Közélet

Gyimesi felvétele az alakulóban levő magyar párt megosztásához vezethetne

Pozsony | Az MKP-ból, a Hídból és az Összefogásból alakulóban lévő Szövetség nevű párt nem egységes abban, hogy együtt akarnak-e működni Gyimesi Györggyel, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjével és az Új Egység Mozgalommal.
Czímer Gábor

2021. április 24. 08:00

Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor
Balról Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő, Forró Krisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. - Somogyi Tibor felvétele

Sólymos László, a Híd elnöke lapunknak elmondta, elutasítja, hogy pártja egy olyan politikai formációnak legyen a része, amelynek Gyimesi is a tagja. „A Híd soha nem fog olyan pártban tevékenykedni, amelynek olyan tagjai lennének, akik együttműködnek a fasisztákkal és szélsőségesekkel” – mondta a párt elnöke. Arra a kérdésre, hogy Gyimesit ebbe a kategóriába sorolja-e, azt válaszolta, a képviselő eddigi tevékenysége azt mutatja, nem jelent gondot számára a szélsőjobboldali erőkkel való együttműködés. „Hiszen támogatta az ő törvényjavaslataikat a parlamentben” – tette hozzá azzal, hogy a tevékenysége miatt nem tudja őt máshova sorolni, mint a szélsőségesekhez. Gyimesi az ĽSNS egy javaslatát támogatta. Sólymos hozzátette azonban, a Szövetségen belül nem volt olyan tárgyalás, amelynek a témája a Gyimesivel való közös munka lett volna. Sólymos arról is beszélt, hogy a Samu István nevével fémjelzett Új Egység Mozgalomról is hasonló véleménnyel van, szerinte ennek a szervezetnek az esetében is minden arra mutat, hogy szélsőséges. Magdeme Klára, a Híd szóvivője lapunknak elmondta, Gyimesi, aki szélsőséges véleményeket fogalmaz meg, a Híd elnöksége számára elfogadhatatlan.

MKP: nincs terítéken
A Gyimesivel való együttműködés a Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján merült fel. Forró Krisztián, az MKP elnöke újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, elvben nem zárkóznak el attól, hogy az OĽaNO képviselőjével valamilyen módon együtt dolgozzanak. Hozzátette, a Híd formálisan nem vétózott meg egy ilyen kooperációt, de jelenleg nem is tárgyalnak ilyesmiről. „Amennyiben Gyimesi jelezni fogja, hogy szeretne a Szövetség pártba belépni, akkor fogunk ezzel a kérdéssel foglalkozni” – mondta Forró. Arra a kérdésünkre, hogy az MKP számára elfogadható-e az Új Egység Mozgalom, amelytől Sólymos szintén elhatárolódott, Forró úgy válaszolt, az együttműködés kérdésében eddig még nem kereste meg őket a formáció. Az MKP elnöke szerint a politikai spektrum egyik szélsőségét képviselő szereplőnek sincs helye a Szövetségben. Sem Gyimesit, sem pedig az Új Egység Mozgalmat nem tartja azonban ilyen szélsőségnek. „Gyimesi olyan érzékeny témákat vet fel a parlamentben, amelyek a közösségünket érintik” – mondta. Hasonlóképpen vélekedik az említett mozgalomról is, amely szerinte a magyar közösség számára ugyancsak fontos kérdéseket vet fel, bár az eszközeikkel nem mindig ért egyet. „Ha valóban szélsőséges irányba mozdulna el az Új Egység Mozgalom, akkor természetesen a szélsőségeket mi mindenképpen elítéljük” – mondta Forró.

Összefogás: ez nem jó út
Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője a sajtótájékoztatón szintén arról beszélt, nem zárják ki a Gyimesivel és az Új Egység Mozgalommal való együttműködést, és a képviselőt, illetve a formációt sem tartják szélsőségesnek. „Nagyon rossz üzenet lenne, ha az elején azzal indítanánk, kit tudunk kizárni, és nem azzal, hogy ki mindenkivel akarunk együttműködni” – mondta. Hozzátette azonban ő is, hogy az említett szereplőkkel való kooperációról az alakuló pártban nem egyeztettek.

Gyimesi: Csak egyesekkel
Maga Gyimesi arra reagálva, hogy a Híd elutasítja a vele való együttműködést, úgy válaszolt, ő pedig nem akar együtt dolgozni egy nem magyar érdekképviselettel. „Ki mondta, hogy nekem érdekem együttműködni egy olyan párttal, amelynek az összes érdek fontosabb, mint a magyar” – mondta a képviselő a Hídról szólva. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy az alakulóban lévő Szövetség egyes politikusaival bizonyos ügyek mentén együtt dolgozna. Arra a kérdésre, fontolgatja-e, hogy kéri majd a felvételét a Szövetségbe, Gyimesi azzal válaszolt, az OĽaNO frakciójának a tagja, így nem tervez ilyesmit. „Az én célom a következő időszakban, hogy a kormányprogramot teljesítsem” – mondta. 

Samu István, az Új Egység Mozgalom vezetője visszautasította a Híd elnöke által megfogalmazottakat, miszerint a formáció szélsőséges lenne. Ahogy arról tavaly augusztusban beszámoltunk, a mozgalom képviselői részt vettek a magyarországi szélsőjobboldali párt, a Mi Hazánk Mozgalom tisztújító kongresszusán. Ez a politikai erő gyakran él rasszista narratívákkal, de antiszemita összeesküvés-elméleteket is terjeszt. Samu szerint ők egyik magyarországi politikai szereplőtől sem zárkóznak el, amely a határon túli magyarok helyzetével szeretne foglalkozni. „A baloldaltól, a szociáldemokratáktól sem” – tette hozzá. A mozgalom vezetője arról is beszélt, a közgyűlésük egy olyan határozatot szeretne elfogadni, amely szerint nem fognak együttműködni senkivel, aki az elmúlt 15 évben a szlovákiai magyar politikum megosztottságát okozta. „Amíg a Híd ezen politikusainak helye van a Szövetségben, nem kívánunk az utóbbi párttal együtt dolgozni” – mondta, és név szerint Bugár Bélát, Sólymos Lászlót és Jakab Elemért nevezte meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.