Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus
Pozsony |

Idén februárban több mint 7500 személy hunyt el, ami az előző öt év februári átlagához képest közel 59 százalékos növekedést jelent – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ). A magas halálozási adatokért egyértelműen a koronavírus felelős.

A Statisztikai Hivatal egész pontosan 7555 személy haláláról számolt be, de hangsúlyozta, hogy ezek még nem végleges adatok, a következő hetekben még pontosítják őket. Annyi azonban már ebből is egyértelmű, hogy a többlethalálozási mutatók még mindig rendkívül magasak. Az előző öt év átlaga alapján februárban 4763-an hunytak el, vagyis mintegy 2800-zal kevesebben, mint idén. Utóbbi mutató nagyjából egybeesik a koronavírus februári áldozatainak számával: a korona.gov.sk. honlap szerint február 1. és február 28. közt 2486 áldozatot regisztráltak, akiknél a halál közvetlen oka a fertőzés miatti tüdőkárosodás volt.

Ebbe azonban még nincsenek beleszámolva azok az elhunytak, akik fertőzöttek voltak, de a halálukat nem közvetlenül a koronavírus okozta. Erről részletesebb adatokat a korona.gov.sk honlap nem tartalmaz, de az egészségügyi minisztérium hetente közzétett járványügyi statisztikájából arra lehet következtetni, hogy körülbelül 450–500 ilyen halálesetet jegyeztek. Ezek alapján tehát egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a többlethalálozás kizárólag a koronavírus következménye.

Enyhe javulás

A hivatal elemzői arra is rámutattak, hogy a halálesetek aránya a januári adatokhoz képest csökkenni látszik: az év első hónapjában még 75 százalékos volt a többlethalálozás, februárban pedig 59 százalék. A pozitív előrejelzésekkel kapcsolatban viszont Zuzana Podmanická, a hivatal munkatársa óvatosságra intett, hiszen mint mondta, ezek csak átmeneti adatok.

„Nem szabad előzetes optimista becslésekbe bocsátkozni, meg kell várni, hogyan alakul a helyzet a következő hónapokban”

– nyilatkozta Podmanická.

Korosztályos adatok

Ha részletesebben megvizsgáljuk az adatokat, azt láthatjuk, hogy az elhunytak többsége a 65 év feletti korosztályból kerül ki. Egész pontosan 5930 személy tartozott ebbe a korcsoportba, míg a 65 év alatti korosztályból 1625 elhunytat regisztráltak. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy 10 elhunyt közül 8-an 65 évnél idősebbek voltak.

koronavírus

A 65 év feletti korosztályban az előző öt év februárjának átlaga alapján 3627 személyt hunyt el, idén viszont 5930, vagyis mintegy 2300-zal több személy. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a koronavírus főként az idősebbek számára veszélyes. Ugyanakkor a 65 év alattiak sem kezelhetik lazán a helyzetet, hiszen az előző öt év átlagához képest az ő korosztályukban is közel 500-zal többen haltak meg. A korábban említett pozitív tendencia, vagyis a többlethalálozás csökkenése főként az idősebb korosztálynál figyelhető meg. A 65 év alattiak többlethalálozási mutatója a januári adatokhoz képest nem csökkent.

Megyei adatok

Ami a megyei bontást illeti, az előző öt év átlagához képest februárban Nagyszombat megyében volt a legmagasabb a többlethalálozás. Ebben a régióban 90,6 százalékos növekedést mértek. Ebből a szempontból a második Nyitra megye volt, az előző évek átlagához képest itt 86,4 százalékos volt a növekedés, utánuk pedig Kassa megye következett 77,5 százalékos növekedéssel.

Ha viszont az idei év januárjával vetjük össze a többlethalálozás alakulását, akkor Nyitra megye kiemelkedően jól teljesített: az év első hónapjához képest 71 százalékkal csökkent az elhunytak aránya. Ez úgy lehetséges, hogy januárban Nyitra megyében iszonyúan magas volt az elhalálozás: akkor több mint 150 százalékos emelkedést mértek. Vagyis ez azt jelenti, hogy februárban jelentősen javult a helyzet, de Nyitra megye még is így az egyik legsújtottabb régiók közé tartozott.

koronavírus
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?