GALÉRIA+VIDEÓ: Tüntetnek az elnöki palota előtt, a tömeg eltorlaszolta az utat

v

Csütörtök reggel óta több mint ezren tüntetnek a pozsonyi Hodža téren, az elnöki palota előtt a járványügyi intézkedések és a kormány ellen. 

20.15 - A rendőrség megkezdte a tüntetők kiszorítását a Pozsony központjában található utakról. A tüntetők az kiabálják: "Gestapó!"

18:40 - Hegert nyugtalanítják az elnöki palota előtti történések

Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt nyugtalanítják az elnöki palota előtti történések. „Mindenkinek joga van a véleménynyilvánításra, de ezt tisztességtudóan kell tenni, és mások szabadságának a korlátozása nélkül” – mondta a csütörtöki oltásellenes tüntetésre reagálva.

Heger, aki a felső-nyitrai régióban van munkaúton, arra is figyelmeztetett, hogy Szlovákia jelenleg a járvány harmadik hullámának küszöbén áll. „A szeretteink egészsége és élete a tét. Csak úgy védhetjük meg őket, ha felelősségteljesen viselkedünk” – hangsúlyozta. (tasr)

18:00 - Mostanra jocskán megfogyatkozott a tüntető tömeg, de a kereszteződéseket ennek ellenére lezárva tartják.

17:55 - A tüntetők megtámadták a Hospodárske Noviny egyik munkatársát.

Az operatőr kb. négy órán át mindenféle gond nélkül közvetített a tüntetésről, akkor azonban odalépett hozáá két férfi, azzal, hogy "elveszik a kameráját". Az egyik férfin zöld póló, a másikon "Russia" feliratú oló volt. Az operatőrt hamarosan körbevették, tudni akarták, hogy kinek dolgozik és az újságírói igazolványát akarták. Mivel az operatőr nem akarta odaadni az iratait, őt és a kameráját is leöntötték kecsuppal. Az operatőr arrébb húzódott, hogy letörölja az eszközt, de a támadók ismét megtalálták.

Az operatőr hiába kért segítséget a közelben álló rendőröktől, azok rá sem hederítettek.

17:23 - A rendőrség szerint a pozsonyi tüntetésen nem történt rendbontás

A rendőrség szerint a Pozsony városközpontjában zajló tüntetés során nem történt jelentős rendbontás. Személyre irányuló támadásról sem tudnak. Egy autót megrongáltak, de a tettest a helyszínen letartóztatták. Ezt Róbert Bozalka rendőrfőkapitány-helyettes közölte a sajtótájékoztatóján.

17:10 - A tüntetők nem engedték, hogy a rendőrség segítségével elvigyék a keresztbe fordult buszt.

14:25 - Štefan Harabin is megérkezett a tüntetésre, a Hodža-téren szónokol.

14:00 A tüntetők lezárták a Kollár tér és a Szabadság tér közötti kereszteződést is.

13:40 További utcákat zártak le a tüntetők Pozsonyban, a Hodzsa tér körül (Staromestská, Suché mýto, Štefánikova, Banskobystrická, Hodžovo námestie, Námestie 1. mája). A főváros központjában feltorlódott a forgalom. Nem közlekedik a 83-as, a 84-es, a 93-as, a 147-es busz, a 203-as, a 207-es és a 212-es troli. A tüntetők motorral járják a környéket. (tasr)

13:35 Helyszíni tudósítónk szerint jelenleg nem látni rohamrendőröket a helyszínen, feltehetően visszavonták őket.

13:25 Mint azt már írtuk, a tüntetők lezárták az elnöki palota előtti teret és közlekedési csomópontot. A lezárt területen kb. tíz motoros parádézik.

13:15 A tüntetők verbális összetűzésbe keveredtek a sajtó képviselőivel. Az egyiküket megdobálták tojással.

Egy busz megpróbált megfordulni az aluljáróban, de beszorult. Se ki, se be.

(czg)

12:15

Közlekedési dugók kezdenek kialakulni a belvárosban, mivel a tér közelében forgalmas útkereszteződés van.

A Hodzsa tér környékén (Staromestska, Suché Mýto) feltorlódott a forgalom. A Pozsonyi Közlekedési Vállalat tájékoztatása szerint nem jár a 83-as, a 84-es, a 93-as, 147-es busz, a 203-a., 207-es és a 212—es troli. (tasr)

12:10

Nagyobb rendőri készültséget a helyszínen nem látni. Az elnöki palotához vezető keskeny úton ugyan parkol néhány rendőrségi kisbusz, de az ilyenkor szokásos rohamrendőrök által képzett sorfalat nem látni. Csak az út eltorlaszolása miatt kivonult közlekedési rendőrök beszélnek néhány tüntetővel. Az ugyanezen a helyen tartott korábbi tüntetések alkalmával a védőfelszerelésbe öltözött rendőrök az elnöki palota kívülről beláthatatlan kertjében várakoztak. Nem kizárt, hogy ez most is így van. (czg)

11:55

A tüntetésre több érdekes transzparenst is elhoztak a résztvevők. Az oltásellenes szlogenek mellett az egyik demonstráló egy új fogalommal állt elő. A tüntető a "higiénokráciát" egyből meg is szeretné állítani. Csak reménykedni tudunk, hogy ez alatt nem a kézmosás, esetleg más, személyi higiéniai szokások elutasítását érti. (czg)

11:45

A tömeg teljesen eltorlaszolta az elnöki palota előtti közlekedési csomópontot. Sem a személygépjárművek, sem pedig a tömegközlekedés busszai nem tudnak itt áthaladni. A tüntetésen résztvevő több mint ezer demonstráló egyenlőre nem indult meg semmilyen irányban, az úttesten várakoznak.

Demonstráció szónokai az oltás elutasítására szólítottak fel, valamint az államfő, Zuzana Čaputová és a kormány távozását követelték.

A demonstráción az oltásellenes szerveződéseken kívül jelen vannak a szélsőjobboldali mozgalmak és pártok képviselői is. Így például a Marian Kotleba nevével fémjelzett Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) a NATO-ból való kilépésért gyűjtenek aláírásokat. (czg)

11:10

Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők lezárták a palota előtti utat és megindultak a közrádió épülete felé.

10:45 - Egyelőre békésen zajlik a tüntetés az elnöki palota előtt

Egyelőre békésen zajlik a tüntetés a pozsonyi Hodža téren, az elnöki palota előtt – tájékoztatott a rendőrség. Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a TASR-nek elmondta, a rendőrség figyelemmel kíséri a helyzetet.

„Ha rendzavarás, vagy más jogsértés történik, a rendőrség a törvénynek megfelelően intézkedni fog" - mondta a szóvivő. A rendőrség folyamatosan értékeli a helyzetet, különös tekintettel az élet, az egészség és vagyon védelmére. Több tucat rendőr van a tüntetés helyszínén. A rendőrség közölte, hogy megtették a szükséges intézkedéseket.

Galéria

Korábban:

A tüntetők közölték, hogy általános sztrájkot hirdettek, a jogaik korlátozása és a nemzet irtása ellen tiltakoznak. Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, a kormányt és a parlament tagjait kritizálják. Negatívan nyilatkoztak a sajtóról és az újságírókról is. Tiltakoznak a járványügyi intézkedések ellen, elutasítják a COVID-19 elleni védőoltást és a tesztelést. A világjárványt átverésnek nevezték.

„Le a maszkkal, fel a fejjel!" - skandálták többször is a Pozsony központjában lévő téren. Néhány tüntető nemzeti zászlót, vagy „a vakcina gyilkosság”, illetve „apartheid” feliratú transzparenst tart. Elutasítják azt a rendelkezést, amely előírná, hogy a digitális COVID-kártyát vennék figyelembe az intézkedések meghozatalakor.

A Grassalkovich-palota kertje csütörtökön és pénteken (július 30.) biztonsági okokból zárva lesz. Július 23-án, pénteken több százan tiltakoztak a parlament előtt a járványügyi intézkedések és a kormány intézkedései ellen.

(tasr, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?