Közélet

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és a barátnőjét Nagymácsédon

Nagymácséd | A rendőrség nem sokkal éjfél előtt találta meg a 27 éves férfi és a nő holttestét egy családi házban Nagymácsédon (Veľká Mača).
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 26. 09:24

Frissítve
- Németi Róbert felvétele

Mindkét áldozaton lőtt sebeket találtak. A gyilkos elmenekült.

A rendőrséget a család riasztotta, akik már egy hete nem tudtak kapcsolatba lépni a fiatal párral.

Mikor a rendőrség a családi házhoz érkezett, meglátták, hogy valaki a földön fekszik. Kihívták a tűzoltókat és az ő segítségükkel bejutottak a házba.

A tvnoviny.sk információi szerint a nyomozást a NAKA veszi át.

A Denník N szerint az egyik áldozat Ján Kuciak, az Aktuality oknyomozó újságírója, aki főleg adócsalások felderítésével foglalkozott. Az utolsó cikkét Marián Kočnerről írta, és főleg a Smerhez közeli emberek adóügyeivel foglalkozott.

Kočner meg is fenyegette Kuciakot, mikor az cikket írt arról, hogy a vállalkozó eladta a Bonaparte komplexumban található lakását. Az újságíró azt szerette volna tudni Kočnertől, hogy az ellene folyó rendőrségi vizsgálat miatt válik-e meg a vagyonától.

Kočner ekkor fenyegetőzni kezdett, azt ígérve, hogy "mocskos" ügyeket keres majd és vesz elő az újságíróról és családjáról. A fenyegetőzés ellen felszólalt az Aktuality főszerkesztője is.

nagymácséd

Lancz István Nagymácséd polgármestere az Új Szónak elmondta, hogy a médiából értesültek a tragédiáról. A rendőrség lezárta az utcát, ahol a párt lelőtték. „Nincs bővebb információnk. Nem ismertük az áldozatokat, nem tudtuk, hogy itt laknak” – mondta Lancz.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatója:

2018. február 26. 11:04

Gašpar: az újságírót feltehetően az oknyomozó munkája miatt gyilkolták meg

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatójan megerősítette az eddigi információkat, kiemelve, hogy a rendőrség különös figyelmet szentel az ügy felderítésének, mivel Szlovákiában eddig nem történt hasonló eset, hogy egy újságírót – feltehetően – az által végzett nyomozás miatt gyilkolnak meg.

A férfit a mellkasán érte a lövés, a nőt fejbe lőtték. Egy-egy lövés végzett velük.

Gašpar elmondása szerint a rendőrséget riasztó anya utoljára csütörtökön beszélt a lányával, vagyis a gyilkosság a csütörtöktől vasárnapig tartozó időszakban történhetett. A rendőrfőkapitány megerősítette azt is, hogy a nyomozásba bekapcsolódik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is.

Gašpar azt is tudatta hogy az Aktuality egyes újságírói rendőri védelmet kapnak a közeljövőben.

2018. február 26. 12:06

Fico és Kaliňák is megszólalt a meggyilkolt újságíró ügyében
Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ezreket ment meg évente a defibrillátor

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?