Fico folytatná a megkezdett külpolitikai irányt

Robert Fico és Juraj Blanár bemutatta, hogyan képzelik el az ország külpolitikáját 2024-ben
Pozsony |

Annak ellenére, hogy Robert Fico (Smer) kormánya jelenleg is vitában áll az Európai Bizottsággal az uniós források kapcsán, a miniszterelnök szerint folytatni kell az általa szuverénnek nevezett külpolitikai irányultságot. A kormányfő leszögezte, Szlovákiának az Európai Unióban a helye, ugyanakkor felvázolta azokat a vitatott témákat, amelyekben a kabinetje nem hajlandó engedményeket tenni. Az ellenzék szerint azonban Fico nem az ország, hanem elsősorban a saját érdekeit nézi.

Fico kedden Juraj Blanár (Smer) külügyminiszterrel folytatott munkamegbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon bemutatták, a jövőben milyen irányokat vehet a szlovák külpolitika. A miniszterelnök kiemelte, 20 évvel ezelőtt az ország EU- és NATO-csatlakozása hosszú időre megteremtette az egyértelmű külpolitikai konszenzust, de az új idők új nézeteket hoznak magukkal. Mint mondta, a kormány a fél évvel ezelőtt jóváhagyott programnyilatkozatában állást foglalt a szuverén külpolitika mellett, és ezt az irányt mindeddig be is tartották. Fico a találkozón megkérte Blanárt, továbbra is tartsa magát ehhez, még a gyakori kritikák ellenére is. A kormányfő úgy véli, az ország partnerei már hozzászoktak az előző kormány szervilis viselkedéséhez.

„Megtanulták, hogy bármit kérhetnek, bármit követelhetnek Szlovákiától, azt automatikusan megkapják”

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, ezért is szükséges szem előtt tartani a nemzeti érdekeket. Ez a szuverenitás az, ami lehetővé teszi a kormány számára, hogy kijelentse, nem ismeri el Koszovó függetlenségét, továbbá elítélheti az Irakban történt katonai erőszakot, illetve elismerheti, hogy az orosz katonai erő bevetése Ukrajnában a nemzetközi jog megsértése volt.

Uniós érdekellentétek

Fico leszögezte, nagyra becsüli Szlovákia uniós tagságát, és a továbbiakban is a szervezet részeként képzeli el az ország jövőjét, ugyanakkor hangsúlyozta, bizonyos témákban nem hajlandó engedményeket tenni. Az egyik ilyen kérdés a vétójog eltörlése, ami szerinte „az Európai Unió végének kezdetét jelentené”. Úgy gondolja, az intézkedés az EU nagyobb országainak egyértelmű dominanciájához vezetne, így már csak ők dönthetnének arról, milyen akarat érvényesüljön.

„Nem akarom megérni azt az időt, amikor már csak azért járunk az uniós döntéshozatali szervekbe, hogy a németek és a franciák bejelentsék nekünk, miben állapodtak meg”

– közölte, majd megjegyezte, szükség van a kis országok által kínált eltérő nézőpontokra is.

Blanár hozzátette, Szlovákia számára a vétójog eltörlése vörös vonalnak számít. Elmondása szerint több közepes és kis méretű tagállam is így vélekedik, ezekről az informális tárgyalások során is megbizonyosodott.

A másik ilyen téma az új migrációs és menekültügyi paktum, amelyet Fico szintén elutasít. Mint mondta, pár évvel ezelőtt azon kormányfők közé tartozott, akik megvétózták a kötelező migrációs kvóták bevezetését, most azonban úgy érzi, a kvóták témaköre visszakerült a napirendre. Leszögezte, a pártja mindenképpen, de valószínűleg az egész kormánykoalíció is elutasítja majd az új paktum megszavazását.

az

NATO és V4

Fico szerint a NATO kapcsán egyetlen megosztó kérdés van, mégpedig Ukrajna esetleges tagsága. A miniszterelnök kiemelte, a keleti szomszédunknak joga van döntést hoznia a saját jövőjéről, ugyanakkor a kormánykoalíció a szlovák parlamentben biztosan nem ratifikálja Ukrajna NATO-tagságát. Szerinte Szlovákiának egy neutrális Ukrajnára van szüksége, hiszen a belépésük egy újabb nagy nemzetközi konfliktushoz vezetne, ami veszélyeztetné az ország jövőjét.

Mindemellett megjegyezte, semmilyen akadályt nem állítanak Ukrajna esetleges EU-tagsága elé, ezt jelezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is a pár nappal ezelőtti nagymihályi találkozó során. Fico egyébként sikeresnek értékelte a tárgyalást, amellyel szerinte „türköt is tartottak Petr Fiala cseh miniszterelnök elé”. Nemrégiben diplomáciai konfliktus alakult ki a cseh és a szlovák kormány között, mivel a két ország eltérő álláspontot képvisel az Ukrajnában való békekötés kapcsán. A vita eredményeként Fiala lemondta a két kabinet közös ülését.

Kapcsolódó cikkünk

A két ország konfliktusa a V4 szintjén is megnyilvánult: a legutóbbi prágai találkozón rendkívül feszült hangulatban zajlott a tárgyalás, Fiala és Donald Tusk lengyel miniszterelnök élesen bírálta Ficót, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. 

Kapcsolódó cikkünk

A szlovák kormányfő kedden úgy fogalmazott, ami Prágában történt, azzal a V4 szétverését akarták előkészíteni. Megérti, hogy bizonyos kérdésekben eltérő álláspontok vannak, de szerinte a V4-re szükség van, és a jövőben is visszavernek majd minden egyes próbálkozást, ami ennek az egységnek a megbontására irányul. Blanár szintén a V4 fontosságát hangsúlyozta, szerinte keresni kell azokat a témákat, amelyekben egyetértenek, az eltérő álláspontokat pedig tiszteletben kell tartani. Fiala döntését a közös tárgyalás lemondásáról „felesleges gesztusnak” nevezte, majd megjegyezte, a két ország szinte mindenben egyetért az ukrán békekötésen kívül. Éppen ezért most a csehek térfelén pattog a labda, a szlovák fél továbbra is nyitott az egyeztetésre.

Gazdasági nyitás

Fico hangsúlyozta, Szlovákia gazdasági szempontból a világ mind a négy égtájfa felé nyitott szeretne lenni, és minden országgal felveszik a kapcsolatot, amely érdeklődést mutat az együttműködés iránt. Megköszönte Blanárnak, hogy nemrégiben Kínába látogatott, továbbá megerősítette, május elején Azerbajdzsánba utaznak, mivel keresik a lehetőségeket az ország gázellátásának diverzifikációjára. Fico emellett az év végéig ellátogatna Brazíliába és Kubába is. Elmondása szerint az utóbbi nagyon fontos gazdasági partnere volt Szlovákiának, de a latin-amerikai vonal az utóbbi időben el lett hanyagolva. Kiemelte, a brazil államfőt személyesen is ismeri, jó kapcsolatot ápolnak, így ez is elősegítheti az együttműködést.

Ellenzéki kritika

Juraj Krúpa, az SaS parlamenti képviselője szerint a miniszterelnök keddi látogatása is arról árulkodik, hogy a külügyminisztériumot valójában nem Blanár, hanem Fico irányítja. A külügyi tárcavezetőt az egyik leggyengébb miniszternek nevezte, aki ugyan szuverenitásról beszél, de még a saját minisztériumában sincs igazi hatalma.

„Az egészet a miniszterelnök koordinálja”

– vélekedett Krúpa. Továbbá kijelentette, a miniszterelnök szavai a Smihallal folytatott tárgyalásról nincsenek összhangban a valósággal. Szerinte Fico valójában most arra játszik, hogy szépnek tűnjön a csehek és az Európai Bizottság szemében. Az EU-val kapcsolatban pedig Krúpa felrótta, hogy a kormányfő kizárólag a vétó kérdéskörével foglalkozik, amit a választási kampány témájaként akar felhasználni, de a hosszú távú elképzelés hiányzik az unió jövőjéről.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke ismét felszólította a miniszterelnököt, hogy ne keressen kifogásokat, hanem vállalja a felelősséget és tegyen meg mindent azért, hogy Szlovákia ne essen el a helyreállítási alapban található uniós forrásoktól. Tomáš Valášek, a PS parlamenti képviselője pedig úgy véli, hiába szeretne Fico mind a négy égtáj irányába nyitott politikát folytatni és egyúttal az EU fontos tagja lenni, a valóságban ez nem lehetséges, hiszen Európa veszélyként tekint Oroszországra. Szerinte Fico geopolitikai dezorientáltságának eredménye az is, hogy Szlovákia lassacskán elveszíti a szövetségeseit, ennek következtében pedig képtelen lesz érvényesíteni az érdekeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?