Közélet

Hajszál híján szigorították az abortusz szabályait

Pozsony | „Megvédtük a nők jogait” – jelentette ki Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő, miután a művi terhességmegszakítás feltételeinek szigorítását célzó javaslatot elvetették a képviselők.
author
Bugár Anna

2021. november 12. 15:30

Frissítve
abort
Jana Bittó Cigániková (SaS) a nők jogainak korlátozása ellen harcol, míg Anna Záborská (OĽaNO-Keresztény Unió) állítja, a várandós nőknek szeretnének segíteni  - TASR/AP-felvétel

Anna Záborská (OĽaNO-Keresztény Unió) által beterjesztett tervezet egy szavazat híján elbukott a csütörtök esti szavazáson. Tavaly októberben szintén a célegyenesben hiúsult meg az egykori európai parlamenti képviselő kezdeményezése. Az abortusztörvény szigorítása, mely egyébként a „segítség a terhes nőknek” cím alatt került a törvényhozás elé, rendkívül megosztja a koalíciót, ezt igazolja az is, hogy Záborská tavalyi próbálkozása is egyetlen egy szavazaton múlott, s mivel az erkölcsi kérdésekben szabad kezet kapnak a koalíciós képviselők, ezért az utolsó pillanatig kérdéses volt, vajon hányan támogatják majd a konzervatív politikus által kidolgozott intézkedéscsomagot.

A szavazás időpontja megváltozott, kedden délelőtt úgy határoztak, a nagy mennyiségű módosító javaslatra való tekintettel csütörtökre halasszák a döntést. A második olvasatban közel 20 módosító javaslatot nyújtottak be a törvényhez, Cigániková 12-vel 30 ponton változtatott volna, de az OĽaNO liberális szárnya is megpróbált kevésbé korlátozó jellegűre igazítani a tervezetet. Nem jártak sikerrel, a képviselők egyetlen pontot sem fogadtak el. Cigániková, aki az elmúlt másfél évben a leglátványosabban harcolt az abortusz szigorítása ellen, csalódását fejezte ki, amiért az általa javasolt intézkedéseket nem támogatták a koalíciós partnerek. Az abortusztabletta bevezetését a nemi erőszak áldozatai számára, illetve azoknak, akiknek egészségügyi okok miatt kell megszakítaniuk a terhességet, mindössze 47-en támogatták.


Folytatódik a harc
Záborská is reagált a kritikákra, a várakozási időt 96 óra helyett hajlandó volt 72-re csökkenteni (jelenleg 48 óra), pontosította a reklám betiltására irányuló részt, valamint azon rendelet eltörléséhez sem ragaszkodott, amely meghatározza, milyen egészségügyi problémák esetén lehet elvégezni a beavatkozást. A várakozási idő lecsökkentését azonban nem hagyták jóvá, ha a harmadik olvasatban a jelenlévő 134 képviselőből 67 helyett eggyel többen támogatták volna a javaslatot, akkor az eredeti tervezet szerint 96 órára változott volna. A javaslat elfogadása ellen 38-an szavaztak, 28-an pedig tartózkodtak. Az OĽaNO, a Sme rodina és s Za ľudí pártok többsége, valamint a szélsőséges mozgalmak tagjai voksoltak a jogszabály elfogadására. Záborská nem leplezte csalódottságát, de a közösségi oldalán leszögezte: „A terhes nők megsegítéséért vívott harc folytatódik”.


A következő próbálkozásra azonban a házszabály értelmében legkorábban 6 hónap elteltével kerülhet sor, ugyanabban a témában ugyanis csak fél évente lehet tárgyalást kezdeményezni. „Mondhatnánk, hogy több képviselő szavazott, mint egy éve, de az eredmény számít. Egy szavazat mégiscsak hiányzott. Képmutatás lenne, ha azt mondanám, nem számít” – jegyezte meg. 

Kéretlen korlátozás
Dunja Mijatović, az Európai Tanács emberi jogi biztosa lapunkhoz eljuttatott közleményében üdvözölte a parlament döntését. „Üdvözlöm Szlovákia parlamentjének mai döntését, melyben ismét elutasította az abortuszhoz való hozzáférés korlátozását. A nők szexuális és reprodukciós egészsége, illetve jogai terén minden visszalépést meg kell előzni” – figyelmeztetett a biztos szinte azonnal a szavazás után.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint mindössze a lakosok 8%-a támogatja a művi terhességmegszakítás feltételeinek szigorítását, a közvélemény szerint tehát nincs szükség a hatályos jogszabály szigorítására. A válaszadók egyharmada úgy véli, a jelenlegi szabályozás megfelelő, és nem igényel változtatást. További 32,1% inkább enyhítésre lenne szükség, hogy azok a nők, akik a beavatkozás mellett döntenek, könnyebben hozzáférhessenek a szükséges ellátáshoz.

„Ne segítsen!”

Rigó Konrád, a Szövetség Híd platformjának politikusa a téma kapcsán kiemelte, a szigorítás helyett a gyermeket vállaló nők helyzetén kellene javítani. Hangsúlyozta, valószínűleg életük legnehezebb döntését hozzák meg azok, akik a terhességmegszakítás mellett döntenek, ezért az lenne a legjobb, ha Záborská ebben a választási ciklusban már nem „segítene” a nőknek. „A válsághelyzetben lévő nőknek meg kell hagyni a választás szabadságát” – állítja. Fontosnak tartja, hogy olyan feltételeket biztosítson az állam, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen terhet. „Ehhez mindenki számára elérhetővé kell tenni a bölcsődei és óvodai rendszert, mindennapossá kell tenni a távmunkát és a részmunkaidős munkát” – nyilatkozta lapunknak.

Bokor Réka és Bauer Ildikó, az Összefogás platform politikusai szintén úgy vélik, a korlátozás helyett reformra és fejlesztésre van szükség. „Többek közt a családpolitikán, az oktatáson és a tájékoztatáson (az anyanyelvi tájékoztatáson) múlik a nők és a magzatok sorsa. Rugalmas munkaidő, adókedvezmények, otthonteremtési támogatás, megfelelő orvosi ellátás és gyermekfelügyelet biztosítása mellett, biztosan többen döntenének a szülővé válás mellett” – írják a közösségi oldalon olvasható bejegyzésben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Indiában a BA.5-ös alvariánssal szemben már dominánssá vált a BA.2.75-ös mutáció, amelyet a sajtóban gyakran csak „kentaur változatként” emlegetnek. Az egészségügyi minisztérium szerint jelenleg ez a mutáció a legesélyesebb jelölt arra, hogy kiváltsa az ő

Újabb hullámot okozhat az omikron új mutációja?

bérlakás

Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

Eduard Heger

Heger megerősítette: Szombaton tartják a koalíciós megbeszélést

árvíz k

Viharokra és áradásokra figyelmeztetnek!

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

kvízy

KVÍZ: Még csak hétfő van! Indítsd be az agyad a következő kérdésekkel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.