Közélet

Gyimesi: Visszaélések voltak a KKA-ban

Pozsony | A parlamentben tartott sajtótájékoztatót Gyimesi György (OĽaNO) képviselő, mivel szerinte a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatási rendszerében személyi összeférhetetlenségek vannak, azt állítja, a támogatások egy része a Híd közeli szervezetekhez került. A KKA döntéshozói visszautasítják a vádakat.
Czímer Gábor

2021. június 17. 19:14

Gyimesi György (OĽaNO) szerint ez a séma is csak alátámasztja, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásainak egy része a Híd közeli szervezetekhez került ⋌(A szerző felvétele)
Gyimesi György (OĽaNO) szerint ez a séma is csak alátámasztja, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásainak egy része a Híd közeli szervezetekhez került. - A szerző felvétele

A képviselő szerint az alap létrehozása nem a kulturális autonómia irányába tett lépés volt, hanem a Híd hátterének finanszírozását szolgálta. „A pénzeket emberek egy szűk csoportja osztotta szét saját magának, a saját szervezeteinek vagy a hozzájuk kötődő személyeknek” – állítja. Gyimesi szerint a piramisszerűen felépített rendszer tetején a Híd egykori kulturális államtitkára, Rigó Konrád állt. A képviselő kijelentette, a magyar szakmai tanácsokban ülő személyek összeférhetetlensége elfogadhatatlan. „Ezekben a bizottságokban 2020-ban Barak Bálint, Csanda Gábor, Juhász László, Beke Zsolt ült” – sorolta Gyimesi azok nevét, akik szerinte Híd közeli személyek. Hozzátette, közülük ketten az alaphoz támogatásért pályázó médiumban, a parameter.sk-ban is érdekeltek. Juhászt egyébként idén az alap igazgatója leváltotta.

Gyimesi azt állítja, a testület másik tagja, Beke saját magának szavazott meg 7400 eurót, a hozzá köthető civil szervezeteknek pedig további forrásokat ítélt meg. A képviselő azt állítja, a szakmai tanácstaghoz köthető civil szervezet, a Gurigongo Symposium és portál, a dunszt.sk is egyenként közel százezer eurós támogatást kapott. Gyimesi a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesületnek juttatott 40 ezer eurós támogatást is kifogásolta, mert a szervezetnek Beke is a tagja, ahogy az ismert képzőművésznek, Németh Ilonának juttatott forrást is helytelenítette. „Németh Ravasz Ábel édesanyja” – tette hozzá a képviselő a hidas politikusra utalva. Szerinte a Phoenix Polgári Társulásnak, a Pozsonyi Kiflinek, de az Új Szó kiadójának juttatott támogatás is kifogásolható. „Az alap igazgatója, Molnár Norbert 12 évig (11 évig – a szerk. megj.) volt az Új Szó főszerkesztője, talán senkit nem lep meg, hogy két év alatt a lap több mint 300 ezer eurót kapott” – jelentette ki Gyimesi. (Frissítés: Ezzel szemben a tény az, hogy a napilap két évi támogatása nem haladta meg a 100 ezer eurót – a szerk. megj.)

Ugyancsak helytelenítette, hogy a parameter.sk vezetője, Barak Bálint bizottsági tag 114 ezer eurót szavazott meg a portálnak, de a családjához vagy a médiumhoz köthető egyéb pályázatok is támogatást nyertek. Gyimesi azonban arról is beszélt, hogy magukat a támogatott projekteket, azok hasznosságát nem akarja kétségbe vonni, hanem a döntőbizottságokban tapasztalható összeférhetetlenségeket helyteleníti. „Azt szeretnénk bevezetni, hogy a bizottsági tagok ne pályázhassanak az alapnál” – tette hozzá.

Nincs feljelentés

Arra a kérdésünkre, tervez-e az említett esetekben büntetőfeljelentést tenni, nemmel válaszolt. „Inkább azért lépek fel, hogy a döntőbizottság tagjainak kiválasztása minél átláthatóbb legyen” – mondta, és arra a törvénymódosításra utalt, amely megtiltaná, hogy a tagok kiválasztásában részt vegyenek a profitorientált vállalatok, kiadók. Egyben azt szeretné, ha olyan új igazgató kerülne az alap élére, aki nem kötődik semmilyen médiumhoz vagy párthoz.
Az alap hivatalban lévő igazgatója, Molnár Norbert a most zajló vezetőválasztás során ugyanis nem indul újra a tisztségért. Arra a kérdésünkre, hogy a politikafüggetlenség fényében az igazgatói posztért versenybe szálló Eduard Čonkát, aki a 2016-os parlamenti választáson az OĽaNO listáján indult, jó jelöltnek tarja-e, a képviselő azt válaszolta, nem akar beavatkozni az intézményvezető kiválasztásába.


Molnár szerint...

A KKA leköszönő igazgatója visszautasítja a Gyimesi által megfogalmazott vádakat, így azt, hogy az alap a Hídhoz köthető szervezeteket támogatná. „Komolyan arról beszélgetünk, hogy a legolvasottabb szlovákiai magyar napilap, vagy a leglátogatottabb portál, vagy akár a Pozsonyi Kifli vagy a Bázis valamilyen politikai párt hátterét adja? Ez teljesen nevetséges” – jelentette ki Molnár. A képviselő által felhozott összeférhetetlenségekkel kapcsolatban pedig arról beszélt, a kisebbségi kulturális közeg nagyon szűk, ezért elkerülhetetlenek az ilyen átfedések. „Az átfedések teljes elkerülése azt is okozhatja, hogy hozzá nem értő emberek fognak dönteni a kisebbségi kultúráról” – nyilatkozta.

Rigó szerint...

A Híd korábbi kulturális államtitkára, aki Gyimesi szerint a párt hátterének juttatott támogatásokért felel és nem hivatalosan a KKA irányítója volt, szintén elutasítja a képviselő vádjait. „Gyimesi Igor Matovičhoz hasonló politikát folytat és csak szenzációt akar kelteni” – véli Rigó, és hozzáteszi, hogy ezzel Gyimesi a magyar kultúrában dolgozó elismert személyiségeket gyalázza.

Rigó kiemelte, a KKA az országban működő alapok közül a legtranszparensebb, a döntésekkel kapcsolatos minden információ nyilvános. Rigó így elutasítja, hogy a Híd hátterét finanszírozták volna az intézményen keresztül.

Beke szerint...

A sajtótájékoztatón szintén említett Beke Zsolt lapunknak úgy nyilatkozott, nem derült ki számára, miért is volt az esemény apropója. „Ha csak az nem, hogy befolyásolja a KKA-igazgató megválasztásának menetét” – véli. Beke szerint az alap működése során nem történt törvénysértés. „Semmilyen kapcsolatom nincs és nem is volt a Híd párttal” – tette hozzá, és rámutat, a képviselő által bemutatott adatok nem fedik a valóságot. „Az a bizottság, amelyben én ülök, nem szavazott meg nekem ösztöndíjat. Kutatásra pályáztam egy másik bizottságnál, de hasonló csúsztatás van a többi szám mögött is” – mondta. Beke azt állítja, a vádak azért sem állják meg a helyüket, mert ő maga olyan szervezetekkel is kapcsolatban van, amelyek nem nyertek támogatást. „A döntések során szakmai érveket használtam” – tette hozzá azzal, hogy szerinte Gyimesi nem ért a kultúra kérdéseihez.

Az Új Szó kiadója, a Duel-Press évek óta sikeresen pályázik a Kisebbségi Kulturális Alapnál támogatásért.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

South Park

Rengeteg South Park epizód érkezik még

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.