Fiala: Ukrajnáról is tárgyaltunk, nem volt valami könnyű beszélgetés

Fiala: Ukrajnáról is tárgyaltunk, nem volt valami könnyű beszélgetés

A V4-es kormányfők keddi, prágai csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és Ukrajnának segítségre van szüksége, amiben mind a négy állam továbbra is részt vesz. Véleménykülönbség a segítség formájáról van – jelentette ki a megbeszélések után Petr Fiala cseh kormányfő, és hozzátette, nem volt könnyű a tárgyalás.

Fiala elmondta, a megbeszélés hosszú és nehéz, ugyanakkor nyitott és tárgyilagos volt, de a négy kormányfő nézetei közötti különbségek nem változtak. „Szükségtelen titkolni, hogy jelentősen eltérnek a nézeteink” – mondta, hozzátéve, hogy Csehország és Lengyelország továbbra is részt vesz az Ukrajnának adott katonai segítségnyújtásban. Szlovákia és Magyarország ezt elutasítja, ugyanakkor anyagi és humanitárius segítséget készek nyújtani.

Galéria

A cseh kormányfőnek azt a kérdést is feltették, van-e még jövője a V4-es együttműködésnek. „Valóban kicsit más ez a szövetség, mint amilyen az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt volt. Ez egyszerűen tény… De örülök, hogy talán a mi megbeszéléseinknek is köszönhetően európai uniós szinten sikerül közös megoldásokat találni, és egységes álláspontra jutni az orosz agresszió elítélése és Ukrajna támogatásának kérdésében” – magyarázta Fiala.

A kormányfők megállapodásra tudtak jutni a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyekben (például az európai zöld megállapodás módosításának kérdésében), és energetikai témákban. Fiala tájékoztatása szerint mind a négy állam kitart az atomenergetikai fejlesztések mellett, továbbá a szoros együttműködés kérdésében energetikai ügyekben, valamint az illegális migrációval kapcsolatos együttműködésben. „Mindannyian úgy véljük, a mostani helyzet nem alkalmas arra, hogy hozzányúljunk az uniós alapdokumentumokhoz, a jelenlegi keretek között kell mozognunk” – sorolta az egyetértésre vonatkozó példákat Fiala.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, a V4 országait a történelem, a szolidaritás és az európai értékek kötik össze. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot a csoportosulás jövőjével kapcsolatban, amelynek július 1-jétől az elnöke lesz. Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök 1989-es beszédére emlékeztetett. Orbán akkor azt mondta, olyan kormányt akar, amely eléri, hogy a szovjet csapatok kivonuljanak Magyarországról – jegyezte meg Tusk.

Az Ukrajnának nyújtandó segítséggel kapcsolatban valamennyi V4-es ország miniszterelnöke egyetértett abban, hogy Brüsszelnek garantálnia kell, „hogy az Ukrajnának nyújtott segítség ne jelentsen veszteségeket a gazdaságunknak, mindenekelőtt a mezőgazdaságnak” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő.

Tusk egységre szólította fel a V4-országokat. „Lehet, hogy ma nehezebb a helyzet, mint korábban, de szeretném, ha együtt dolgoznánk azon, hogy legalább néhány téma a közös napirendre kerüljön. A mai találkozó után optimista vagyok” – zárta Tusk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?