilkosság végső megrendelője

Egyelőre azonban még ő sem lélegezhet fel, hiszen a sértettek fellebbeztek az ügyben.

A Legfelsőbb Bíróság tavaly decemberben tájékoztatott arról, hogy átvették a Kuciak-gyilkosság ügyiratait, de hogy mikor várható döntés az ügyben, az még nyitott kérdés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?