Közélet

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

Pozsony | Idén februárban több mint 7500 személy hunyt el, ami az előző öt év februári átlagához képest közel 59 százalékos növekedést jelent – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ). A magas halálozási adatokért egyértelműen a koronavírus felelős.
Nagy Roland

2021. április 14. 07:00

koronavírus
Februárban minden tíz elhunytból nyolc 65 évesnél idősebb személy volt. - TASR-felvétel

A Statisztikai Hivatal egész pontosan 7555 személy haláláról számolt be, de hangsúlyozta, hogy ezek még nem végleges adatok, a következő hetekben még pontosítják őket. Annyi azonban már ebből is egyértelmű, hogy a többlethalálozási mutatók még mindig rendkívül magasak. Az előző öt év átlaga alapján februárban 4763-an hunytak el, vagyis mintegy 2800-zal kevesebben, mint idén. Utóbbi mutató nagyjából egybeesik a koronavírus februári áldozatainak számával: a korona.gov.sk. honlap szerint február 1. és február 28. közt 2486 áldozatot regisztráltak, akiknél a halál közvetlen oka a fertőzés miatti tüdőkárosodás volt.

Ebbe azonban még nincsenek beleszámolva azok az elhunytak, akik fertőzöttek voltak, de a halálukat nem közvetlenül a koronavírus okozta. Erről részletesebb adatokat a korona.gov.sk honlap nem tartalmaz, de az egészségügyi minisztérium hetente közzétett járványügyi statisztikájából arra lehet következtetni, hogy körülbelül 450–500 ilyen halálesetet jegyeztek. Ezek alapján tehát egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a többlethalálozás kizárólag a koronavírus következménye.

Enyhe javulás

A hivatal elemzői arra is rámutattak, hogy a halálesetek aránya a januári adatokhoz képest csökkenni látszik: az év első hónapjában még 75 százalékos volt a többlethalálozás, februárban pedig 59 százalék. A pozitív előrejelzésekkel kapcsolatban viszont Zuzana Podmanická, a hivatal munkatársa óvatosságra intett, hiszen mint mondta, ezek csak átmeneti adatok.

„Nem szabad előzetes optimista becslésekbe bocsátkozni, meg kell várni, hogyan alakul a helyzet a következő hónapokban”

– nyilatkozta Podmanická.

Korosztályos adatok

Ha részletesebben megvizsgáljuk az adatokat, azt láthatjuk, hogy az elhunytak többsége a 65 év feletti korosztályból kerül ki. Egész pontosan 5930 személy tartozott ebbe a korcsoportba, míg a 65 év alatti korosztályból 1625 elhunytat regisztráltak. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy 10 elhunyt közül 8-an 65 évnél idősebbek voltak.

koronavírus

A 65 év feletti korosztályban az előző öt év februárjának átlaga alapján 3627 személyt hunyt el, idén viszont 5930, vagyis mintegy 2300-zal több személy. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a koronavírus főként az idősebbek számára veszélyes. Ugyanakkor a 65 év alattiak sem kezelhetik lazán a helyzetet, hiszen az előző öt év átlagához képest az ő korosztályukban is közel 500-zal többen haltak meg. A korábban említett pozitív tendencia, vagyis a többlethalálozás csökkenése főként az idősebb korosztálynál figyelhető meg. A 65 év alattiak többlethalálozási mutatója a januári adatokhoz képest nem csökkent.

Megyei adatok

Ami a megyei bontást illeti, az előző öt év átlagához képest februárban Nagyszombat megyében volt a legmagasabb a többlethalálozás. Ebben a régióban 90,6 százalékos növekedést mértek. Ebből a szempontból a második Nyitra megye volt, az előző évek átlagához képest itt 86,4 százalékos volt a növekedés, utánuk pedig Kassa megye következett 77,5 százalékos növekedéssel.

Ha viszont az idei év januárjával vetjük össze a többlethalálozás alakulását, akkor Nyitra megye kiemelkedően jól teljesített: az év első hónapjához képest 71 százalékkal csökkent az elhunytak aránya. Ez úgy lehetséges, hogy januárban Nyitra megyében iszonyúan magas volt az elhalálozás: akkor több mint 150 százalékos emelkedést mértek. Vagyis ez azt jelenti, hogy februárban jelentősen javult a helyzet, de Nyitra megye még is így az egyik legsújtottabb régiók közé tartozott.

koronavírus
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A vírus, ami sokáig velünk marad

terhesség

A várandós nők soron kívüli beoltását kéri az emberi jogi központ

sport a tv-ben

Arsenal–Villarreal Európa-liga-elődöntő a tévében

felhős idő

Ilyen időnk lesz csütörökön

mikus

Mikuš: a cseh és a szlovák foci szinte összehasonlíthatatlan

Chelsea

Bajnokok Ligája - Továbbjutott a Chelsea, angol házidöntő lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.