Közélet

Fejek hullottak Peter Žigánál

Pozsony | A gazdasági miniszter nem elégedett Bžán csökkentett sikerdíjával, a 17,6 millióval sem.
author
Ibos Emese

2017. október 13. 09:06

Menesztette az MH Manažment felügyelőtanácsát Peter Žiga gazdasági miniszter, mert az állami tulajdonban levő vállalat vezetése nem kezelte megfelelő szakmai gondossággal a bősi vízi erőműért folytatott pert. 

Az ellenzék szerint a miniszter is felelős, ezért továbbra is a fejét követelik. 

Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter csak hetekkel az után vonta felelősségre az állami vállat vezetését, hogy nyilvánosságra került, az MH Manažment 77 millió eurós sikerdíjat fizethet Radomír Bžán ügyvédi irodájának az olasz Enellel szemben folytatott sikeres nemzetközi perért. A tárcavezető javasolni fogja azt is, módosítsák az állami vállalat alapszabályát, hogy az igazgatótanácsot is le lehessen váltani. 

A gazdasági minisztérium ellenőrzése rávilágított, hogy az MH Manažment hibát követett el a jogi szolgáltatásokra kiírt közbeszerzési eljárás során. „A felhívásban sikeres cégeket az egyes megbízásokért külön-külön is meg kellett volna versenyeztetni, hogy a legkedvezőbb árajánlat nyerjen“ - mondta Žiga, aki szerint az is szerencsétlen döntés volt, hogy a jogi szolgáltatásért járó sikerdíjban nem az iroda megbízásakor állapodtak meg, hanem sokkal később. Állítja, nem elégedett azzal a 17,6 millió euróval sem, amelyre az eredeti sikerdíj csökkent az MH Manažment és a Bžán iroda egyezkedése után. „Véleményem szerint a sikerdíjnak a peren elnyert összeg 1, legfeljebb 2%-át kellett volna kitennie, ami összhangban volna a vonatkozó törvényekkel is“ - mondta. 

Az ellenzék szerint Žiga is felelős a történtekért, és pusztán az ellenzék, a sajtó és a nyilvánosság nyomásának köszönhetően hozta meg a döntést. Karol Gálek szerint az SaS kitart amellett, hogy előre megtervezett csalásról van szó. Jozef Viskupič (OĽaNO) szerint, ha a sajtó és az ellenzék nem lép közbe, a kormány kifizette volna az eredeti sikerdíjat a Smerhez közeli Bžán irodájának. „Máig nem világos, hogyan köttetett meg ez a botrányos szerződés, hogyan került az állam ilyen előnytelen helyzetbe, és hogyan csökkent 64-ről 17 millióra a sikerdíj“ - jegyezte meg Viskupič, aki ezekre a kérdésekre a parlament rendkívüli ülésén vár választ. Robert Fico kormányfő ugyanakkor védelmébe vette miniszterét, és kijelentette, neki köszönhetjük, hogy a nemzetközi fórumokat meg tudtuk győzni arról, a vízi erőmű eladásáról szóló szerződés kezdettől érvénytelen volt. Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter szerint helyénvaló volt meneszteni a felügyelőtanácsot. Támogatja azt az elképzelést is, mely szerint pontosan megszabnák, milyen sikerdíjat fizethet az állam egy-egy peres ügyért. Jogászok és az igazságügyi tárca is vizsgálja, hogy van-e mód Bžán szerződésének az érvénytelenítésére.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.