Esterházy János rehabilitálását, boldoggá avatását kezdeményezik

Pozsony |

<p>A 110 éve született mártírpolitikus szlovákiai rehabilitációját és boldoggá avatását kezdeményezi a pozsonyi magyar nagykövetség, az Esterházy János Polgári Társulás és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete. A szlovák közvéleményre március folyamán rendezvénysorozattal kívánnak hatást gyakorolni.</p>

Mellszoboravatás Kassán, emléktábla elhelyezése a nyitraújlaki templomban, Esterházy-monodráma Boráros Imre előadásában Alsószeliben. A magyar Országgyűlés márciusi Esterházy-emlékülése mellett egyebek között ezekkel az akciókkal szeretnék a szlovák közvélemény figyelmét ismét a halálra ítélt gróf elhúzódó rehabilitációjára irányítani. Az aktust mindmáig mereven ellenző szlovák politikai elit álláspontja egyre kevésbé vállalható, állítja Szabó József, a pozsonyi magyar nagykövetség munkatársa. „Ez az itteni demokrácia fejlettségének az egyik próbatétele is” – mondta. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében Pozsonyban március elsején, azaz jövő kedden Esterházy-emlékestet rendeznek, melyen František Mikloško, a szlovák parlament volt elnöke is beszédet mond. Kiemelt szlovák vendégeket és a nagykövetségek képviselőit egy Esterházyról szóló dokumentumfilm vetítésére várják március 4-én.
A jogi rehabilitációhoz az egyházon keresztül is vezethet út, állítja Peczár Károly, az Esterházy János Polgári Társulás elnöke. Beszámolt arról, hogy megindult Esterházy boldoggá avatásának folyamata. „Ha ezt a Vatikán jóváhagyja, a szlovák katolikus egyház sem tehet mást” – emelte ki Peczár. Hozzátette, ezzel a szlovák politika képviselői, elsősorban a kereszténydemokraták megkerülhetetlen impulzust kapnának. „A boldoggá avatás viszont hosszú folyamat, amely száz-százötven évig is eltarthat” – figyelmeztetett.
A Vatikán jóváhagyásához ugyanis legalább egy megmagyarázhatatlan, „csodás” esemény is szükséges, amely a boldoggá avatandó személyhez kötődik. Peczár elmondta, Esterházy János esetében ezt a csodás eseményt már nem kell tovább keresni.

További részletek az Új Szó szombati nyomtatott kiadásában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?