Közélet

Folytatja a civilek elleni hadjáratát a kormány?

Pozsony | A kormányválság során Robert Fico exkormányfő közvetve államcsíny szervezésével vádolta a civileket. Az új kormány törvényt készít a működésükről.
Finta Márk

2018. március 29. 12:10

bugár
Bugár vagy Fico akarja a szigorítást?  - TASR-felvétel

A Pellegrini-kormány törvényt akar elfogadni a civil szervezetekről, hogy ellenőrizze működésüket, gazdálkodásukat, az indoklás szerint elsősorban a „szponzori pénzekre” kíváncsi.

Több smeres politikus az országos tüntetések idején élesen támadta a civil szférát és a demonstráció szervezőit, mondván, feltételezhető, hogy külföldi erők állnak mögöttük. A támadás élén maga Fico állt, de a legegyértelműbben az új kormány kulturális minisztere, Ľubica Laššáková fogalmazott, amikor azt sejttette, Soros György, az amerikai milliárdos állhat minden mögött. „A civil szektor nagyon gazdag az általa feltüntetett forrásaihoz képest. Kell, hogy legyen más forrásuk is, valakinek pénzelnie kell őket, és azt gondolom, ezek tengerentúli pénzek” – mondta, hozzátéve, hogy valaki szuverén államok politikájába akar beavatkozni. Laššáková később bocsánatot kért kijelentéseiért.

Nem így Robert Fico, aki a koalíciós tanács keddi ülése után is a civil szervezeteket támadta, külföldi nyomásgyakorlást emlegetve. Szerinte az országban államcsíny-kísérlet történt, és ebben szerepe volt a civileknek is.

A civil szervezetekkel eddig csak verbális síkon foglalatoskodtak, ám ez megváltozhat. Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szónak adott videóinterjúban ejtett szót erről, meglehetősen homályosan. „Biztos hogy lesz egyfajta érdeklődés, gondolom, hogy honnan voltak a különféle pénzecskék. Gondolom, ezt meg fogják nézni. Régóta szó van arról, hogy különböző futballcsapatok mellett működő nonprofit szervezetek csak azzal számolnak el, amit az állam bácsitól kapnak” – mondta lapunknak, s hozzátette, lehet, hogy elkészül a regisztere a civil szervezeteknek. De szerinte nem a civil szektor ellenőrzéséről van szó, inkább abban az értelemben beszélt, hogy mindenkinek el kell számolnia a pénzzel, amivel rendelkezik. „Arra vigyázni kell, hogy ebből ne az jöjjön ki, hogy elkezdjük ellenőrizni, netán nyomás alá helyezni a civil szektort, ezt a Híd biztos nem fogja támogatni” – mondta Bugár. Szavai szerint ez a kérdés már fél éve téma a koalícióban. 

A tüntetések szervezői szerint Robert Fico kijelentései méltatlanok

2018. március 8. 16:09

A tüntetések szervezői szerint Robert Fico kijelentései méltatlanok

A civil szervezetek működését szabályozó törvények szigorítására készülhet a koalíció. Robert Fico a civileket vádolja kormánya megbuktatásával, Ľubica Laššáková kulturális miniszter szerint „túl sok a pénzük”. Bugár Béla szerint elsősorban a pénzügyi elszámoltatásukat szigorítanák, de az általános nyomásgyakorlást kizárta.

Tegnap a Híd külföldön tartózkodó elnöke nem pontosította, milyen „futballcsapatok mellett működő nonprofit szervezetekre” gondolt, mikor az ellenőrzésről beszélt. „Ez nem olyan dolog, amit nekem Brüsszelből kellene elmondanom” – mondta. Hozzátette: a civilekkel kapcsolatos elképzeléssel kapcsolatban fél éve nem jutottak előbbre. „Többféle elképzelés van, de erről csak akkor beszélhetünk, ha már papírra kerültek. Azon törjük a fejünket, hogyan lehet egyszerűen átláthatóvá tenni a különféle szervezetek anyagi támogatását illetve gazdálkodását” – nyilatkozta.

Átlátható finanszírozás

A szlovákiai civil szervezetek egyébként néhány nappal ezelőtt nyilvánosan tiltakoztak azon kijelentések ellen, melyek szerint finanszírozásuk átláthatatlan lenne, és külföldi befolyás alatt állna a működésük.

„A külföldi források aránya a szlovákiai civil szféra finanszírozási hátterének mindössze körülbelül 6 százalékát teszi ki” – állítja a civilek 30 képviselője, akik a Chceme veriť (Bízni akarunk) kezdeményezésben tömörülnek. A külföldi pénzek szerintük elsősorban az Európai Közösségektől, a Norvég Alapokból, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás forrásaiból érkeznek.

A kezdeményezés tagjai figyelmeztetnek, hogy minden civil szervezetre érvényesek a szlovák törvények, a jelenlegi szabályozás pedig szigorúan ellenőrzi és szabályozza őket. Be kell tartaniuk a könyvelés vezetéséről szóló szabályokat, egyes szervezeteknek transzparensen be kell mutatniuk a szponzoroktól származó forrásaikat éves zárszámadásukban. Az alapítványok esetében a zárszámadást független könyvvizsgálók ellenőrzik – jegyzik meg a civilek.

A teljes magyar kormánypropaganda kiáll Fico mellett

2018. március 9. 12:43

A teljes magyar kormánypropaganda kiáll Fico mellett

Magyar „példa”

Magyarországon tavaly csúcsosodott ki a politikai hadjárat a civil szervezetek ellen – elfogadták az izraeli és orosz mintára készült „civiltörvényt”, mely a kormány kommunikációjában „Soros-hálózatként” szerepelő civil szervezeteket kívánja „leleplezni” és szabályozni. A civil szervezeteknek, melyek 7,2 millió forintnál (nagyjából 23 ezer eurónál) több pénzt kapnak külföldről egy éven belül, regisztrálniuk kell, és felkerülnek egy állami listára. Ezen túl pedig minden kiadványukon fel kell tüntetniük, hogy külföldről támogatott szervezetről van szó. Ha a szervezet ezt nem teljesíti, megbírságolhatják, majd meg is szüntethetik. A törvény miatt uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.