FELMÉRÉS: Csökkent a NATO-tagság támogatottsága Szlovákiában

NATO katona

Egy év alatt 72%-ról 58-ra csökkent Szlovákia NATO-tagságának támogatása az országban, az európai uniós tagság támogatottsága pedig 77%-ról 64-re. A lakosság 40%-a tartja a fő felelősnek Oroszországot az Ukrajnai háborúért, a közép-kelet-európai államokban itt a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik így vélekednek. 34%-nyian a háborús konfliktus forrásának a Nyugatot tartják, mert szerintük provokálta Oroszországot. 17% véli úgy, hogy a háborút Ukrajna idézte elő – derült ki a Globsec által március végén készített felmérésből, mely során 8000 embert kérdeztek meg.

Róbert Vass, a Globsec elnöke elmondta, a tagság támogatottságáról rendszeresen elvégzett felmérés eredményét már második éve befolyásolja az ukrajnai háború. „Egyes államok lakossága még egységesebb lett a külpolitikai irányultság, a nyugati elköteleződés és az euroatlanti integráció kérdésében. Másutt, például Szlovákiában viszont a félrevezető propaganda terjesztése erősödött fel, ami megosztja a társadalmat, aláássa a demokráciát és gyengíti az euroatlanti tábor egységét” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Vass.

Szlovákia lakosságának 57%-a tartja a védekező Ukrajna megsegítésének azt, hogy haditechnikai felszerelést kap az ország. Ugyanakkor 69% ezt Oroszország provokálásának is tekinti. A lakosság 59%-a helyesli, hogy Szlovákia segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek, ugyanakkor 69% úgy véli, ez a hazai lakosság rovására történik.

A felmérés eredményei alapján a Globsec szerint folytatni kell a tagállamokban az Ukrajnának nyújtott segítség szükségességének elmagyarázását, valamint az Oroszországtól való elhatárolódást. Emellett elő kell segíteni az emberek kritikus gondolkodását és jobban felkészíteni a lakosságot a válsághelyzetekre. Hosszú távú intézkedésekre van szükség, és tisztázni kell például azt is, mit értenek az emberek a demokrácia alatt. Az embereket jobban be kell vonni a közpolitikába, és a tények közlése mellett az emberi történetek megismertetésére is szükség van, hogy a lakosság jobban azonosulni tudjon a helyzettel.

A felmérést Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban végezték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?