Közélet

Háromnegyedes kormányzati túlsúly a magyar médiapiacon

A Mérték Médiaelemző Műhely összesítése szerint 
a kormányzati, vagy kormányközeli médiumokhoz ment 2017-ben a magyar médiapiaci bevételek 78 százaléka.
Kósa András

2019. április 28. 10:00

orbán magyar nemzet
- Facebook-fotó

Ha létezne bármilyen összesítés arról, hogy a magyar kormánypárti politikusok mely kifejezéseket használják a leggyakrabban, Soros György nevének emlegetése után minden bizonnyal éles versenyben lenne a dobogó második fokáért a „migránsok” mellett a „liberális médiatúlsúly” kifejezés. Kormányoldalon evidenciaként kezelik, hogy a magyar médiapiacot még mindig a „liberális”, „migránsbarát” médiumok uralják. Ehhez képest Orbán Viktor a Népszava kérdésére, hogy ha szerinte is a „liberális” vagy ellenzéki médiumok vannak túlsúlyban Magyarországon, akkor miért ignorálja évek óta a választók nagyobbik része által követett sajtótermékeket, csak annyit mondott, hogy azért, mert az ott dolgozó újságírók „bikaviadalnak” fogják fel az interjúkészítést.

Árbevételi adatok

Bevallottan a fentiek ellensúlyozására jött létre 2018 novemberében Orbán Viktor egyik bizalmi embere, Liszkay Gábor vezetésével a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amihez rövid időn belül több mint 400 médium csatlakozott, úgy, hogy tulajdonosaik „felajánlották” őket az alapítványnak. A Mérték Médiaelemző Műhely most azt vizsgálta meg, az árbevételi adatok alapján mekkora a kormánypárti vagy kormányközeli médiumok súlya a magyar médiapiacon. Mivel a 2018-as adatok még nem érhetőek el, az egy évvel korábbi számokkal dolgoztak, de nagyságrendileg azóta biztosan nem változott a helyzet, bár némi átrendeződést hozott a médiapiacon, hogy a KESMA-n belül is voltak – egyelőre kisebb – változások, megszűnt például a Magyar Idők, illetve Magyar Nemzet néven folytatja tovább február óta.

Vizsgált médiumok

A kutatásban a politikai napi-, és hetilapok, a megyei lapok, a bulvár napilapok és az ingyenesen terjesztett – erősen bulváros – Lokál kiadóit vették számításba. A rádiók közül az országos kereskedelmi Retro rádiót, a gyakorlatilag szintén az egész országban fogható Rádió 1-et, valamint három politikai adót: az Info rádiót, a Klubrádiót és a Karc FM-et. A tévécsatornák esetében az RTL Klubot, a TV2-őt, és a három hírcsatornát, az ATV-t, a Hír Tv-t és az Echo Tv-t vették figyelembe – utóbbi néhány hete megszűnt, de nem volt jelentős szereplő hirdetési szempontból sem. Az online piacon az Index, az Origo, a 444.hu és a 24.hu jött számításba, a hvg.hu bevételeit a nyomtatott hetilaphoz számolták. Sem a rádiós, sem a televíziós piac elemzésénél nem vették figyelembe az MTV illetve a közrádió csatornáit, mert nem lehet tudni, hogy a közmédia teljes éves, nagyságrendileg 94 milliárd forintos költségvetéséből mennyi a bevétele ezeknek. A KESMA-n túl megállapítottak egy KESMA+kormánypárti kategóriát is, amibe az alapítványhoz közvetlenül nem tartozó médiapiaci szereplőket sorolták, a már említett TV2-őn és Rádió 1-en túl a Demokrata című hetilapot és a Magyar Hírlapot.

Így a 2017-es árbevételi adatok alapján a nyomtatott lappiac volumene 60 milliárd forint volt, ebből a KESMA-hoz ment 46,8 milliárd forint, a KESMA+kormánypárti kategória már 48,1 milliárddal gazdagodott, ami 78, illetve 80,2%-os részarányt takar a teljes piacon – vagyis 22, illetve 19,8%-os bevételi részesedés jutott a „liberális médiatúlsúly” szereplőinek. 

A rádiók esetében a 3,6 milliárdos bevételből 0,6 milliárd ment az alapítvány rádióihoz, míg 3,1 milliárd az ezen felüli kormánypárti adókhoz (elsősorban a Rádió 1-hez), amivel 8, illetve 86,8%-os részesedést értek el. 

A tévéknél az RTL piacvezető szerepe némileg kiegyensúlyozottabbá teszi a képet: itt a „KESMA-tévék” vittek el a 77 milliárdos piaci bevételből 6,5 milliárdot, a KESMA+kormánypárti kategóriás TV2-vel ez a szám már 41 milliárdra nőtt, de még így is „csak” 8,4-, illetve 52,8%-os részesedést tudhat magának a kormányoldal. 

Végül az online piac valóban kiegyensúlyozottnak mondható, a 11.5 milliárdos összes bevétel 5,6 milliárdja ment összesen a KESMA+kormánypárti szektorba, amivel éppen sikerült kisebbségbe csúszni 49,2 százalékos részesedéssel. 

Így összességében a 2017-es 152,7 milliárdos médiapiaci tortából 59,2 milliárd forintos szelet jutott a KESMA-nak, a kormánypárti szatellitmédiumokkal kiegészítve a szám már 97,9 milliárdra nő, ami 38,8, illetve 64,4 százalékos részt takar. A Mérték megnézte azt is, hogy változnak a számok, ha ehhez hozzáadják a közmédia bevételeit is: így a teljes árbevétel 152,7-ről 246,7 milliárd forintra nő, amiből a KESMA+kormánypárti+közszolgá-lati szekció már 191,8 milliárdhoz jutott, ami a teljes médiapiaci bevétel 77,8 százaléka. Ilyen a médiatúlsúly.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.