Közélet

Fertőzött eper a boltokban

A hazai boltokba is került abból a Lengyelországból származó fagyasztott eperből, mely hepatitis A-val fertőzött.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 20. 10:04

Egy ideig mellőzzük a lengyel fagyasztott epret - Shutterstock-felvétel

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet arra kéri a vásárlókat, hogy kizárólag hőkezelt formában fogyasszák a terméket. 

Pozsony. Úgy tűnik, ismét csődöt mondott, vagy legalábbis nem riasztott az Európai Unió figyelmeztető rendszere, melynek jeleznie kellett volna a fertőzött élelmiszert. Ehhez képest Szlovákia a szomszédos országoktól szerzett tudomást arról, hogy olyan fagyasztott eper lehet a hazai boltokban, mely hepatitis Aval fertőzött. 

A hepatitis A vírus (HAV) a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol nagyon sokáig életképes. A fertőzés étellel, itallal, kézzel, illetve szabad vizek közvetítésével terjedhet. 

Fertőzött gyümölcsöt először Ausztriában találtak a hét elején, innen érkezett a figyelmeztetés a hazai hivatalokhoz, hogy a hazai üzletekben is lehet fertőzött áru. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) azonnal elrendelte az országos szintű ellenőrzést. Ellenőreik az ország valamennyi raktárából vettek mintát. Ezek igazolták, hogy nálunk is van fertőzött lengyel áru. Egyelőre azonban nem tudják, hogy milyen jelzés alatt érkezett az országba a problémás szállítmány, ezért egyelőre nem vonják ki a forgalomból a fagyasztott epret. Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója is megerősítette, hogy valóban találtak hepatitisszel fertőzött fagyasztott epret, ezek közül az üzletláncokba is került. Bíreš elmondta azt is, hogy az európai bizottságtól eddig semmilyen ajánlást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell eljárniuk. Ennek ellenére azt javasolják a vásárlóknak, hogy nyersen ne fogyasszanak a fagyasztott gyümölcsből, csak hőkezelés után. 

2018. október 20. 09:24

Mérgező is lehet a dísztök

Fagyasztott gyümölcsöt elsősorban a kész ételek előállítására használják, ezek közül is sütemények vagy fagylalt előállítására. Jobbára nagyobb mennyiségben szállodák és vendéglátóipari egységek vásárolják. Fertőzött terméket Ausztriában és Svédországban is találtak. 
Az unió élelmiszer-biztonsági rendere nem először mondott csődöt. Nem riasztott akkor sem, amikor néhány hónapja fipronillal fertőzött tojást találtak az unió több országában. Nem érkezett figyelmeztetés akkor sem, amikor fertőzött mexikói hús érkezett Európába.  (ie, TASR, RTVS)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?