Ezer rendelő maradhat a biztosító pénze nélkül

Andrea Kalavská
Pozsony |

Tegnap volt az utolsó lehetőség arra, hogy az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) év vége előtt megegyezzen a Rendelői Szolgáltatók Szövetségével (ZAP) az orvosok új szerződéseinek feltételeiről. Mivel nem sikerült egyezséget kötni, közel ezer rendelőnek januártól nem fizet a biztosító a betegellátásért.

 

Ľubica Hlinková, a VšZP igazgatója a héten jelezte, hogy még egyszer megpróbálnak egyezséget kötni a ZAP vezetésével, ám ha nem egyeznek meg, a szerződésekkel nem rendelkező orvosoknak januártól nem fogják kifizetni az egészségügyi ellátás árát. Ez a forgatókönyv minden bizonnyal bekövetkezik, tegnap ugyanis sem sikerült lezárni a hónapok óta húzódó tárgyalásokat; a két fél továbbra is egymást hibáztatja.

„Megbízható forrásokból értesültünk, valójában miért nem hajlandó tárgyalni a VšZP. Politikai megrendelésre cselekszenek, és kartelt kötöttek más orvosi szakszervezetekkel” – nyilatkozta a ZAP képviselője, Marian Kollár. Milan Horváth, az állami biztosító vezetésének tagja szerint a VšZP jelenleg már nem tudja elképzelni a további tárgyalásokat, a ZAP képviselőinek elfogadhatatlan követelései, az ügy túlpolitizálása és a túlzottan feszült helyzet miatt. „Ha azt állítják, képtelenek vagyunk kompromisszumot kötni, mi azt mondjuk, hogy az általunk felkínált szerződések az elmúlt évben lefolytatott tárgyalások során elfogadott kompromisszumok egész sorát tartalmazzák” – mondta Horváth azzal, hogy azon orvosok, akik mindeddig nem írták alá a biztosítóval az új szerződéseket, ezt individuálisan, egészen december 31-ig megtehetik. Ezt követően nem fognak fizetni az érintett rendelőknek az orvosi ellátásért. A pácienseket a biztosító időben tájékoztatni fogja arról, hogy mit térítenek az adott orvosnál és mit nem, illetve mely rendelők rendelkeznek szerződésekkel.

Andrea Kalavská (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter tegnap közölte, a minisztérium információi szerint a biztosító átlagon felüli feltételeket tartalmazó szerződéseket kínált fel az orvosoknak. „Nem látok okot arra, miért nem hajlandó a ZAPhoz tartozó orvosok egy része elfogadni a szerződéseket, ám mindenkit felszólítok, ne tartsa túszként a pácienseket. Az orvosok feladata és mindannyiunk érdeke az egészségügyi ellátás bebiztosítása” – mondta Kalavská azzal, hogy miniszterként nincs lehetősége beleavatkozni a biztosító és az orvosok közti tárgyalásokba, a két félnek kell megtalálnia a kiutat. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!