Felmérés: A lakosság 66%-a a ruhavásárláson spórolna, ha nehéz helyzetbe kerülne

üzlet k

Ha a háztartásoknak spórolniuk kellene, 66%-uk a ruhavásárlást fogná vissza. A megkérdezettek 55%-a olcsóbb nyaralást választana, vagy egyáltalán nem menne nyaralni. Ez derül ki a KRUK felméréséből.

Ha anyagi gondok állnának elő, a szórakozásra, például az étterem- vagy mozilátogatásra fordított kiadásokat a válaszadók 54%-a fogná vissza. A háztartások 46%-a válaszolta azt, hogy ilyen helyzetben kizárólag a legszükségesebb élelmiszereket venné meg. 2022 végén a háztartások 52%-a válaszolta azt, hogy az energiafogyasztást csökkentené, most a válaszadók 41%-a mondta ezt.

„Ha rosszra fordulna a helyzet, a lakosok nagyon helyesen elsősorban a nem feltétlenül szükséges árucikkek megvásárlását korlátozná. Az energiaárakat továbbra is szabályozzák az országban, és a lakosok már nem sok lehetőséget látnak arra, hogy az energiaköltségeken spóroljanak. Emellett nagyon igyekeznek, hogy a gyerekek oktatására és szabadidős tevékenységeire szánt költségeket ne kelljen csökkenteniük” – mondta Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója.

Az előző évhez képest 28%-ról 23%-ra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik az egészségükre szánt kiadásaikat csökkentenék. 12%-ról 10%-ra csökkent azoknak a szülőknek a száma, akik korlátoznák a gyerekeik oktatására és szabadidős tevékenységeire fordított kiadásokat.

„A férfiak több mint harmada, és a nők több mint negyede nehéz pénzügyi helyzetben a megtakarításaira támaszkodna. A megkérdezettek közel tizede megpróbálna tárgyalni a hitelezőkkel a törlesztőrészletek csökkentéséről” – mondta Palendalová, és hozzátette, kevesen válaszolták azt, hogy rokonoktól kérnének segítséget, vagy pénzintézettől kérnének hitelt.

A férfiak 5 százaléka, a nők 3 százaléka venne fel kölcsönt azért, hogy rossz anyagi helyzetét megoldja. Ők inkább rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?